Technisch talent werven begint al op de basisschool!

De tekorten aan technisch geschoold personeel blijft maar groeien, terwijl het aantal studenten en leerlingen dat kiest voor een technisch beroep alleen maar afneemt. Recent onderzoek van Ecorys toont aan dat enkel voor de energietransitie al 23 tot 28.000 extra technisch geschoolde werknemers nodig zijn. Wat gebeurt er al om wat aan die tekorten te doen? En hoe succesvol zijn deze projecten?

Presentatrice Karlijn Mijnders spreekt hiervoor Herjan Reuten, projectleider van Sterk Techniekonderwijs. Voor dit project wordt sinds januari 2020 landelijk subsidie verstrekt aan vmbo-scholen om techniekonderwijs in de breedste zin van het woord te promoten om zo meer leraren en leerlingen de technieksector binnen te krijgen.

Reuten probeert hiervoor de verbinding te maken tussen de scholen, het bedrijfsleven en de gemeenten en deze te verduurzamen voor de komende jaren. Hiervoor is noodzakelijk een goede beginmeting te maken, door in kaart te brengen hoeveel leerlingen er zijn met een technische interesse en opleiding. Wat Reuten ziet gebeuren is dat de lijnen vervagen van de opleidingsniveaus en meer routes mogelijk zijn.

Dat ziet ook Cor van Vilsteren van metaalbedrijf MCM in Marknesse, producent van halffabrikaten in staal, rvs en aluminium. Van Vilsteren: “In de sector is het tekort aan technisch personeel groot. Maar we hebben al vijftien jaar lijntjes lopen met de opleidingen, waardoor je sneller wordt herkend door de leerlingen en de tekorten kunt beperken.”

Om mensen te enthousiasmeren voor de technieksector geeft MCM bijvoorbeeld waardebonnen aan basisscholen voor een ‘half dagje techniek’ en krijgen de leerlingen rondleidingen om te zien wat ze later mogelijk kunnen doen. Daarnaast heeft MCM zes PBL’ers  in dienst met intensieve begeleiding. Door ze drie dagen te laten werken met twee dagen school, in plaats van gebruikelijk één dag werk en vier dagen school, worden ze sneller klaargestoomd voor het echte werk.

Ook gaat Karlijn op bezoek bij Tanja Hulst van de Hogeschool van Amsterdam. Door het opzetten van projecten en samenwerkingen op te starten, creëert Hulst meer raakvlakken tussen de onderwijsinstellingen en het werkveld. Daarnaast voegt ze techniek toe aan opleidingen waar tot nu toe vaak nog geen techniek in zit. Hulst: ‘Bijna alle opleidingen hebben al raakvlakken met techniek en het wordt steeds belangrijker dat meer naar voren te laten komen.’

Hulst wil techniek ook aantrekkelijker maken voor mensen zonder technische achtergrond. Daarvoor heeft ze het project #BeAnEngineer opgezet, waar mensen met een andere vooropleiding zich soepel kunnen omscholen richting techniek. Emelie Lammers is een van die studenten die meedoet aan dit project en nu voor Homij Amsterdam werkt. Als voormalig goudsmit had ze nooit verwacht hier terecht te komen, maar is blij dat deze kans op haar pad is gekomen. ‘Je kan zoveel meer kanten met techniek op dan je in eerste instantie denkt!’ Luister de podcast voor haar hele verhaal.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!