Hoe mooi zou dat zijn: betere verlichting langs wegen, meer veiligheid, minder lichtvervuiling én 100% energieneutraal? VolkerWessels-dochter Vialis en infra-ingenieursbureau EPEON uit Helmond testten onlangs een nieuw type wegkantverlichting met lasers.
LaneVision wegkantverlichting is ontwikkeld voor meer veiligheid op de weg bij schemer en in het donker. Lasers op paaltjes aan weerszijden van een weg of fietspad schijnen een helder groen licht over de wegkant. In rechte lijnen, maar zo nodig ook in bochten en in enkele, dubbele of zelfs onderbroken strepen. Eén paaltje per vijftig meter is daarvoor genoeg.
De uitvinding komt op een goed moment: uit recent onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat zo’n 40% van de Nederlandse bermen langs autosnelwegen en N-wegen onveilig is. Daarnaast vinden er in het verkeer nog altijd veel eenzijdige ongevallen plaats met fietsers, waarvan ongeveer de helft te maken heeft met de kwaliteit van de infrastructuur.
Ronald van der Voort, directeur bij EPEON: “Met groene laserstralen kunnen we hiermee de wegkant belichten zodat je als weggebruiker beter ziet waar je rijdt. De lasers zijn ingebouwd in robuuste ‘hufterproof’ paaltjes. Dankzij sensoren gaat het systeem pas aan als er een weggebruiker in de buurt komt. En de gerichte bundel geeft nauwelijks strooilicht. Ideaal tegen lichtvervuiling, met name in natuurgebieden.”
Groen het meest opvallend
De bedenkers hebben gekozen voor groen licht omdat het menselijk oog het meest gevoelig is voor deze kleur; zo bereik je met een minimale hoeveelheid licht/energie optimale zichtbaarheid. Van der Voort: “Elk paaltje met een sensor/laser-combinatie verbruikt slechts 1,5 watt. Daardoor is een klein zonnepaneeltje per projector genoeg om dit systeem energieneutraal te maken, en je hebt maar één paaltje nodig per 50 meter. Plus, ook heel belangrijk: voor het aanleggen hoef je niet te graven of kabels te trekken. Dat scheelt flink in de kosten.”
Slimme beveiliging
Angst voor schade aan de ogen door het felle laserlicht is ongegrond. “De smalle bundel wordt verspreid over een grote lengte, en is daardoor op afstand onschadelijk”, aldus Van der Voort. “Daarnaast is het systeem eenvoudig intelligent te maken met een sensor zodat het bij bijvoorbeeld een aanrijding automatisch uitschakelt. Zo kan de geprojecteerde lijn nooit verkeerd komen te staan.”
Lantaarnpaal exit?
Op de vraag of dit systeem lantaarnpalen overbodig maakt, houdt Van der Voort een slag om de arm: “In sommige situaties kan dit systeem bestaande lantaarnpalen vervangen, of is het een goed alternatief voor conventionele straatverlichting, vooral op wegen en fietspaden waar de belangrijkste functie van de verlichting begeleiding is: het ‘je weg kunnen vinden’. We verlichten de rijbaan juist niet, alleen de markering, zodat het verloop van de weg honderden meters ver vooruit goed zichtbaar is. Maar het kan ook heel goed aanvullend zijn: op drukke momenten staan de hoge straatlantaarns aan die de hele omgeving verlichten; bij duister en weinig verkeer is alleen LaneVision-verlichting genoeg. Dat scheelt energie en vermindert CO2-uitstoot.”
Na de eerste test verwacht Van der Voort eind dit jaar eerste projecten in de praktijk te kunnen installeren, langs fietspaden, wegen buiten de bebouwde kom, tunnels en bruggen. “Die eerste projecten komen met name op plekken waar je vanwege de natuur geen strooilicht wilt, of waar aanleg van lantaarns te duur is. Daarnaast zien we ook interesse vanuit recreatieparken en voor paden in natuurgebieden. Samen zorgen we dat ook deze plekken veilig en duurzaam blijven.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!