Meer zonnepanelen en (veel) meer groene energie in 2022

De Makers van Morgen/Meer zonnepanelen en (veel) meer groene energie in 2022

Goed nieuws: in Nederland werd vorig jaar véél meer stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan een jaar eerder. In 2022 kwam maar liefst 40% van alle verbruikte elektriciteit uit wind, zon, biomassa en waterkracht. Vooral zonnepanelen zorgden voor de stijging.

In totaal steeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen in 2022 met 20%. De stijging komt met name doordat steeds meer particulieren en bedrijven gebruikmaken van zonnepanelen. De productie uit fossiele bronnen daalde juist, met 11%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

De opwekking van elektriciteit uit zonlicht steeg vorig jaar met 54%. Er werd ook meer windenergie opgewekt: 17%. Volgens het CBS is de grotere hoeveelheid zonne- en windenergie te danken aan de gestegen capaciteit, maar droegen ook gunstige weersomstandigheden (veel zon en wind) eraan bij. De productie van elektriciteit uit biomassa en waterkracht daalde vorig jaar.

Mijlpalen

De cijfers zijn in lijn met analyses van Zonneplan en het Nationaal Klimaat Platform eerder dit jaar. Zij onderzochten daarvoor cijfers van energiedataleverancier EnAppSys, Energieopwek.nl en Onderzoeksbureau DNE-research. Daaruit bleek dat er vorig jaar meerdere records werden gevestigd. Zo kwam op 23 april 2022 voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100% van de benodigde stroom in Nederland uit zon en wind. En steeg het aantal zonnepanelen op huizen van 1,5 naar 2 miljoen.

Bron: Change.Inc

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!