Jarenlang werkte Jarno Douma (31) als monteur in de bouw. Maar zijn échte droom bleef lonken: engineer worden. Vijf jaar geleden waagde hij de sprong. Bij Nijhof werd hij met open armen ontvangen en maakt hij nu bliksemsnel carrière. “Het komt je niet aanwaaien. Maar waar een wil is, is een weg!”
Fotografie: Linh Kruger.
Waarom koos jij voor de installatiebranche?
“Mijn jongensdroom was de technische dienst bij de Luchtmacht. Mijn vrouw heeft dat tegengehouden; ze was bang dat ik veel van huis zou zijn. Het werd installatietechniek – ook heel interessant! Na mijn opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties aan het Deltion College in Zwolle zou ik aanvullend voor mijn stage bij mijn toenmalige werkgever als tekenaar aan de slag gaan. Dat liep anders; ze wilden me liever in de buitendienst. Daar ben ik negen jaar blijven hangen.”
Toch wilde je per se achter de tekentafel?
“Ontwerpen bleef altijd in mijn gedachten. Toen bij mijn toenmalige werkgever een functie tekenaar/werkvoorbereider vrijkwam, wou ik daarvoor gaan. Helaas werd ik afgewezen omdat ik te weinig ervaring had en ze me niet konden missen in de buitendienst. Dan ga je toch denken: zit ik hier nog wel op mijn plek?”
Hij zei: ‘Als je ze een sollicitatiebrief stuurt met jouw verhaal, weet ik zeker dat je wordt uitgenodigd!’
Dus toen?
“Niet veel later sprak ik mijn buurman die als projectleider werkte voor Nijhof. Hij vertelde dat ze bij Nijhof ook wel eens tekenaars zochten. ‘Als je ze een sollicitatiebrief stuurt met jouw verhaal, weet ik zeker dat je wordt uitgenodigd’, zei hij. Dat bleek: nog geen twee maanden later kon ik beginnen.”
Direct als tekenaar?
“Nijhof zag het voordeel van mijn ervaring in de buitendienst. De praktische blik, als je een plattegrond ziet en daar een installatie in tekent en meteen voor je kunt zien hoe het buiten in de praktijk eruit komt te zien. Het is een stukje inleven. Als ik iets teken, moet de monteur dat kunnen uitvoeren. Na een paar maanden tekenen in Autocad ben ik werkvoorbereiding erbij gaan doen. We zijn nu vijf jaar verder en ik werk nu als hoofdengineer.”
Grote sprongen! Hoe dan?
“Ik ben echt in het diepe gegooid, maar pakte het snel op. En kwam ik ergens niet uit, dan kon ik altijd terecht bij een ervaren tekenaar. Om ook 3D-tekeningen te kunnen maken heb ik via Nijhof een aantal Revit-cursussen gedaan. En om mijn technische kennis van W-installaties, water en cv-installaties te vergroten – belangrijk voor het werken met de vuistregels in seriematige woningbouw – ben ik weer naar het Deltion gegaan voor een tweejarige BBL-opleiding Tekenaar Ontwerper Werktuigkundige Installaties.”
Ze vinden het hier heel belangrijk dat je ambitie hebt, gemotiveerd bent, een drive hebt.
Die ruimte is er, om jezelf te blijven ontwikkelen?
“Jazeker! Sterker nog, het was een van de eerste vragen die ik kreeg toen ik hier binnenstapte – of ik ambitie had. En of! Ze vinden het hier heel belangrijk dat werknemers ambities hebben, gemotiveerd zijn en een drive hebben. Niet dat je maar gewoon blijft zitten waar je zit.”
Klinkt goed. Een voorbeeld?
“Nijhof werkt samen met Salland Tech Academy aan een eigen leeromgeving voor de buitendienst. Daar kunnen monteurs een gepersonaliseerd traject volgen. Daar zijn we heel erg mee bezig binnen het bedrijf. Tegenwoordig moet je wel. Ik denk dat het heel belangrijk is dat personeel zich gehoord voelt, onderdeel wordt van het bedrijf. Zodat je mensen niet alleen binnenháált maar ook -hóudt.”
Wat vind je het mooist aan jouw vak?
“Ik vind het fantastisch om van nul te beginnen: vanuit de technische beschrijving en plattegrond van een woning een ontwerp te maken van de technische installaties. Zoals afgelopen maanden voor het nieuwbouwproject TEX in Enschede. De architect heeft bedacht hoe iets eruit moet komen te zien, maar dat is niet altijd even praktisch. Je moet met alles rekening houden: riolering, ventilatie, waterleidingen – het moet allemaal passen. Vaak is dat een enorm gepuzzel. Als dat allemaal lukt, en het plan in één keer akkoord is bij de constructeur, geeft dat echt een kick.”
Waar wil je uiteindelijk naartoe?
“Mijn ambitie is om door te groeien naar projectleiding, met nog meer uitdaging en verantwoordelijkheden. En dan hoofdzakelijk enkele particuliere woningen, de zogeheten kleinbouw waar iedere woning uniek is. Daarom heet die afdeling bij ons ook zo: Nijhof Uniek. Daar heb ik inmiddels al tekenwerk en werkvoorbereiding gedaan van een paar projecten. Dat vind ik het allermooist. Ook vanwege het directe contact met de opdrachtgevers, de klanten.”
De afwijzing door mijn vorige werkgever heeft me fanatieker gemaakt om mijn eigen doelen te stellen.
Met jouw carrièresnelheid: kwestie van een paar weken?
“Haha! Ik denk dat ik nog een jaar nodig heb om dit fulltime te kunnen doen. Als mij dit straks allemaal lukt en ik op de plek zit waar ik wil, dan ben ik echt heel tevreden. Dan ben ik echt trots op wat ik heb bereikt.”
Wat is jouw boodschap voor mensen die door willen groeien?
“Maak je dromen bespreekbaar! Uiteindelijk ben ik er beter van geworden. De afwijzing door mijn vorige werkgever heeft me fanatieker gemaakt om mijn eigen doelen te stellen. Duurt iets me te lang, dan meld ik dat bij mijn leidinggevende. Gelukkig staan ze daar bij Nijhof voor open. Als de wil er is, kun je een heel eind komen. Als je maar bij de juiste werkgever zit. Het komt je niet aanwaaien. Maar uiteindelijk wordt het je gegund!”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!