Spanning uit je schutting: de ‘windmolenmuur’

Spanning uit je schutting: de ‘windmolenmuur’

Windturbines leveren schone energie, maar zijn zelden mooi om te zien. Dat inspireerde de Amerikaanse designer Joe Doucet tot een meer bescheiden, elegantere oplossing: de ‘windmolenmuur’.

Doucet ontwierp verschillende varianten, stuk voor stuk speels en hypnotiserend om te zien. Vormgeving stond bovenaan voor Doucet, meer dan keihard rendement: “Ik geloof dat design een grote rol kan spelen in innovatie en probleemoplossing.” Hij ziet zijn muren als onderdeel van het dagelijks leven, mooi genoeg voor toepassing rond huis of kantoor. Volgens eigen zeggen zijn de rotorbladen nagenoeg stil en veilig voor kinderhandjes.

Genoeg voor 1 huishouden?

Elke as in de ‘windmolenmuren’ van Doucet is voorzien van kleine turbines. Volgens de bedenker kunnen ze theoretisch zo’n 240 kWh per dag opleveren – ruwweg het maandverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. Deze cijfers zijn echter gebaseerd op ideale omstandigheden – 24/7 vol in de wind. En zelfs hoge vrijstaande conventionele windturbines halen in Nederland vaak maar 20 tot 40 procent van hun optimum. Een windmolenmuur op de grond in een (beschutte) tuin duikt daar vrijwel zeker nog eens flink onder. Toch schat Doucet zelf dat 10.000 kWh per jaar per muur haalbaar moet zijn – genoeg voor een gemiddeld Amerikaans huishouden.

Kinetische kunst

Realistisch? Het gaat bij Doucet’s windmolenmuren niet alleen om het rendement in kWh’s. Ook techredacteur Loz Blain van de blogsite New Atlas tempert de verwachtingen: “We moeten het meer zien als een kinetisch beeldhouwwerk, met energie als bonus.”

Op dit moment bevindt de windmolenmuur zich in de laatste testfase en zoekt de ontwerper partners om zijn muren te gaan bouwen. Van ons mag het: want ‘HR’ of niet, de prototypes zijn alvast een genot om naar te kijken (video)!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!