Van HR naar techniek: Lex brengt nu letterlijk warmte!

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Van HR naar techniek: Lex brengt nu letterlijk warmte!

Lex Konijn (29) leek hard op weg naar een carrière in HR of horeca. Maar echt gelukkig werd hij toen hij koos voor een job in de techniek bij Feenstra. “Elke keer als ik een ketel netjes installeer, voel ik mij echt een vakman.”

Je bent Technicus Werktuigkundige Installaties. Wat houdt dat in?

“Ik installeer verwarmingsketels en rookgasafvoerkanalen bij mensen thuis en voor de zakelijke markt. Dat is meer dan alleen een ketel ophangen, want juist de details maken het verschil. Zo sluit je vaak aan op bestaande installaties. Dan is het jouw taak alles perfect passend te maken.”

Is het moeilijk?

“Dat niet, maar het moet wel secuur. Alleen met vakwerk voorkom je dat leidingen gaan lekken. Bovendien moeten de rookgassen de ketel veilig verlaten via het kanaal. Maak je daar fouten, dan ligt koolstofmonoxide-vergiftiging op de loer.”

Mooi werk?

“Dat is het zeker. Het is echt een droombaan voor mij. Je werkt met je handen én je hoofd. Ik ben geen type dat graag op kantoor zit. Ik heb veel verschillende baantjes gehad en dan was ik na een dag werken altijd fysiek én mentaal op. Nu ben ik vaak alleen fysiek moe, maar vooral voldaan.”

Wat deed je hiervoor?

“Ik heb een HBO-opleiding Human Resource Management afgerond. Bijna was ik horecaondernemer geworden: het scheelde een haartje of ik had een bestaand horecabedrijf overgenomen, maar ik kreeg het financiële plaatje niet rond. Achteraf maar goed ook. Het plannetje klapte eind 2019, net voordat de coronapandemie begon.”

Hiervoor had ik een kantoorbaan in HR en was ik na een dag werken mentaal op. Nu ben ik ’s avonds vooral heel voldaan. Het is echt een droombaan

Terug naar de schoolbanken, besloot je toen?

“Ik heb in 2,5 jaar de monteursopleiding op niveau 2, 3 en 4 afgerond. Ik werkte vier dagen per week en ging één dag naar school. Eerst in Amsterdam voor niveau 2 en 3, daarna in Amersfoort voor niveau 4.”

Werken en leren tegelijk. Je kon direct aan de slag? 

“De eerste tijd was ik servicemonteur en deed ik alleen onderhoud en reparatie van bestaande cv-installaties, maar maakte ik niet zelf nieuwe installaties. Bovendien werk je als servicemonteur altijd alleen en vaak in het weekend. Ik ben een sociaal dier. Daarom ben ik overgestapt naar installatie.”

Werk je nu wel in een team?

“Meestal ben ik met vier, vijf collega’s op locatie. Dat is gezellig én heel leerzaam. Als ik iets niet weet, vraag ik het een collega die meer ervaring heeft. Dat continu blijven leren is voor mij heel belangrijk.”

Voel je waardering van je werk?

“Nou en of. Ik merk dat er steeds meer respect is voor mensen die met hun handen werken. Je komt bij klanten over de vloer die niets van ketels weten. Als je dan de ketel netjes hebt geïnstalleerd zijn zij blij en voel je je echt een vakman. Leidingen netjes buigen is gewoon een ambacht. Vaak ben ik na een klus trots op mijn werk en zeg ik: Dat ziet er keurig uit.”

Wat voor cijfer geef jij jouw baan?

“Een 9! Ook het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn top – van vakantiegeld tot de extra’s. Daaraan merk je dat je baas blij met je is.”

En je toekomst?

“Mijn leidinggevende weet nu al dat ik binnen twee jaar mijn STEK wil halen. Dat is een certificaat voor als je met koudemiddelen en warmtepompen wilt werken. Ik wil dit werk nog tientallen jaren blijven doen en dan moet je meegaan met de tijd. Gelukkig biedt een groot bedrijf als Feenstra veel mogelijkheden om door te groeien.”

 

Meer weten?

Lex Konijn is één van de helden op de campagnesite Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Daar ontdek je tevens meer over de functie Technicus Werktuigkundige Installaties.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!