Solar Evolution

“Wij maken van consumenten próducenten”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Wij maken van consumenten próducenten”

Ondernemers: Patrick van Spankeren (1993, links) en Paul Dirksen (1991), Solar Evolution Eemnes, sinds 2019.
Achtergrond: Patrick facility- & eventmanagement, Paul horeca.
Doen: Verkoop en installatie zonnepanelen, opslagsystemen en laadpalen.
Medewerkers: 5.

Dromen

Patrick: “Ons doel is om huiseigenaren in de toekomst een totaaloplossing te bieden op elektrogebied. Niet alleen met zonnepanelen en laadpalen, want dat is pas stap één in de energietransitie, maar ook met lokale opslagsystemen. Duurzame energie, lokaal opgeslagen en verdeeld. Zodat onze klanten op termijn geld kunnen verdienen aan het fluctueren van de energieprijs. Met onze hulp worden consumenten producenten!”

Paul: “Bij onze oude werkgever, waar we elkaar leerden kennen, hebben we de branche goed leren kennen en ontdekten we dat er grote kansen liggen in procesverbetering. Op een middag op een terras zeiden we tegen elkaar: we gaan het zelf doen! Met ambitie: over vijf jaar hebben we vijf bussen op de weg en een mannetje of 25 aan het werk. Als je ons dan belt, krijg je ons niet meer zelf aan de lijn.”

Denken

Paul: “Het liefst doen we onze klussen ‘om de hoek’, tussen Utrecht en Amsterdam. Door alleen maar mensen met ervaring aan te nemen, willen we rustig groeien.”

Patrick: “Nu doen we nog hoofdzakelijk particuliere klanten. Daardoor zitten we ’s zomers nog te vol en is het ’s winters te rustig. Daarom focussen we nu meer op nieuwbouw; daar is alles omsteigerd, goed voorbereid en kunnen we ver vooruit plannen. De gaten vullen we dan met onze eigen klanten.”

Paul: “Personeel is heel lastig te vinden en te behouden. Headhunters maken het er niet makkelijker op. Daarom betalen we meer dan collega-bedrijven. Ook proberen we de werkdruk niet gigantisch hoog te maken: bij ons krijg je elke week 3 uur extra tijd voor jezelf. Kun je bijvoorbeeld je bus netjes opruimen, zodat je ‘s maandags weer soepel kunt starten.”

Doen

Patrick: “We komen met een mooie bus aan en voordat we bij een klant beginnen, geven we aan hoe lang we eraan werken, wat de processen zullen zijn en welke veiligheidsmaatregelen we nemen. Communicatie met en voor de klant is heel belangrijk.”

Paul: “Veiligheid nemen we heel serieus. Dat betekent: nooit met een zonnepaneel de ladder op. Ook de afwerking moet top zijn. En: op het dak wordt niet geschreeuwd.”

Patrick: “We doen niet alles zelf trouwens. Mijn vader helpt ons met het inrichten van de bussen en het pand; de oude buurman van Paul structureert de financiën.”

Paul: “We kunnen er goed van leven. Maar alles wat we overhouden, stoppen we terug in het bedrijf. Voor de groei.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!