“Als ComfortInstallateur bied je maatwerk van levensbelang”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Als ComfortInstallateur bied je maatwerk van levensbelang”

‘Welk werk past er nou écht bij mij?’ Toen Yvo de Ruijg zich die vraag stelde, was het antwoord glashelder: hij wilde met techniek en mensen werken, en oplossingen brengen die het verschil maken. Daarom werd hij met Toekomstgericht Wonen ComfortInstallateur. “Het is prachtig als je ziet dat mensen zich weer kunnen bewegen in hun eigen huis.”

Wat houdt dat in, ComfortInstallateur?

“Heel simpel gezegd: ik zorg dat mensen die niet meer zo mobiel zijn dankzij slimme aanpassingen tóch comfortabel en goed in hun huis kunnen blijven wonen. Ouderen vooral, maar ook mensen met een beperking of ziekte.”

Wat maakt dit anders dan het installatiewerk dat je eerder deed?

“Het is veel persoonlijker. Het is altijd samen zoeken naar oplossingen – met de mensen zelf, en eventueel met een ergotherapeut. Ik kijk dan vooral nauwkeurig hoe klanten zich in huis bewegen. Hoe mobiel zijn ze? Van waar naar waar bewegen ze? Wat pakken ze onderweg vast? Vervolgens maak ik een lijst van obstakels en mogelijke risico’s. En daar bedenk ik dan een oplossing voor.

“Daarin zit het verschil met een ‘gewone’ installateur. Als ComfortInstallateur kijken we eerst naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de mens en we nemen dit verhaal ook mee naar de toekomst. Dat kan heel simpel over een kraan gaan; is die ook te bedienen als je weinig kracht in de vingers hebt? En die drempel, kan dat nog wel als er straks misschien een rolstoel nodig is? Pas daarna gaan we bouwen.”

Da’s vrij specifiek en altijd maatwerk. Hoe kom jij aan klanten?

“De meeste klanten komen via de gemeente bij mij terecht. Daar kloppen mensen toch vaak aan als er een probleem is, of als er acuut iets in of om het huis moet worden aangepast. Vanwege leeftijd, waardoor zaken als in en uit bad komen steeds lastiger worden. Maar ook mensen die ernstig ziek worden – denk aan dementie of ALS – die een ongeluk hebben gehad of die anderszins niet meer mobiel zijn. Dan is aanpassing vaak hard nodig. Soms is een oplossing vrij eenvoudig, zoals een inloopdouche maken of een drempel weghalen. En een andere keer moet je heel creatief zijn om zo’n woning aan te passen en comfortabel te maken.”

Dat betekent voor jou ook dat er vaak haast bij is?

“Dat klopt, en in veel gevallen zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn. Acute gevallen daargelaten: we zien soms dat er bij verbouwingen nauwelijks rekening wordt gehouden met ouder worden. Dat mooie bad kan nu heel gaaf zijn, maar misschien kom je er over vijf jaar niet meer zonder hulp in of uit. Dat probeer ik mensen altijd wel mee te geven. Zo kan je huis een beetje met je mogelijkheden mee ontwikkelen.”

Je werkt vaak met mensen met gezondheidsklachten of beperkingen. Hoe ga je daarmee om?

“Ik kom inderdaad regelmatig in contact met verdriet en problemen. Jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn, de blijvende nasleep van ongelukken. In deze rol zit ik heel dicht tegen de zorg aan, veel meer dan voorheen bij regulier installatiewerk. Ik kan daar gelukkig goed mee omgaan en ben vooral trots dat ik iets positiefs kan bijdragen.”

Goeie stap dus. Een aanrader?

“Zeker weten. Ik zocht naar installatiewerk waarin ik meer met mensen bezig kon zijn, en heel concreet iets zou kunnen betekenen in hun levens. Dat is nu zeker het geval. Ik vind het waardevol om het verschil te kunnen maken, echte problemen te kunnen oplossen. Veilig wonen is een belangrijke voorwaarde om prettig te kunnen leven. Mijn klanten zijn vaak heel dankbaar.”

Meer weten? Kijk op https://www.technieknederland.nl/zoekcomfortinstallateur.

 

ComfortInstallateur: keurmerk voor denken vanuit de mens

Comfortabel, veilig en levensloopbestendig wonen: voor veel mensen is dat niet vanzelfsprekend. Veel ouderen en (chronisch) zieken hebben daarvoor in huis deskundige aanpassingen nodig. Daarvoor zorgen ComfortInstallateurs: behalve installatie-specialist zijn die ook specialist in advies en uitvoering van woningaanpassingen voor meer comfort en veiligheid. Van eenvoudige voorzieningen om valpartijen in de badkamer te voorkomen tot bouwkundige aanpassingen, alarmsystemen, trapliften, domotica en meer. Om ComfortInstallateur te kunnen worden moet je lid zijn van Techniek Nederland én in bezit zijn van de InstallQ-regeling LZTW.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!