Nieuwe corona-piek? Jeffry en Sander Neijts maken buizenpost virusvrij

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/Nieuwe corona-piek? Jeffry en Sander Neijts maken buizenpost virusvrij

Ken je buizenpost? Dit slimme vacuümsysteem (sinds 1853) is nog altijd onmisbaar. Zo ‘schieten’ ziekenhuizen er bloedmonsters mee naar het lab. 100% virusvrij, zelfs in coronatijd. Hoe? Met zilverionen. En oh ja: ook robots dragen hun steentje bij!

Fotografie: Marco de Swart.

Twee specialisten die precies weten hoe dat zit, zijn Jeffry en Sander Neijts van JSN Techniek uit Monster. Zij leveren en installeren buizenpostsystemen en robotsystemen voor intern transport. Dat doen ze al pakweg dertig jaar, en sinds 2019 onder hun eigen naam.

Buizenpost, dat zie je niet vaak meer toch?

Jeffry: “Jawel hoor! Heel veel bedrijven werken er nog mee. Kantoren, logistiek, winkels, industrie, laboratoria. En ziekenhuizen, bijvoorbeeld om buisjes bloed en andere monsters snel en efficiënt naar het lab te sturen. Dan is buizenpost ideaal. Via onder- en overdruk schieten carriers met hun belangrijke inhoud snel naar hun bestemming.”

Die carriers gaan door vele handen en naar allerlei afdelingen. Geeft dat geen enorm besmettingsgevaar, corona-technisch?

“Precies. Daarom werken buizenpostfabrikanten al jarenlang – ook al vóór de pandemie – aan manieren om buizenpost virusvrij te maken. De pandemie heeft die ontwikkeling flink versneld. De Oostenrijkse fabrikant Sumetzberger, waar wij veel zaken mee doen, heeft daar een slimme manier op gevonden.”

Namelijk?

Sander: “Zilver! De kokers die de monsters vervoeren, de zogeheten carriers, zien er op het oog hetzelfde uit als de normale carriers, maar zijn gecoat met zilverionen. Daardoor kunnen virussen en bacteriën niet hechten aan het pvc. Een simpele oplossing, die je kunt toepassen op het hele buizensysteem.”

Slim! Zijn ziekenhuizen al overgestapt?

“In Nederland nog niet, maar veel andere slimme innovaties gebruiken ze al wel. Zoals auto unload.”

Pardon?

Jeffry: “Normaal gesproken haalt iemand handmatig een monster uit een carrier, dat kan nu volledig geautomatiseerd. Zo kan het monster direct op de werkplek worden afgeleverd of zelfs in de analysestraat worden gelost en is geen personeel meer nodig om de carriers te openen. De carrier gaat na het lossen vanzelf terug.”

Heb je een voorbeeld?

Sander: “Een installatie die we vorig jaar hebben opgeleverd met een dergelijk geautomatiseerd systeem, staat bij TLR International, een laboratorium in Ridderkerk dat analyses maakt van levensmiddelen, diervoeding en brandstoffen vanuit de hele wereld. Die moeten dagelijks een enorme berg monsters verwerken. Als de laboranten zelf alle monsters heen en weer moesten brengen, zouden ze de hele dag rondjes lopen.”

Wat levert het op?

“Het maakt transport van monsters makkelijker en efficiënter waardoor je meer kunt doen met minder mensen. Vorig jaar hebben we het buizenpostsysteem van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) uitgebreid. Daar verwerken 80 stations nu 2200 zendingen per dag. Hiervoor zou je 15 man personeel nodig hebben die 24 uur per dag al die monsters heen en weer brengen.”

Jeffry: “De inzet van medical automation in combinatie met buispost bespaart ook een heleboel medicijnen die anders worden weggegooid. Die robots kunnen naast het uitgeven van medicijnen namelijk ook overtollige medicijnen inzamelen in ziekenhuizen. Barcodes registreren de gegevens van de patiënt en de houdbaarheidsdatum van de medicijnen. Blijven er medicijnen over, dan kunnen die terug. Helemaal veilig, want ze zijn geregistreerd én ongeopend.”

Sander: “Het redt zelfs levens. Bij handwerk worden er onvermijdelijk fouten gemaakt. Vaak gaat het mis bij de overdracht van medicatiegegevens. Jaarlijks belanden in Nederland duizenden mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Door automatisering en buizenpost wordt dat aantal aanzienlijk verminderd.”

Krijg je geen files, met al die capsules en robots?

Jeffry: “Dat valt mee. Software houdt bij welke zending het eerst is verstuurd, zodat de carriers op volgorde worden verwerkt en elkaar niet in de weg zitten. Komt er een spoedzending langs, dan wordt de rest even geparkeerd. Tags registreren precies waar elke carrier zich bevindt en hoe laat die arriveert op zijn bestemming. Zo kun je nooit een zending kwijtraken.”

Indrukwekkend. What’s next?

Sander: “Het gebruik van rijdende robots zagen we ook al op de Olympische Winterspelen in Peking voor het rondbrengen van eten. Dit gebeurt ook al in ziekenhuizen. In Wenen draait ons eerste pilotproject met een robot die zelfstandig door de gangen rijdt en wijkt uit dankzij slimme sensoren. Hij kan zelfs deuren openen en de lift nemen naar een andere verdieping! Zo kan hij van alles vervoeren; van medicijnen en eten tot wasgoed. Op die manier wordt de zorg ontlast.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!