“Klanten hebben veel vragen, Verspeek TV geeft antwoorden”

De Makers van Morgen/Spraakmakers/“Klanten hebben veel vragen, Verspeek TV geeft antwoorden”

Martijn Verspeek (43) is een vrolijk type in installatieland. Werken doet hij met Brabantse zwier. Klanten noemt hij ‘fans’, medewerkers ‘goeiegasten’ en ‘goeivrouwkes’. Met Verspeek TV scoort hij aandacht én nieuw talent. En er zit nog meer in ’t vat. Hoe dan?

Installatiebedrijf Verspeek installeert warmtepompen, zonnepanelen en airco’s altijd met een gulle lach. Vanuit de overtuiging dat vakmanschap en vrolijkheid prima samengaan. Dat werkt aanstekelijk: de Valkenswaardse onderneming (26 fte) is bekend tot vér buiten de regio, klanten smullen van de aanpak en ook jonge talenten werken er graag. Voor nieuw vrijkomende vacatures heeft Verspeek naar eigen zeggen een wachtlijst met maar liefst 27 kandidaten. En sinds eind 2023 is er dus Verspeek TV.

Martijn, wat kunnen we op VTV zien?

“Simpel: we plaatsen elke donderdag om 12.00 uur een nieuwe aflevering op ons YouTube-kanaal. Filmpjes van een paar minuten, waarin je als kijker uitleg krijgt over iets wat veel mensen zich afvragen. Over technische installaties bijvoorbeeld, waar je op moet letten bij de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen. Over hoe je je installatie kunt bedienen. Of seizoensgebonden tips en tricks. Een beetje zoals CoolBlue doet. Heel praktisch.”

Presentator Nick van Korven, host van Verspeek TV, leerde de trucs van leuke video maken onder meer bij CoolBlue.

Zitten klanten daar om te springen?

“Zeker, want veel klanten zien door de bomen het bos niet als het om verduurzamen gaat. Moet je nu wel of niet kiezen voor zonnepanelen, nu je moet betalen voor het terugleveren van energie? Hoe kan ik mijn cv-ketel instellen om energie te besparen? Als je dat soort dingen helder kunt uitleggen, zijn veel mensen enorm geholpen.”

Kost dat jullie veel tijd en/of geld?

“Dat valt mee. Per video zijn we ongeveer 6 uur bezig: we schrijven een scriptje, nemen de video op in een eigen studiootje met goed geluid en monteren de filmpjes zelf. Vaak inclusief infographics. Onze Nick doet dat, een natuurtalent. Hij presenteert de adviesvideo’s en is achter de schermen een manusje van alles op het gebied van onze promotie. En mij zie je in de video’s over het bedrijf.”

Wat wil je ermee bereiken?

“Of we nu een paar honderd of vele duizenden views hebben, maakt mij echt helemaal niet uit. Onze enige ambitie is om elke week een rete-interessante nieuwe video live te zetten. Wij verpakken ook nooit een commerciële boodschap in de video’s; het is eerlijke informatie. Collega-installatiebedrijven uit het hele land vragen zelfs of ze de video’s mogen gebruiken op hun website, omdat ze zo praktisch zijn. Dat vind ik geen enkel probleem.”

“Als je de hele dag kwispelt, heb je een leuk leven”

Waarvoor gebruik je het videokanaal nog meer?

“We laten onze fans graag zien wat er binnen ons bedrijf speelt. Dus een verslag van speciale evenementen vind je er ook. We maken die video’s trouwens ook voor ons zelf. Dat je over een paar jaar terugkijkt en denkt: wat hebben we eigenlijk toffe dingen gedaan.”

Gebruiken jullie ze ook voor werving van nieuw talent?

“Jazeker! Laatst plaatsten we een video over stagelopen bij ons bedrijf. Natuurlijk inclusief een verwijzing naar onze warme worstenbroodjes. Zeker vier middelbare scholieren reageerden serieus geïnteresseerd; die komen binnenkort een dagje op stage.”

Schrikt jullie lollige aanpak ook wel eens mensen af?

“Vast wel; onze toon van humor en meligheid zit zelfs in onze in onze bedrijfsvoicemail. Niet iedereen houdt ervan, maar da’s prima. Dit is wie wij zijn. Het voelt net als een huwelijk: we zoeken de klanten die bij ons passen. En ja, bij ons heten die fans.”

Kun je het iedereen aanraden, zo’n eigen videokanaal?

“Bij ons is het een uit de hand gelopen hobby. We maken de video’s omdat we er plezier in hebben, niet om iets te verkopen of voor de views. Als je een videokanaal wilt starten, doe het dan omdat je dat voelt. En doe het gelijk professioneel.”

Heb je naast VTV nog andere plannen?

“Zeker! Ik wil dat ons bedrijf een plek is waar je graag naar toe gaat. Over hoe je dat doet, schrijf ik nu een boek. Ook zijn we een webshop aan het maken, die gaat deze week live. Daarin kun je allerlei geinige dingen vinden, van Verspeek-rompertjes tot een trouwauto: een bedrijfsbus van Verspeek. Die webshop vinden we gewoon grappig. En dat is onze drijfveer. Als je de hele dag kwispelt, heb je een leuk leven.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!