Personeelstekort? Daar weet Kornee van Terheijden uit het Brabantse Heerle wel wat op. Naast zijn riooltechniekbedrijf Van Terheijden Groep BV begon hij vorig jaar een eigen opleidingscentrum: Torio. Dat levert nu volop frisse instroom, zelfs voor collega-bedrijven!
De afgelopen 25 jaar werd Van Terheijden gék van het personeelsverloop. Het ene moment had hij mensen genoeg en liep alles als een trein; het andere moment gingen er weer een paar weg en zat hij met de handen in het haar. Instromers vinden lukte wel; ze vasthouden niet. Met hulp van Wij Techniek en Techniek Nederland ontwikkelde hij daarom een eigen opleidingscentrum. Daar geeft hij instromers nu de begeleiding die ze nodig hebben, en kwam er zelfs mee op televisie.
Waar liep je tegenaan?
“Mensen komen hier op allerlei manieren en vanuit diverse achtergronden binnen. Vaak direct van school en soms zelfs zonder diploma. Die moeten nog heel veel leren, op allerlei vlakken. In mijn enthousiasme nam ik zulke figuren onder mijn hoede. Dan koppelde ik zo’n jongen aan een ouwe-rot-in-het-vak en zei: ‘Leer het maar van hem’. Maar niet iedere vakman is ook een goede leermeester. Daardoor haakten veel nieuwkomers snel weer af.”
Wat heb je daarop verzonnen?
“Vier jaar geleden heb ik onderzocht wat voor type mens ons vak kiest. Wat bleek: ze zoeken afwisselend werk, in de buitenlucht, dat er toe dóet – waarbij ze een probleem oplossen en als held worden gezien. Toen ik dat ontdekte, realiseerde me dat ik heel anders leiding moest gaan geven én mijn mensen heel anders moest gaan begeleiden, vaktechnisch en persoonlijk. Zo kwam ik op het idee van een opleiding en heb ik Wij Techniek benaderd.”
Hoe ging dat in de praktijk?
“Binnen een maand kwamen zij met een plan om de juiste mensen bij elkaar brengen. Samen met Techniek Nederland hebben ze me geholpen met de aanvraag van de zogeheten SLIM-subsidie voor het ontwikkelen van je bedrijf. Toen waren we ineens € 20.000 verder. Ook kwamen we op het idee om riooltechniek-lessen te gaan maken, met naast de vaktechniek ook aandacht voor gedrag en persoonlijke effectiviteit. Toen was het een kwestie van doorpakken en een eerste pilot starten.”
Wat moest je ervoor doen?
“Wij Techniek was heel duidelijk. Ze zeiden: met alleen praten kom je niet ver, regel en praktijklokaal en begin gewoon. Onder het motto ‘Niet lullen maar poetsen!’. Van daaruit zijn we verder gaan ontwikkelen en verbeteren. Wij Techniek legde contact met het UWV voor kandidaten. Die waren razend enthousiast, want de drempel voor instroom is laag en er zijn geen diploma’s nodig.”
Hoe pakte dat uit?
“In no-time kregen we een enorme boost aan mensen die geschoold wilden worden. Inmiddels starten er elke 6 weken 8 nieuwe deelnemers. Heel steady, want het UWV werft continu. Bij ons leren ze de basiskennis waarna ze kunnen beginnen met een stage. Niet alleen bij ons eigen bedrijf, maar ook bij collega’s in en buiten de regio. Daarom heb ik het losgekoppeld als zelfstandig opleidingscentrum Torio. Daar leiden we nu mensen op voor rioolwerk in heel Nederland, want overal lopen ze tegen dezelfde problemen aan. We hopen binnenkort een praktijkcertificaat mbo af te kunnen geven en samen met andere rioolbedrijven op te schalen naar landelijk niveau. Zo doen we écht iets aan het terugdringen van het personeelstekort.”
Dus, een aanrader?
“Ja! De praktijk laat zien dat het kan. Beren op de weg zijn er altijd wel, maar daar kun je oplossingen voor vinden. Doordat we blijven investeren in hun praktische vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling, zitten onze mensen beter in hun vel en blijven ze gemiddeld langer voor ons werken. Daarvoor hoef je niet het wiel uit te vinden, en je staat er niet alleen voor. Gewoon de juiste partijen bij elkaar brengen. Dan is er veel mogelijk.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!