Nederland verduurzamen en de energietransitie versnellen, dat is waar warmteleverancier Ennatuurlijk elke dag hard aan werkt. Dit doet het bedrijf door duurzamere warmte en koude te leveren aan bedrijven en woningen. Binnen het Luxovius-project werken Hollander Techniek en B&R Automation aan een centrale cloudoplossing en 1 centraal systeem voor alle warmtenetten. Hierdoor is efficiënter werken mogelijk en kan er snel worden gereageerd op storingen en afwijkingen.
Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1.200 bedrijven door lokale producenten en ontvangers van warmte aan elkaar te koppelen. Er komt veel bij kijken om dit in goede banen te leiden. Het warme water loopt via verschillende stations naar de huizen en bedrijven.
In die stations zorgt een warmtewisselaar voor de juiste temperatuur. Inmiddels zijn er 1.300 stations die allemaal met een eigen informatiesysteem werken. Elk informatiesysteem heeft vervolgens weer een eigen bedieningssysteem dat storingen op zijn eigen manier meldt en ook weer op zijn eigen manier met het centrale bewakingscentrum in Sint- Michielsgestel communiceert. Elk systeem moet ook apart onderhouden worden. Dit alles is niet efficiënt en blokkeert de groeiambitie van Ennatuurlijk. Hoog tijd voor vernieuwing.
Met het project Luxovius wordt een centrale cloudoplossing gecreëerd waarin alle informatie kan worden opgeslagen en verwerkt. Daarnaast wordt het OT-landschap vernieuwd, zodat er 1 centraal systeem komt voor alle warmtenetten. Hierdoor is efficiënter werken mogelijk en kan er snel worden gereageerd op storingen en afwijkingen.
Warmtenetten
Binnen het Luxovius-project is Hollander Techniek verantwoordelijk voor het vernieuwen en beheren van het nieuwe operationele technologielandschap. Samen met B&R Automation bouwt Hollander aan een betrouwbaar en centraal beheerde oplossing die toekomstbestendig is en tijd bespaart in het aansturen en monitoren van de warmtenetten van Ennatuurlijk.
Samen met B&R Automation heeft Hollander Techniek tijdens de ‘proof of concept’ aangetoond dat APROL, het systeem van B&R Automation, uitstekend aansluit bij de wensen en eisen van Ennatuurlijk. De proof of concept bestond uit een proef met 5 locaties. Hierin was het aanbieden en testen van een betrouwbaar en centraal beheerde oplossing het uitgangspunt, maar ook de samenwerking en de communicatie waren belangrijke factoren.
Eric van de Glind, projectleider bij Hollander Techniek: ‘In de ‘proof of concept’ hebben we bewezen dat we de ervaring en kennis in huis hebben om dit project vol overtuiging en met veel enthousiasme aan te pakken. Met 8.000 uur aan engineering voor de boeg wordt het een flinke en uitdagende klus. Samen met het team zijn wij er klaar voor om dit project tot een succes te maken, wat de basis is voor een solide partnerschap voor nu en de toekomst.’
Samenwerken
Uit het voorbereidingstraject is gebleken dat de werkwijze van Ennatuurlijk uitstekend aansluit bij de visie en strategie van Hollander Techniek. Beide partijen hechten veel waarde aan goed partnerschap en vinden technische waardecreatie en een duurzame toekomst belangrijk.
‘We hebben voor Hollander Techniek gekozen omdat we op zoek waren naar een implementatiepartner die dit programma samen met ons wil oppakken’, vertelt Carel van de Geijn, programmamanager bij Ennatuurlijk. ‘Tijdens de ‘proof of concept’ hebben we vooral gelet op hoe de samenwerking werd vormgegeven. In Hollander Techniek hebben we een partner gevonden die niet alleen een product inricht, maar ook met ons meedenkt om samen met de systeemleverancier het optimale rendement te realiseren.’
Niels Spiegelenberg, lead software engineer bij Hollander Techniek: ‘De openheid en communicatie tussen Hollander Techniek, de systeemleverancier B&R, de implementatie partner van het IT-landschap (Conclusion Mission Critical) en Ennatuurlijk heeft aangetoond dat wij samen als één partij opereren. Hierdoor worden de belangen van Ennatuurlijk het beste geborgd en worden zaken snel en adequaat opgepakt.’
Continuïteit
Hollander Techniek is in dit project verantwoordelijk voor het ontwikkelen en standaardiseren van de software, het verzamelen van data, het omzetten van data in informatie en het optimaliseren van de techniek voor in eerste instantie 400 locaties door heel Nederland.
Door een standaard te creëren op de laatste stand van de techniek, zorgt het bedrijf voor een systeem dat zowel geïntegreerd besturingstaken kan uitvoeren via B&R-controllers, maar ook door bestaande controllers van diverse merken. Hierdoor kan data centraal worden verzameld en worden omgezet naar informatie. Continuïteit is hierbij het uitgangspunt.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Hollander Techniek.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!