“Vrouwen zijn in afbouwwerk veel secuurder dan mannen”

De Makers van Morgen/Spraakmakers/“Vrouwen zijn in afbouwwerk veel secuurder dan mannen”

Maurice Hoffman van HoffmanDME Groep is een rustig man in een hectische wereld. Grote marktpartijen azen op zijn 120 fte sterke installatiebedrijf, maar Hoffman houdt ze vriendelijk op afstand. Hij houdt zijn hoofd koel en sleept de mooiste klussen binnen. “Verkopen? Nee, ik wil zelf aan de bal zijn!”

Maurice Hoffman van installatiebedrijf HoffmanDME Groep uit Bergambacht is al dertig jaar ondernemer. Zijn huidige installatiebedrijf startte hij relatief kort geleden: in 2012. Binnen twaalf jaar groeide het uit tot een grote en brede specialist met een voorliefde voor ‘E’. “We doen vrijwel alle soorten installaties, van werktuigbouwkundig en elektrotechniek tot zonnepanelen en beveiliging. Elektrotechniek is de rode draad. ‘We doen geen W zonder E’, zeggen we hier”, lacht hij.

Bijzondere gebouwen

En met succes. In de regio groot-Randstad heeft hij voor 2024 opdracht voor het installeren van circa 2.500 nieuwe woningen. Daarmee is HoffmanDME Groep goed voor zo’n 5% van alle installaties van alle woningnieuwbouw dit jaar. Daarnaast doet het veel installaties en onderhoud van bijzondere gebouwen: sporthallen, zwembaden, Kasteel Haarzuilens, alle panden van de Louwman-groep. En ambassades, van Nederland in diverse landen, van Niger en Iran tot Oman.

Overnamekandidaat

Met 120 fte en een verwachte omzet van € 50 miljoen staat HoffmanDME als middelgrote vis flink in de belangstelling bij grote marktpartijen die op zoek zijn naar overnamekandidaten. Aanbiedingen in die richting wimpelt Hoffman vriendelijk af. “Serieus, net voordat jij belde had ik er nog een aan de lijn. Maar ik heb geen zin om de tent te verkopen, een paar miljoen op te strijken en vervolgens langs de kant te staan. Wat heb ik daar aan? Ik wil zelf aan de bal zijn. Dus voorlopig hoeven ze me echt niet te bellen”, zegt hij stellig.

Netwerk droogt op

Keerzijde van het succes: door de drukte zoekt Hoffman voortdurend nieuwe techniektalenten. “We hebben altijd mensen nodig. Om het vele werk te doen dat er is, en omdat we heel hard vergrijzen. Normaal vinden we die mensen in de regio en via ons eigen netwerk. Maar doordat we nog altijd verder groeien, droogt het netwerk van goede mensen in onze directe omgeving inmiddels op. Daarom steken we nu extra energie in het verjongen van ons bedrijf en het vinden van nieuwe mensen. Daarbij hebben we ook jullie spulletjes gebruikt.”

Online Promotiematerialen

Met ‘jullie spulletjes’ doelt Hoffman op de online Campagne Promotiematerialen rond de campagne www.jekuntzoveelmeerindetechniek.nl van Techniek Nederland. “Een paar jonge gasten uit ons bedrijf hadden pasgeleden een presentatie van ons bedrijf bij de Driestar in Gouda – een vmbo-, mavo- en havo-opleider – om een verhaaltje te houden over de mogelijkheden van werken in de techniek en werken bij ons bedrijf.”

Het sloeg aan: we hebben flink wat stagiairs rondlopen en er wordt echt over ons gepraat.

Voor de aankleding van die presentatie maakte HoffmanDME dankbaar gebruik van een aantal zaken uit de promotiekit. “We hebben flyers gedrukt en posters met de campagne-uitingen van de superhelden erop, en namen ze een aantal slides mee om te projecteren. Daarmee hebben onze jongens hun verhaal een beetje aangekleed. Zo konden ze het idee van de superhelden uit de campagne in het klaslokaal brengen.”

Gesprekken op gang

Dat werkte. “Het sloeg echt aan”, aldus Hoffman. “Die visuals gaven meteen een goeie sfeer en brachten de gesprekken op gang. We kregen meteen een aantal mensen op ons af. Potentiële leerlingen die meer wilden weten, maar ook ouders meer wilden weten over de carrièrekansen voor hun kinderen in de techniek. Inmiddels hebben we flink wat stagiairs rondlopen. Er wordt echt over ons gepraat.”

Ook met de arbeidsmarktcampagne zelf is Hoffman blij. “Het is goed dat Techniek Nederland namens alle leden landelijk aandacht vraagt voor werken in de techniek. En dat superheldenidee? Echt uitstekend gekozen! Het bestrijkt op een goeie manier de verschillende sectoren. En het slaat aan bij de jeugd.”

Iets interactiefs

Heeft Hoffman nog wensen als het gaat om de items in de promotiekit? “Er zit van alles in, we hebben nog lang niet alles geprobeerd en gaan er zeker nog verder kennis mee maken. Laten we daar eerst maar ’s mee aan de gang gaan. Wat ik zelf nog fijn zou vinden is als er ook iets interactiefs bij in komt. Iets waarbij je wat moet dóen. Da’s met name belangrijk voor de groep van 15- en 16-jarigen, die er vaak een beetje tussenin hangen. Bijvoorbeeld met een VR-bril ofzo, daar werken wij op onze projecten ook graag mee om virtueel alvast door een nieuw gebouw te kunnen lopen. Zoiets wordt als heel cool ervaren.”

Nu al beter op de kaart

Hoffman verwacht een goed langetermijneffect van de bewustwordingscampagne. “De pool waarin we vissen is nu wel heel klein, die moet echt groter. Deze campagne helpt daarbij: die zet meer mensen aan het denken over een carrière in de techniek. Dat zal zeker zorgen voor meer belangstelling en meer instroom. Nu al merk je dat techniek bij meer mensen beter op de kaart staat. Dat je er prima carrière kunt maken en prima kunt verdienen. Zodat we straks makkelijker mensen kunnen vinden.”

Vrouwen veel secuurder

Met name onder de doelgroep meiden en vrouwen ziet Hoffman veel potentie. “En dan met name in het afmonteren en het servicewerk. Daarin zijn vrouwen over het algemeen veel secuurder dan mannen. Bij mannen is het vaak nog wat lomp: die schroeven een contactdoos aan de muur zonder te kijken of die wel echt netjes recht zit. Vrouwen kijken veel kritischer; die leggen er nog heel even de waterpas overheen en zorgen dat het écht perfect is.”

Een kwestie van klantgericht denken, vindt Hoffman: “Ik zeg dat ook wel eens tegen onze jongens: ‘Als jij zo’n stopcontact voor jou thuis afmonteert, en je zet het er scheef op, wat zou jouw vriendin dan zeggen?’ Precies zo moet je ook hier denken. Kijk, voor het zware werk tussen het beton zul je veel vrouwen niet kunnen porren. Maar in de afbouw, het monteren van bijvoorbeeld lampen en in aftersales en servicewerk zijn vrouwen vaak extra goed.”

Talent werven met impact?

Wil jij ook nieuwe techniektalenten werven op een opvallende en effectieve manier? Ontdek de Campagne Promotiematerialen voor ‘Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl’ op www.technieknederland.nl/campagne-promotiematerialen en gebruik de handige prefab items voor jullie presentaties, advertenties en meer!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!