“Vooral moeders zijn belangrijk bij de schoolkeuze van kinderen”

De Makers van Morgen/“Vooral moeders zijn belangrijk bij de schoolkeuze van kinderen”

Gerritje Cornelisse is televisiemaker bij Work Channels/NXtv. Zij promoot techniek(werk) onder kids en jongeren. Sinds kort helpt ze zelfs via blind dates werkgevers en mbo’ers aan de perfecte match. Wij spreken haar na de opnames van onze podcast: ‘Aan de Bak!’ Wat valt haar op als het gaat om techniek in de klas?

Jij ziet het dagelijks van heel dichtbij: hoe staat het ervoor met techniek in de schoolklas?
“Ja, dat kan natuurlijk beter…”

Wat valt je in de praktijk vooral op?
“Leraren hebben vaak veel te weinig kennis van techniek, en er is onvoldoende lesmateriaal aanwezig om adequaat techniekles te geven. Terwijl het zo simpel kan zijn! Je kunt jonge kinderen al een toren laten bouwen van papier – dat is ook techniek!”

Hoe gaan we dat oplossen?
“Nou, zoals Marijn Meijboom aan tafel in de studio ook al vertelde: ga met je technische bedrijf naar scholen toe en geef daar gastlessen in techniek. Dan heb je up-to-date techniekles vanuit de praktijk en je kunt op die manier ook een beetje het onderwijs ontzorgen. Een win-win situatie dus.”

Waar loop je verder tegenaan?
“We zien ook dat veel ouders een beetje neerbuigend naar techniek kijken. Ouders maken hun kind er vaak niet echt warm voor. Het is soms hartverscheurend als je hoort hoe ouders over techniek denken. Zelfs als hun kinderen er oprecht interesse in hebben.”

Hoe kunnen we ouders bereiken?
“Probeer ze écht in het hart te raken! Zorg ervoor dat het kind trots is en dit ook uitstraalt als het voor een opleiding en carrière in de techniek wil kiezen. Daarbij is het met name zaak dat we de moeders bereiken; moeders zijn heel erg belangrijk in het beïnvloedingsproces. Vaders zijn vaak wel te porren; vooral moeders hebben meestal een hoop vooroordelen.”

Zit daar het voornaamste probleem, in de vooroordelen?
“Ja, de taalframes zijn heel erg bepalend voor wat wij voelen bij techniek. Op dit moment is er toch wel een breed beeld dat het een mannenwereld is en dat je er ontzettend technisch voor moet zijn. Ook denken mensen dat je altijd maar vieze handen krijgt van het werken in de techniek. Maar wat maakt dat uit?”

Meer weten over de visie van Gerritje Cornelisse? Luister dan naar de podcast: ‘Aan de Bak!’ #1: Topprioriteit: Zo brengen we techniek terug in de klas.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!