“Ik doe uitsluitend elektra; daar was ik als kind al dol op”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Ik doe uitsluitend elektra; daar was ik als kind al dol op”

Ondernemer: John Wiggers (1984), Lingewaard Elektrotechniek in Huissen, sinds 1 januari 2021.
Achtergrond: Bouw en elektrotechniek.
Doet: “Allround vakmanschap in elektrotechniek, licht en zwaar.”
Medewerkers: 4 zzp-collega’s.

Dromen

“Als klein kind vond ik stopcontacten al prachtig! Van alles stak ik erin, ook de ijzeren neusring van mijn teddybeer. Mijn moeder was er net op tijd bij. ‘k Heb als kind heel wat kortsluiting veroorzaakt! Op mijn vijftiende ging ik in de bouw werken, daarna zes jaar als beroepsmilitair inclusief missies in Irak en Afghanistan. In 2011 heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt: elektromonteur. Eerst bij Modderkolk, zware aansluitingen leggen voor verbrandingsovens en productielijnen. Daarna voor een grote club in zonnepanelen industriële voedingen en installaties maken. Veel werk, snelle groei – tot het klapte. Dat was het duwtje wat ik nodig had om mijn droom waar te maken en voor mezelf te beginnen. Ik dacht: Als ik het nu niet doe…”

Denken

“Op 1 januari 2021 ben ik gestart als zzp’er. Werk was er zat, ik zat meteen op 200%. Na drie maanden sloeg het noodlot toe: meniscus gescheurd. Dat betekende drie maanden herstel, maar niet stilzitten: ik ben meteen aan de slag gegaan voor extra papieren en certificeringen. Ik had al niveau 4 leidinggevend elektromonteur maar wilde ook InstallQ, lid worden van Techniek Nederland en mijn ouwe Berlingootje inruilen voor een nette leasebus. Als je je wilt onderscheiden van doorsnee zzp-elektriciens, moet je de zaken serieus aanpakken. Want ik wil heel graag – en da’s best spannend om te zeggen – over tien jaar personeel hebben.”

Doen

“Gas en ketels, daar brand ik mijn vingers niet aan, en ook niet aan warmtepompen trouwens. Ik doe uitsluitend elektra, ook voor verwarming. In veel woningen is een simpele airco genoeg: daarmee kun je koelen én verwarmen. Close-in boilertje erbij voor het warme tapwater en klaar. Dat doe ik bij mij thuis ook. Zo ga ik voordelig van het gas af. De zaken gaan goed, ik heb een fijn pand met een klein magazijn en serieus gereedschap. Werk komt van allerlei kanten: een vermogende dame die een miniresort gaat bouwen in Wijchen, kwekerijen hier in de regio, KiesZon heeft me benaderd voor hun zware installatiewerk en we doen zo’n vijf tot tien laadpalen per maand… Het is een mix van kleine en grotere klanten en projecten, prettig gespreid. Ik moet alleen nog beter leren plannen, zodat ik niet 24/7 aan het werk ben. Maar ja, alles is leuk: het werk, de business, de afwisseling, het klantcontact. Elektrotechniek is het mooiste wat er is.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!