Groene-bus-Batenburg-station

Geen vuiltje aan de lucht met de elektrische groene bussen

De Makers van Morgen/Geen vuiltje aan de lucht met de elektrische groene bussen

In Almere sieren sinds maart vorig jaar 8 elektrische bussen het straatbeeld. Om dit te realiseren is er een volledige E-infrastructuur aangelegd om de bussen op te laden. Batenburg Techniek heeft deze E-infrastructuur geëngineerd, aangeleverd en geïnstalleerd.

Provincies, vervoerregio’s en rijksoverheid hebben afgesproken dat vanaf 2025 alleen nog maar nieuwe bussen mogen worden ingezet die vrij zijn van schadelijke uitlaatgassen.

Voor vervoersmaatschappij Syntus een goede reden om te investeren in 8 nieuwe, elektrisch aangedreven bussen. Vanwege de korte afstanden die de bussen in Almere dagelijks afleggen, was de keus voor elektrisch snel gemaakt. Hiervoor moest echter wel eerst een E-infrastructuur worden aangelegd.

Het transformeren van stroom

Opdrachtnemer Batenburg Techniek koos voor een energietechnische totaaloplossing; een transformatorstation en de benodigde bekabeling, plus 12 laadpalen. Het transformatorstation werd samen met Batenburg Energietechniek opgeleverd.

Zusteronderneming Sparreboom Techniek werd ingezet voor de engineering van de E-infrastructuur. Tijdens de ontwikkelingen was het oog altijd gericht op duurzaamheid, veiligheid en betrouwbaarheid.

Slapend opladen

De 8 elektrische bussen rijden nu op een accu waarmee ze 250 – 300 km per dag kunnen rijden. ’s Nachts worden de bussen opgeladen op de vestiging van Syntus in Almere Buiten. Het ‘s nachts opladen zorgt voor een spreiding van de toenemende elektriciteitsvraag.

Met deze elektrische bussen wordt in Flevoland de eerste stap gezet naar groen busvervoer. De betrokken partijen hopen dat dit project een voorbeeld is voor andere steden en provincies om de overstap te maken naar emissievrij rijden.

‘Stap in de goede richting’

Cees Anker, algemeen directeur van Syntus, zet met deze bussen een stap vooruit richting emissievrij vervoer. Hij tekende vol vertrouwen het contract met de Chinese fabrikant BYD die de elektrische bussen levert.

In-de-groene-bus

‘Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de impact op het milieu te verminderen. De inzet van deze elektrische bussen past bij de visie van Syntus als dochteronderneming van Keolis op duurzame mobiliteit.’

In lijn met het Manifest Energietransitie

Batenburg Techniek tekende in 2017 het Manifest Energietransitie. Met dit project sluiten zij aan bij de doelstelling van het manifest om het voortouw te nemen bij de versnelling van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bekijk alle voorbeeldprojecten op onze speciale pagina.

Fotografie: Herbert Wiggerman.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!