“In de techniek lever je een onmisbare bijdrage aan de samenleving”

De Makers van Morgen/Spraakmakers/“In de techniek lever je een onmisbare bijdrage aan de samenleving”

Anouar Otmane (40) van ANO Den Haag is wereldberoemd als filmende loodgieter. Wat begon als een grap groeide uit tot een YouTube-hit. Voor bijna 60.000 volgers post ‘Ano’ humoristische én informatieve filmpjes over zijn werk. Even was het stil, wegens ziekte, maar nu is hij terug. Vol energie en met een missie: “De jongeren van vandaag zijn de makers van morgen!”

Je lacht weer. Wat was er mis?

“Ik had een lelijke K-ziekte. Daar ben ik gelukkig goed voor behandeld. Het lijkt erop dat alles weer goed is en ik voel me redelijk fit. Al ben ik nooit helemaal gestopt met werken. Tussen de behandelingen heb ik gewoon gewerkt. Als ik me slecht voelde, bleef ik thuis maar ik wilde zo veel mogelijk normaal leveren. Dat heeft mij geholpen om fit te blijven. Sinds 1 juni 2022 ben ik weer volop aan het werk en aan het filmen. Dus ik zeg: Guess who’s back!

Hoe lang doe je dit werk al?

“Ik heb eerst jarenlang voor een baas gewerkt en in 2006 voor mezelf begonnen. Ik was erg gedreven om succes te hebben en zelf beslissingen te kunnen nemen. Ik ben er echt voor gegaan.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?

“Als ik een mooi stukje werk aflever waar klanten écht wat aan hebben. Problemen oplossen die in eerste instantie onmogelijk leken.”

Jij bent de filmende loodgieter. Hoe is het zover gekomen?

“Haha. Dat begon zeven jaar geleden in een melige bui! We waren bijna klaar met een grote opdracht in een Franse school. We moesten alleen in de keuken nog wat doen. Ik had de camera bij me en filmde dat. Ik plaatste het op YouTube en het filmpje werd één miljoen keer bekeken. Ik kreeg daarna de vraag of er nieuwe filmpjes kwamen. Dat ben ik gaan doen. Ik heb nu al bijna 60.000 volgers.” 

Het is belangrijk om kennis te delen – en de filmpjes leveren veel nieuwe klanten op.

Veel humor, maar ook informatief?

“Ja, ik probeer wat uit te leggen, tips te geven, maar er mag ook gelachen worden. Ik vind het belangrijk om kennis te delen. Daarnaast leveren de filmpjes me veel nieuwe klanten op. Die mensen hebben het gevoel dat ze me kennen, omdat ze me al zo vaak hebben gezien, haha. Prima wervingsmiddel.”

…en inmiddels ruim 7,2 miljoen views. Wat schuift dat?

“Als je het goed doet, kun je er van leven. Soms maak ik een filmpje voor een bedrijf. Maar sponsoring levert meer op. Het is vooral leuk om te doen. Al kost het me per filmpje al snel twee, drie dagen. Een dag filmen met een professionele camera en twee dagen monteren. Doe ik allemaal zelf.”

Wie kijken jouw video’s?

“Mensen die er wat aan denken te hebben. Zo’n 60% van mijn volgers is doe-het-zelver, 40% is monteur of in opleiding om dat te worden. Mijn onderhoudsvideo’s worden zelfs op scholen gedraaid. Heel soms word ik ook gevraagd om een dagje les te komen geven. Dat is heel leuk, maar tijd is nogal een beperkende factor.”

Vind jij dat meer mensen in de techniek moeten komen werken?

“Jazeker. Techniek is prachtig! Kijk om je heen; de stoel waar je op zit, de laptop waar je op typt en de airco die de kamer koel houdt. Dat is allemaal techniek die door een technicus is gemaakt. Technici leveren een tastbare en onmisbare bijdrage aan de samenleving. Door techniek kun jij lekker warm douchen en zit je er warm en droog bij in je woning. Door techniek kunnen fabrieken blijven draaien. Eigenlijk kunnen we niet meer zonder techniek.”

Anouar: “Ik krijg vaak reacties van jongeren die ook dit werk willen doen. Dat maakt mij ontzettend trots!

Toch kiezen weinig jongeren een praktische technische studie…

“En dat is zonde, want in de techniek zijn veel doorgroeimogelijkheden en bovendien kun je er lekker mee verdienen. Daarnaast is techniekwerk heel uitdagend. Als technicus kun jij door slim nadenken allerlei problemen oplossen en uitdagingen overwinnen, en nieuwe dingen bedenken en ontwikkelen. Dat maakt het werk ontzettend gaaf.”

Maak jij jouw filmpjes ook om jongeren te inspireren voor techniek?

“Absoluut! Ik voel me verplicht om dit mooie vak te promoten. Daarnaast moeten we in Nederland oppassen dat de kwaliteit niet verder omlaag gaat. De jongeren van vandaag zijn de makers van morgen! Wij moeten onze kennis met hen delen, zodat zij het morgen naar een hoger niveau kunnen tillen. Wij moeten ze die kans geven door het ze wat makkelijker te maken. Nieuwe technici zijn hard nodig! Al krijg ik al heel vaak reacties van jongeren op mijn filmpjes die ook dit werk willen doen, dat maakt mij echt ontzettend trots!”

Wij moeten onze kennis met jongeren delen, zodat zij het morgen naar een hoger niveau kunnen tillen.

Hoe houd jij je vakkennis op peil?

“Omdat de techniek zich razendsnel ontwikkelt, ben je als technicus nooit uitgeleerd. Via filmpjes en workshops houd ik mijn kennis up-to-date, maar ook door cursussen te volgen die bedrijven geven als er een nieuw product wordt gepresenteerd. Verder haal ik regelmatig certificaten. Onlangs heb ik nog een online cursus van Intergas gevolgd.”

Overal is personeelstekort. Heb jij daar ook last van?

“Momenteel heb ik vier mensen voor mij werken en mede door het tekort aan goede mensen wil ik niet verder groeien. Ik ben gestopt met het aannemen van nieuwe klanten, omdat we het werk niet aankunnen. Dat is vorig jaar al een keer misgegaan toen ik geplande projecten gewoon echt niet kon uitvoeren. We misten de handjes en zelfs zzp’ers hadden geen tijd meer om bij te springen. Ik zeg tegenwoordig dus vaak nee.”

Heb je nog tips voor andere installateurs?

“Doe niks met tegenzin. En als het moeilijk wordt, niet opgeven! Blijf in jezelf investeren door cursussen te volgen en probeer goed te worden in wat je doet.”

 

Over Anouar Otmane

Anouar Otmane kwam op zijn tiende vanuit Marokko naar Nederland. “Dat betekende dat ik de Nederlandse taal niet machtig was. Vanwege mijn taalachterstand heb ik extra hard moeten werken. Ik kwam daarom automatisch op het vmbo terecht, en vervolgens de technische school. Daar ontmoette ik meester Van Schaik. Die zag dat ik handig was met mijn handen. ‘Daar moet je iets mee doen!’, zei hij. Hij heeft me gemotiveerd. Ik heb er nooit spijt van gehad.”

Bedrijf: Ano in Den Haag.
Opleiding: Installatietechniek.
Functie: “Algemeen directeur.”
Zwemdiploma: “Jazeker: A en B.”
Hobby’s: “Wandelen, sporten, fitness.”
Ontbijt: “Een stevig ontbijt met veel brood.”
Wekker: “Om 6 uur, maar ik ben meestal voor de wekker wakker.”
Sterke eigenschap: “Vindingrijk.”
Slechte eigenschap: “Ik kan niet tegen mensen die klagen.”
CV of warmtepomp: “Nu nog een cv.”

 

Dit artikel is geschreven op basis van een eigen interview met Anouar en een artikel met hem in installatiemagazine Henk & Fred.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!