Vraag naar zonnepanelen neemt toe na besluit salderingsregeling

De Makers van Morgen/Vraag naar zonnepanelen neemt toe na besluit salderingsregeling

Consumenten willen weer massaal zonnepanelen. Begrijpelijk: doordat je de teruggeleverde zonnestroom langer dan verwacht 100% mag blijven verrekenen met je verbruik, is de terugverdientijd korter dan ooit. Dat geeft extra drukte bij de deskundige zonnepaneel-installateurs.

Op 13 februari verwierp de Eerste Kamer een wetsvoorstel van demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen. Dat leidde vrijwel direct tot extra drukte bij de zonnestroom-installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland, zo bleek uit een rondvraag bij enkele tientallen bedrijven.

“Het besluit over de salderingsregeling heeft impact”, zegt René de Jong van Ecotec Solar Energy uit Zevenbergen. “Vanaf de dag dat de Eerste Kamer het besluit nam, is het aantal aanvragen bij ons met 18% gestegen.”

Consumenten lopen weer warm voor zonne-energie

Ook bij Niyata Energy in Utrecht is het effect van dat besluit al te merken. Directeur Dursun Kilic zegt dat zijn bedrijf deze maand al 10% meer aanvragen heeft genoteerd dan in de laatste maanden van 2023. “Consumenten lopen weer warm voor zonne-energie”, zegt Kilic.

Forse toename

Ook Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop constateert dat de belangstelling voor zonnestroom-installaties weer toeneemt. “Afgelopen najaar hadden we maximaal vier aanvragen per maand, deze maand zijn het er dertig. Overigens speelt niet alleen het besluit over de salderingsregeling daarbij een rol. We gaan richting het voorjaar en dan trekt de vraag altijd aan.” Antoinette Boleij van Hoppenbrouwers Techniek uit Udenhout noemt zelfs een stijging van het aantal aanvragen met 50% sinds de Eerste Kamer besloot om de salderingsregeling te handhaven.

Omvormers

De reacties op het besluit van de Eerste Kamer waren niet alleen positief. Zo wijzen de netbeheerders erop dat zowel productie als afname van elektriciteit snel toenemen. Het elektriciteitsnet wordt daardoor steeds zwaarder belast en de groei van het aantal zonnepanelen draagt daar flink aan bij. Met name op zonnige dagen in het voorjaar en de zomer kan het daardoor gebeuren dat de omvormers van zonnepanelen voor korte tijd worden uitgeschakeld. Dit heeft overigens nauwelijks invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen, die nu zo’n zeven jaar is. Voorzitter Doekle Terpstra vindt wel dat het urgenter dan ooit is om het elektriciteitsnet te verzwaren en uit te breiden. Ook is het volgens Terpstra belangrijk om consumenten te stimuleren hun eigen opgewekte zonnestroom maximaal in te zetten voor eigen gebruik.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!