“Soepeler zij-instromen dankzij vaktaaltraining”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Soepeler zij-instromen dankzij vaktaaltraining”

In de techniek kunnen we alle helpende handen gebruiken. Ook van mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Daarom ontwikkelde Techniek Nederland samen met onder meer BTR Trainingen de cursus ‘Nederlands voor anderstaligen in de techniek’. En die werkt! Sjors Kemna licht toe.

Waarom deze training?

“De branche heeft te maken met een dringend personeelstekort. Statushouders willen graag zij-instromen, maar hebben vanwege de taal al een grotere achterstand bij de start, en de vaktaal komt daar nog eens bij. Probeer dan maar eens ‘kruiskopschroevendraaier’ te zeggen, of ‘knelknie’ of ‘platbek’.”

 

Wie komen ervoor in aanmerking?

“De taaltraining is bedoeld voor zij-instromers van niet-Nederlandse afkomst. Dat kunnen mensen zijn die al werkzaam zijn binnen de technische branche of werkzoekenden die willen instromen.’

Wat leer je daar?

“We leren cursisten de branchevaktaal spreken, lezen en schrijven. We leggen de gereedschappen en materialen uit en leren de cursisten de terminologie van veiligheid en voorschriften. Dat doen we aan de hand van audio, video, tekst en beeld. Ook het contact met collega’s en klanten komt aan bod, net als Nederlandse tradities en gebruiken. Je wilt als nieuwkomer niet alleen het vak leren, maar ook geaccepteerd worden door je collega’s en klanten. Zodat je soepel en met plezier kunt samenwerken.”

Hoe lang duurt de training?

“Elke cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten van drie uur in de ochtend. De cursisten moeten zelf een tablet of laptop meenemen; wij zorgen voor een cursusmap met trainingsmateriaal én een online leermodule. We werken met praktijkgerichte modules zoals ‘Wat gebeurt er allemaal op de werkplek’, ‘Instructies begrijpen en opvolgen’, ‘Arbeidsvoorwaarden begrijpen en bespreken’ en ‘Oefenen met VCA-examenvragen’ – inclusief alle vaktermen die daar bij horen. En ze krijgen altijd huiswerk mee.”

Alleen algemene vaktermen dus?

“Nee, zeker niet! Je kunt als werkgever ook eigen woordenlijstjes meegeven. In de pilot zat bijvoorbeeld een cursist die werkte in de sprinklertechniek, waar je vrij veel specifieke termen hebt. Zijn werkgever had een lijst met ‘sprinkler-jargon’ aangeleverd. Die kon onze docent elke les samen met de cursist oefenen.”

En, werkt dat?

“Jazeker! We hebben van mei tot augustus eerste pilot gehouden in de regio Twente. Met goed resultaat: de meeste deelnemers die de training volgden bleken daarna sneller inzetbaar op de werkvloer, werkten veiliger, haalden sneller hun VCA-diploma en draaiden soepeler mee in het bedrijf. Wat ook mooi was om te zien: ze gingen ook beter meedoen, toonden meer initiatief en kropen echt uit hun schulp. Met als kers op de taart dat de eerste cursist al een vast contract aangeboden kreeg omdat hij door de taalcursus zo enorm wat gegroeid. Daar doen we het natuurlijk voor!”

Wie geeft de trainingen, en waar?

“De training is opgezet door Techniek Nederland, Wij Techniek, BTR Trainingen en Metechnica en wordt door ons uitgevoerd op locaties door heel Nederland: Almelo, Breda, Heerenveen, Utrecht, Amsterdam, Doetinchem, Rotterdam en Zwolle, uitsluitend door gecertificeerde NT2-docenten.”

Hoe groot zijn de groepen?

“Minstens 6, maximaal 10 personen. De eerste groep in Utrecht is inmiddels gestart, binnenkort volgen Almelo, Doetinchem en Rotterdam. En mocht eenzelfde werkgever minstens 6 deelnemers hebben, dan kunnen we de cursus ook daar op locatie geven.”

Wat moet ik als werkgever doen en hoeveel kost het?

“Meer informatie over de locaties, startdata, deelnamekosten en mogelijke subsidies en tegemoetkomingen vind je in onze brochure. Inschrijven kan direct op onze website of via het intakeformulier.”

 

Meer weten?  

Neem contact op met Sjors Kemna (s.kemna@btrtrainingen.nl of 085-0430090) of met Stephanie van Benthem van Metechnica op 040-7601340. 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!