Mag ik iets geks zeggen? Hoe nuchter ook, ook ik maak me ’n beetje zorgen. Er is namelijk verrekte veel aan de hand in de wereld. Oorlog. Inflatie. Giga energieprijzen. Spoedreparaties aan de koopkracht en een slepende stikstofdiscussie met omgekeerde vlaggen door het hele land.
Gelukkig heeft die crisis voor ondernemers in de installatietechniek ook een upside. Want ja, ook voor u gieren de kosten de pan uit. Maar velen van u verkopen ‘energiebesparing’, en dat is booming business. Iedereen heeft u nodig, en de zonnepanelen en warmtepompen zijn niet aan te slepen.
Een luxeprobleem, maar nog steeds een probleem! De levertijden op warmtepompen zijn inmiddels negen maanden of meer – bizar. Onderdelen en componenten zijn nauwelijks leverbaar. Veel ondernemers hebben kostbare apparatuur in hun magazijnen staan die ze nog niet kunnen installeren, wachtend op een laatste componentje dat maar niet komt. Dat jaagt ze op flinke extra voorraadkosten, frustreert de planning en maakt dat ze pas later kunnen factureren. Met de grote vraag dáár weer achter: Kan de klant straks de factuur wel betalen? (Zoals laatst een hoveniersbedrijf een compleet aangelegde tuin weer heeft leeggetrokken omdat de klant de factuur niet meer kon betalen.)
Wat kun je doen? Drie dingen!
Wat kun je als ondernemer doen, als zulke elementaire zaken op losse schroeven staan? Drie dingen, zou ik denken. Allereerst je kosten en debiteurenbeheer op orde houden. Daarnaast je verdienmodel en je organisatie optimaliseren – want niet de sterkste overleeft, maar degene die zich het best kan aanpassen aan veranderingen.
Het derde en veruit meest belangrijke echter is: koel blijven en vertrouwen wekken, wat er ook gebeurt! Vergelijk het met een voetbalwedstrijd. Wat moet de coach doen als het tegen zit? Moet die gaan schreeuwen en tieren vanaf de kant, of de boel even bij elkaar roepen, zijn spelers moed en vertrouwen inspreken, en ze met nieuwe focus het veld in sturen?
Open en eerlijk
Mag je als ondernemer dan niet onzeker zijn? Natuurlijk wel, niemand heeft altijd alle antwoorden. En toneelspelen is wel het allerlaatste wat ik zou aanraden. Mijn advies: communiceer gewoon open en eerlijk met je mensen en werk aan de teamgeest. Da’s simpeler dan je denkt: vraag ze naar hun kijk op de zaak, naar de uitdagingen waar zij tegenaan lopen en naar hun suggesties voor mogelijke oplossingen. Zeker weten dat je dan zinvolle ideeën hoort – de power of the crowd. Hun extra betrokkenheid krijg je er als bonus bij. Niks fijner dan een baas die je verhaal wil horen en je inbreng waardeert.
Bij harde tegenwind zie je wie de echte leiders zijn. Die raken niet in paniek, steken niet hun kop in het zand maar stappen naar voren, op de zeepkist. Rustig, met vertrouwen en een luisterend oor. Zo haal je het beste uit je mensen en uit je organisatie. Spannend? Probeer het eens. Een hecht team denkt niet in termen van crisis. Een hecht team stroopt de mouwen op – en wint de wedstrijd.
Benno Schildkamp
Benno Schildkamp (1969, Losser) is als nuchtere Twent een echte no-nonsense ondernemerscoach. Benno heeft een hart voor voetbal, voor teamspirit én voor techniek en is schrijver van de bestseller ‘Voetballend Ondernemen’ en geeft gastlezingen hierover. In het dagelijks leven begeleidt hij als ‘assistent-coach’ ondernemers, directies en bestuurders van grote en kleine bedrijven – van 10 tot 200 werknemers, veelal in de technische sector. Hij helpt ze om in teamverband beter te presteren en zo hun ‘wedstrijden te winnen’. Zijn motto: Tel wat je hebt, niet wat je mist! Voor de Makers van Morgen tapt hij met vrije hand uit zijn dagelijkse praktijk.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!