“Werknemers behouden? Dat doen we met People Managers”

De Makers van Morgen/Spraakmakers/“Werknemers behouden? Dat doen we met People Managers”

Het personeelstekort in de technieksector oplossen? Stéphanie Kessen van Equans pakt dat doelgericht aan. Ze wint de harten van medewerkers met ‘people managers’, wint tijd met Praktijkcontainers en wil meer jongeren enthousiasmeren voor techniek met een 4-daagse flexibele werkweek.

Kom bij Chief Human Resources Officer Stéphanie Kessen van Equans Nederland niet aan met jankverhalen over personeelstekort. Natuurlijk, ook zij snapt dat we misschien nog wel 30 jaar mensen tekortkomen. Ze kent de verhalen, ook uit haar tijd bij Post NL. Maar ga niet in een hoekje zitten klagen zonder ook écht met nieuwe ideeën te komen. Ze is blij dat Techniek Nederland de handschoen heeft opgevat met de landelijke bewustwordingscampagne ‘Je kunt zoveel meer in de techniek’. En de energieke Kessen gelooft heilig in een tegenaanval op meerdere fronten.

Zuinig op je mensen

Het eerste ‘wapen’ is zuinig zijn op je personeel. Dat klinkt mooi, en elke HR-verantwoordelijke in de sector preekt het. Hoe doet Kessen dat bij Equans in de praktijk? “Door ons écht te richten op de gezondheid, het werkgeluk en de performance van onze mensen. En door te sturen op duurzame inzetbaarheid en betrokkenheid.” Voor Kessen is dat méér dan beleidspraat. Haar team introduceerde onlangs people managers: “Dit zijn nieuwe leidinggevenden die onderdeel zijn van de operationele organisatie en naast de operationeel managers werken. Waar de operationeel managers volledig focussen op de inhoud en aansturing van de (project)werkzaamheden, sturen de people managers op duurzame inzetbaarheid, performance en betrokkenheid.”

De inzet van ‘people managers’ bij Equans is uniek en nu al succesvol.

“We hebben sinds een aantal maanden bij drie van onze bedrijven inmiddels 50 people managers in dienst, en dat aantal gaat snel groeien als we in dit tempo doorgaan. Afhankelijk van de omvang en diversiteit aan functies in een bedrijfsonderdeel begeleidt één people manager 20 tot 60 werknemers.” Volgens Kessen is deze aanpak met deze schaalgrootte uniek in deze branche.

Over Stéphanie Kessen

Stéphanie Kessen werkte als advocaat arbeidsrecht en meer dan 15 jaar bij PostNL voordat ze 4 jaar geleden bij Equans Nederland Chief Human Resources Officer werd.

Werkuren per week: “Ik werk fulltime, met veel plezier.”

Ontspant met: “Een Italiaanse maaltijd in goed gezelschap.”

Trots op: “Waar ik nu sta in het leven.”

Inspirator: “Ik word elke dag geïnspireerd door verschillende mensen.”

Levensles: “Als je iets wil bereiken, beweeg dan eerst zelf.”

 

De eerste effecten zijn positief: Kessen heeft al van meerdere kanten gehoord dat het verzuim lager is, werknemers beter getraind zijn en er minder uitstroom is. “We zien nu al dat hier en daar een werknemer die anders was vertrokken, dankzij deze nieuwe aanpak toch besloot bij ons te blijven. Puur door de extra aandacht die er is voor hun loopbaan en wensen.”

Van jong tot ouder

De people managers begeleiden medewerkers van jong tot oud. “Net als in de rest van de technieksector is bij ons ongeveer 1 op de 3 werknemers 55-plus. Dat is een grote en loyale groep die je graag aan boord wilt houden. Om die reden houden wij ook 55-plus gesprekken met ze. Door middel van jobcrafting kunnen we het werk ook voor hen passend en uitdagend houden. Bijvoorbeeld door hun waardevolle kennis over te dragen in een rol als werkplekbegeleider.”

Met de Praktijkcontainer combineren we de efficiency van e-learning met de grondigheid van zelf doen.

‘Met hetzelfde aantal mensen meer werk doen’ is de volgende ambitie van Equans. Kessen onderzoekt welke efficiency haar organisatie kan behalen door de inzet van slimme technieken en digitalisering. “Wij introduceerden het werken met iPad al op de bouw om sneller documentatie of 3D-tekeningen te raadplegen. Bovendien werken onze medewerkers met een VR-bril om bijvoorbeeld collega’s te begeleiden die op afstand werken of om mensen door een virtueel gebouw of installatie te laten lopen zonder dat het daadwerkelijk al is gebouwd. Digitalisering biedt zo ook een kans voor oudere werknemers die de fysieke belastbaarheid missen om nog langer actief te zijn. Als we ze trainen om met digitale technieken te werken, kunnen ze toch hun steentje blijven bijdragen.”

‘Praktijkcontainer’

Een andere recente innovatie die de techneuten van Equans helpt om zich sneller verder te ontwikkelen is de Praktijkcontainer. Dit is een mobiele praktijk- en examenruimte op een oplegger, die rondreist langs 29 locaties. “Een perfecte fysieke, praktische aanvulling op het digitale e-learning programma waarmee we onze technici doorlopend trainen. Die container is het hele jaar in bedrijf, steeds op een andere locatie. Daarin kunnen monteurs hun online opgedane kennis in de praktijk uitproberen, praktische proeven afleggen en praktijkexamens doen. De trainer ziet gelijk of de e-learnings het gewenste effect hebben gehad. Zo combineren we de efficiency van e-learning met de grondigheid en de diepgang van oefenen, testen en examineren in de praktijk.”

Samenwerken in de sector

De gedachte van ‘samenwerken als het nieuwe concurreren’ klinkt op steeds meer plaatsen in de sector door. Ook bij Equans. Kessen is er fervent voorstander van. “We moeten de handen ineenslaan als branche. Het is een kwestie van kennis delen en efficiënter en slimmer werken.” Daarom deelt ze de inzichten die ze opdoet met de inzet van people managers en digitalisering ook met HR-collega’s bij andere techniekbedrijven. “We werken behoorlijk intensief samen en hebben zelfs een onderlinge whatsappgroep voor HR-verantwoordelijken van een aantal grotere bedrijven in bouw en installatie waarin we overleggen en ideeën delen. We hebben immers allemaal dezelfde uitdagingen. Of het nu het verbeteren van het imago is, de krappe arbeidsmarkt of meer aandacht voor inclusiviteit en vrouwen in de techniek.”

Onmisbare arbeidsmigranten

De HR-managers praten onderling ook over thema’s zoals de onboarding van kennis- of arbeidsmigranten en statushouders. Volgens Kessen is die groep nodig om het arbeidstekort op te lossen. Gevraagd naar haar kijk op de plannen van de formerende partijen in Den Haag om de grenzen per direct te sluiten voor alle arbeidsmigranten zegt zij: “Niet doen. We hebben de komende jaren tienduizenden vacatures in te vullen in de techniek. Dat kan alleen als je arbeidsmigratie toelaat.”

Wel vindt zij dat er een nadrukkelijke match moet zijn tussen de arbeids- en kennismigranten die je binnenhaalt en de behoefte in de markt. “Er zitten echt wel haken en ogen aan om meer mensen toe te laten in Nederland, maar onze bevolking krimpt en het werk neemt toe. We hebben de instroom hard nodig.”

Over Equans

Technisch dienstverlener Equans helpt haar klanten bij het realiseren en versnellen van de drie transities van deze tijd: de energie-, digitale en industriële transitie. Wereldwijd is Equans naar eigen zeggen marktleider met ruim 90.000 medewerkers verspreid over 20 landen. In Nederland werken er 5.500 mensen.  www.equans.nl.

Meer trots uitstralen

Kessen mikt ondertussen in de huidige talentenvijver ook op vrouwen en trekt jongeren aan via flexibele werktijden in een 4-daagse werkweek. “Ik zie dat vrouwen die bij ons werken graag als ambassadeur vooropstaan en zelf actief willen zijn in werving en behoud.  Je hoeft daarom geen gekke trucs uit te halen.” Meer jongeren wil Kessen met name binnenhalen met kortere en flexibele werktijden. “Als je 4 dagen van 9 uur aanbiedt, zijn werk en privé meer in balans.”

Tot slot legt Kessen in haar arbeidsmarktcommunicatie de nadruk op hoe betekenisvol dit werk is. “We zijn als techniekbranche nog veel te bescheiden. Wij zijn echt onmisbaar voor de energie- en digitale transities. Daar mogen we heel trots op zijn, en dit meer uitstralen!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!