“Dit is het leukste vak wat je kunt bedenken”

De Makers van Morgen/Carrieremakers/“Dit is het leukste vak wat je kunt bedenken”

Installatiemonteur Danique Zegers (26) van TK Techniek werkt net als haar jongere broertje in de techniek. Ook haar man liep ze daar tegen het lijf. Dat betekent: vaak flink sparren en elkaar ‘n beetje uitdagen. “Dit is écht niet typisch mannenwerk.”

Dus monteurswerk is ook écht wat voor vrouwen?

“Zeker! Het is werk met je hoofd en je handen. Ideaal werk voor iedereen die van aanpakken houdt.”

Hoe ben je installatiemonteur geworden?

“Ik heb een MBO-opleiding Werktuigbouwkundige Installatietechniek gedaan aan het Aventus-college. Dat is een BBL-opleiding: 4 dagen in de week werken, 1 dag naar school. Voor mij was dat ideaal.”

Werken, leren en gelijk geld verdienen?

“Ja precies. Leren uit boeken vind ik maar lastig, veel te abstract. Ik ben echt iemand van de praktijk, leren door te doen, samen met je collega’s.”

Danique: “in dit vak ben je nooit uitgeleerd, het verveelt nooit.”

Is het fysiek zwaar?

“Valt mee. We lopen echt niet heel de dag te sjouwen. Voor zware dingen gebruiken we een lift. Als er toch iets getild moet worden, doe je dat samen.”

Goeie allround workout.

“Precies. Ongemerkt wordt je hele lichaam er sterker van. Dat werkt beter dan de sportschool! In het begin vond ik mijn gereedschapskoffer best zwaar, nu merk ik dat gewicht amper nog. Ik til meer dan mijn broertje van 21. En ja, dat krijgt hij regelmatig te horen!”

Het is super zinvol werk: zonder ons zitten mensen letterlijk in de kou.

Hoe reageren mannelijke klanten en collega’s op je?

“Klanten vragen wel eens of ze moeten helpen. Heel aardig, maar dat hoeft echt niet. Sommige mannelijke collega’s kijken in het begin ook anders naar je. Zo van: Kan ze het wel? Maar als je je werk goed doet, hebben ze niks dan respect. En terecht!”

De techniek ontwikkelt snel. Hoe zorg je dat je bijblijft?

“Met cursussen en trainingen. De techniek van cv-ketels, warmtepompen en airco’s is volop in beweging. Een collega deed laatst een cursus die ik twee jaar geleden heb gevolgd: die was bijna compleet anders! Ook dat vind ik mooi: in dit vak ben je nooit uitgeleerd, het verveelt nooit.”

Jij ging als leerling-monteur op stap met een bijzondere collega…

“Haha, ja. Zoals elke nieuweling ging ik de eerste tijd mee met een collega-monteur. We trokken hele dagen met elkaar op en konden op weg naar klussen veel met elkaar praten. Bij ons sloeg de vonk over: afgelopen zomer zijn we getrouwd!”

Romantisch! Is het handig, twee monteurs op één kussen?

“Thuis praten we niet veel over werk hoor. Hooguit wat voor soort klus we die dag hebben gedaan. Wel bellen we elkaar soms tijdens werk voor overleg. Dan heeft hij of ik een foutcode en sparren we even wat het kan zijn. Da’s leuk én handig.”

Hoe lang wil je dit werk blijven doen?

“Lang! Dit is het leukste vak wat je je maar kunt bedenken. Elke dag is anders. En: het is super zinvol werk: zonder ons zitten mensen letterlijk in de kou.”

 

Meer weten?

Danique Zegers is één van de helden op de campagnesite Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Daar ontdek je tevens meer over haar functie Monteur Warmtepompen.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!