“Stop de uitstroom, kies voor de juiste mix”

De Makers van Morgen/Opinie/“Stop de uitstroom, kies voor de juiste mix”

Grip krijgen op de arbeidsmarkt is één van onze grootste zorgenkindjes. Het vinden van nieuwe mensen via groene en zijinstroom staat hoog op de agenda. Zo hoog dat je bijna zou vergeten om aan de andere kant de uitstroom te beperken – door jonge talenten én ervaren vakmensen te behouden.

Wist je dat het aantal uitstromers jaarlijks bijna net zo groot is als het aantal instromers? Over dweilen met de kraan open gesproken! Maar daarover meer in onze volgende column. Feit is dat er van alle kanten aan onze mensen wordt getrokken. Headhunters beloven gouden bergen en vinden niet zelden gretig gehoor. Maar is het gras bij de buren ook echt groener? Regelmatig horen we geluiden van (voornamelijk jonge) vakmensen die na ogenschijnlijk mooie transfer spijt hebben als haren op hun hoofd. En zich afvragen wat ze bezielde toen ze de gok waagden.

Een paar maanden geleden hadden we bij een bijeenkomst van Jong Techniek Nederland Jasper Scholten te gast, schrijver van het boek ‘Het Millennial Mysterie’. Een inspirerende sessie over het belang van investeren in je mensen. Op zich niet nieuw, maar Scholten stelde een heel belangrijke vraag: Begrijpen we onze mensen eigenlijk wel? Wat beweegt de twintiger die zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt zet? Hoe reageert de dertiger die op zoek is naar stabiliteit? En wat beweegt de veertiger die zijn kinderen voor het eerst naar de basis- of middelbare school heeft gebracht? Kortom: wat drijft de verschillende generaties op de werkvloer?

Wist je dat het aantal uitstromers bijna net zo groot is als het aantal instromers? Over dweilen met de kraan open gesproken!

We gaan er vaak vanuit dat mensen hetzelfde denken, willen en doen als wijzelf. Dat is niet het geval. We zijn allemaal opgegroeid met verschillende normen en waarden, in verschillende omgevingen. Daardoor hebben we allemaal een andere kijk op de wereld – een wereld die door de tijd ook nog flink verandert. Zo ontstaan verschillen tussen generaties – die ongemerkt vaak groter zijn dan we zelf doorhebben.

Een van die verschillen betreft de (over)waardering van het belang van ervaring in organisaties. Natuurlijk, ervaring is belangrijk, maar kan ook blind maken voor nieuwe inzichten en kan vernieuwing afremmen. Anderzijds: rollen bedrijven niet al te vaak met veel bombarie de rode loper uit voor nieuwe aanwas en doen ze hun trouwe, ervaren krachten daarmee tekort? Weten die laatste zich – ook na jaren – nog gehoord en gewaardeerd?

Een gezonde organisatie heeft beide nodig: nieuw én ervaren. Zo kom je tot de beste oplossingen. Omarm dus de kijk van je jongste collega’s over vergaderen, leidinggeven of work-life balance. Maar waardeer ook de invalshoeken en input van je ervaren krachten. Voor een evenwichtige bedrijfscultuur zijn ze beide nodig. Dan ontstaat een sfeer waarin iedereen wil komen werken. En wil blijven werken!


Onno van de Ven, secretaris Jong Techniek Nederland

Jong Techniek Nederland richt zich op jonge (aanstaande) managers en ondernemers binnen de installatiebranche en elektrotechnische detailhandel. Jong in leeftijd (< 40 jaar) maar ook jong in de zin van de levensfase van de onderneming. Het platform richt zich ook op jonge managers die zelf geen ondernemer zijn maar wel bijvoorbeeld een vestiging of grote afdeling leiden. Daarnaast streeft Jong Techniek Nederland naar meer samenwerking met ‘jongerenclubs’ van andere branches binnen de bouwkolom, zoals bouwbedrijven en architecten, om de onderlinge integratie te vergroten en samen meer te bereiken.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!