‘Studiebol’ Ablel: van vluchteling naar elektrotechnicus

De Makers van Morgen/Carrieremakers/‘Studiebol’ Ablel: van vluchteling naar elektrotechnicus

Als 17-jarige jongen vluchtte Ablel Fisshaye (29) uit Eritrea naar Israël, waar hij acht jaar werkte in elektra. Vier jaar geleden kwam hij naar Nederland. Nu is hij fulltime assistent-monteur bij Klaver Technisch Bedrijf, heeft hij bijna zijn niveau 2-diploma Elektrotechniek én is hij super trots. “Ik heb nooit gedacht dat ik zó snel zó ver zou komen.”

Fotografie: Stefan Segers.

Hoe ben je in de techniek terechtgekomen?

“Ik was zeventien toen ik in 2010 naar Israël vluchtte, om de oorlog in Eritrea en mijn dienstplicht te ontlopen. Daar kwam ik in contact met een elektricien die hulp zocht. Hij deed dat werk al 35 jaar en leerde mij alles. Voor hem heb ik acht jaar gewerkt. Ik wilde graag doorgroeien en een opleiding volgen. In Israël is dat heel duur en lukte dat niet. Via via kwam ik in contact met iemand uit Nederland die nieuwkomers helpt met integratie, met de mogelijkheid werk en opleiding te combineren. In 2018 ben ik naar Nederland gekomen.”

Kon je hier meteen aan de slag?

“Dat niet. Om in Nederland te werken, moet je de taal spreken. Het eerste anderhalf jaar heb ik heel hard mijn best gedaan om de Nederlandse taal te leren en heb ik wat baantjes gehad in supermarkten. Daarna ben ik via het UWV in contact gebracht met Wouter Stam van WorkForce. Zij helpen zij-instromers aan een baan binnen de techniek en zorgen voor de nodige bijscholing. Bij een test kon ik Wouter laten zien wat ik al wist van elektra, maar om te mogen werken moest ik eerst het VCA-diploma halen. Dat lukte binnen een maand! Kort daarna kon ik bij Klaver beginnen. Sinds een jaar werk ik daar fulltime als assistent-monteur.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Ik sta elke dag om half 6 op. Samen met een collega rijd ik naar werk, waar we van 7 tot 4 werken. Momenteel werken we aan een nieuwbouwproject bij de Wagenweg in Purmerend, waar 200 woningen worden gebouwd. Daar leg ik alle kabels aan voor meterkasten en elektra binnenshuis. Officieel nog als assistent-monteur, maar in principe zelfstandig. Ik wil graag eerste monteur worden, daarom doe ik een avondopleiding niveau 2 voor monteur Elektrotechniek bij het Horizon College.”

Lukt dat, werk en opleiding combineren?

“Zeker! Ik laat zien dat ik het kan en gemotiveerd ben. Ze zijn erg blij met me. Als ik mijn niveau 2-diploma heb gehaald, krijg ik een contract bij Klaver en een eigen werktelefoon. Het is wel hard werken. Want voor niveau 2 moet je een VMBO-diploma of andere opleiding hebben afgerond, en dat had ik niet. Maar ik wist dat ik het kon. Na heel hard leren kon ik na mijn examen Nederlands toch doorstromen naar niveau 2 Elektrotechniek. Daar staat in principe 20 uur per week voor, maar ik maak er zo’n 40 uur. Zo wil ik de opleiding versneld afronden: in één jaar, in plaats van de twee jaar die ervoor staat.”

Fulltime werken én je opleiding versneld afmaken, terwijl Nederlands niet je moedertaal is. Petje af!

“Ik heb nooit gedacht dat ik zo snel zo ver zou komen. In eerste instantie twijfelde ik of ik het zou redden, want het is niet makkelijk als je nieuw bent in Nederland en niemand kent en de taal niet spreekt. Maar ik ben een harde werker en weet dat ik het kan als ik goed mijn best doe.”

Heb je nog wel een beetje vrije tijd?

“Jawel. Dan lees ik graag zo veel mogelijk Nederlandse boeken, want ik wil zo goed mogelijk de Nederlandse taal spreken. Het liefst woordenboeken, om nieuwe woorden en grammatica te leren. Dat oefen ik in de praktijk met mijn collega’s. Ik moet ook wel, want ze praten daar alleen Nederlands. Ik ben ook bezig met het halen van mijn rijbewijs. Mijn theorie heb ik al gehaald. Als ik straks mijn rijbewijs heb, krijg ik mijn eigen auto van Klaver en kan ik zelf naar mijn werk rijden.”

Waar wil je uiteindelijk naartoe?

“Binnen Klaver zijn veel doorgroeimogelijkheden. Na de opleiding niveau 2 kan ik zo door naar niveau 3 en 4 en zelfs door naar het HBO als ik wil. Ik ben ze heel erg dankbaar dat ze mij die kans geven. Als ik laat zien dat ik het kan, kan ik ook manager worden! Maar zo ver durf ik nog niet te dromen. Eerst moet ik mijn opleiding niveau 2 afronden. Als ik alle examens in één keer haal, is dat voor de zomer klaar. Dan kijken we wel weer verder!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!