Zonder techniek geen energietransitie. Maar waar moet je dan beginnen? Welke strategie is de beste weg naar duurzaamheid? Hoe kies je het juiste moment en de juiste technieken? Moeten we helemaal van het aardgas af? Experts hebben daar hun twijfels bij. Hybride tussenoplossingen lijken voorhanden.
Karlijn Mijnders spreekt af met Sven Gravensteijn van M&O Techniek in Oostzaan, waar onlangs een hybride warmtepomp is geïnstalleerd. De oude cv-ketel is vervangen door een nieuwe die slim samenwerkt met een warmtepomp, die via koelgas en een koudemiddelcircuit warmte of koude lucht onttrekt naar de woning – en zo de temperatuur regelt.
Gravesteijn is twee jaar geleden ingestroomd in de particuliere markt voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Hij legt uit wat er anders gaat bij zo’n installatie en hoeveel winst zo’n tussenoplossing al kan brengen. “Zo’n hybride oplossing is heel snel te plaatsen, omdat het van het bestaande afgiftesysteem gebruik wordt gemaakt. De gasbesparing is met 60 tot 70% behoorlijk.”
Hij vertelt hoe het beroep van installateur is veranderd nu er veel meer specialistische kennis nodig is voor het plaatsen en installeren van energiesystemen. “Vroeger hing je gewoon een cv-ketel op en ging je weer door. Nu komt daar een heel subsidietraject bij. Bovendien moeten we vaak nog een keer terug om een en ander te finetunen en uit te leggen.”
Helemaal van het gas af ziet Gravensteijn nog niet zitten: “Dit is een mooie oplossing, omdat de investering een stuk lager is en in elke woning toepasbaar, omdat we de cv-ketel achter de hand hebben.” Bovendien moet je bij een volledige overstap naar een warmtenet helemaal opnieuw beginnen met de installatie. “Maar dat plaats je over twintig jaar, dan heb je de tijd om de installatie voor te bereiden.”
Karlijn gaat ook langs bij de WoonWijzerWinkel en Innovatiecentrum duurzaam bouwen in Rotterdam, waar zo’n beetje elke duurzaamheidsoplossing te vinden is. Aart van der Wilt vertelt onder meer over spannende ontwikkelingen waarbij zonnepanelen en warmtepanelen worden gecombineerd, waardoor geen buitenunit en/of dure grondboringen meer nodig zijn.
Volgens duurzaamheidsexpert Sven Ringelberg moeten we binnen de energietransitie nog wel wat grote uitdagingen overwinnen: de kosten, de sturing vanuit de overheid en de keuze in hoe we verduurzamen: zoveel mogelijk in één keer, of stapsgewijs? Ringelberg: “Het is zaak dat de overheid met een raamwerk komt waarin duidelijke normen staan, met meer duidelijkheid, meer sturing en stabiele voorwaarden. Zodat we stapsgewijs kunnen verduurzamen.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!