Claudia Westerveld (26) is R&D Engineer bij Beenen Industrial Automation in Zwolle. Zij ‘traint’ robots en systemen: samen met software engineers en creatieve studenten ontwikkelt zij innovaties voor fabrieken, logistieke centra en infrastructuurbeheerders. Een supertalent, dat al tijdens haar opleiding werd gescout.
Fotografie: Linh Kruger.
Hoe ben je aan deze job gekomen?
“Ik was aan het afstuderen op Industrial Design Engineering aan de TU Twente toen vier verschillende recruiters me benaderden via LinkedIn. Ik was nog niet op zoek naar een baan, maar het was een instant match.”
Wat is Beenen voor een bedrijf?
“Bij Beenen werken engineers met verschillende specialisaties aan automatisering in food, machinebouw, water en infrastructuur. Een fabrieks- of systeemupgrade moet meestal jarenlang meegaan. Dat betekent dat er bij een volgende upgrade vaak veel te moderniseren valt. Voor de modernste innovaties heeft Beenen een R&D-afdeling, waar we werken aan Robotica, Vision, en Data Intelligence. We helpen klanten om flink te vernieuwen, mede met behulp van studenten.”
Wat is jouw rol?
“Als R&D engineer mag ik de link zijn tussen nieuwe ontwikkelingen bij onze klanten en onze engineers en studenten. Samen met onze ervaren engineers en studenten bedenken en ontwikkelen we een proof of concept voor een klant om te kijken of er mooie innovaties mogelijk zijn. Creatieve studenten brengen veel frisse kennis mee en dat is heel belangrijk om naar je bedrijf te halen. Mijn coördinator is daar vijf jaar geleden mee begonnen. Dat was zo’n succes dat hij deze R&D-afdeling mocht opzetten. Dat is al voor meerdere grote nieuwe projecten van Beenen van belang gebleken.”
Heb je een voorbeeld?
“Jazeker, bijvoorbeeld de Autonomous Mobile Robot, de AMR. Die hebben we aangeschaft om kennis mee op te doen. ‘Ronny’, zoals we hem noemen, kan in contact staan met een fabriekssysteem en weet dan hoe hij zelf veilig met zijn camerazicht ergens naartoe moet rijden. Studenten hebben bij ons een tooltop voor de robot ontwikkeld met een lopende band die omhoog en omlaag kan. Daarmee, en door zelf rond te kijken, kan de robot nu zelfstandig bepalen langs welke weg hij een kratje op hoogte X ophaalt bij stelling A, en neerzet op hoogte Y bij stelling B. Er is nu al veel animo voor deze technologie.”
Wat kunnen klanten daarmee?
“Met een AMR en onze tooltop kun je bijvoorbeeld een heel warehouse automatiseren. Zodra er een order van de klant in het systeem komt, kan de robot zelfstandig meteen in het magazijn alle relevante goederen oppakken en bij de productielijn afleveren. Daarnaast kan de AMR ook producten van een productielijn naar een assemblagelijn brengen of direct naar de vrachtwagen. Als hij in de tussentijd niks te doen heeft, rijdt hij naar zijn laadstation.”
Wat zijn andere projecten met studenten?
“Bijvoorbeeld een machine vision algoritme dat we ontwikkelden en dat in de papierbranche vervuiling kan detecteren. Of bijvoorbeeld de software waarmee we uit een verzamelde dataset leerden voorspellen wanneer een component in een robotarm van Philips het gaat begeven, zodat je die just-in-time kunt vervangen. Ik heb zelf inmiddels ook een groot project binnengehaald dat meerdere jaren kan gaan duren, waarbij we robotica, vision én data intelligence gaan combineren voor de tuinbouwindustrie.”
Hoe kijken collega’s tegen jou aan als jonge carrièremaker?
“Omdat Beenen al 100 jaar bestaat, was ik best bang dat het wat traditioneel zou zijn. Dat viel heel erg mee. Collega’s komen graag naar me toe met ideeën. Bij verschillende projecten gaan sommige dingen inmiddels heel anders dan ze voorheen gewend waren. Er bruist en borrelt van alles. De engineers vinden dat super interessant en maken er graag tijd voor vrij.”
Doe je nou waarvoor je hebt geleerd?
“Ik heb mijn bachelor gedaan in Creative Technology, dat veel vakgebieden verbindt. Tijdens mijn master heb ik de focus gelegd op Management of Product Development, dus de weg van idee tot oplossing. Daarbij heb ik steeds vakken gekozen met nieuwe technologie, omdat daar mijn natuurlijke interesse ligt, maar was ik nooit echt zelf de hardcore techneut. Ik ben het liefst de link tussen mensen met kennis en ideeën. Dat is preciés wat ik nu dus doe.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!