“Ik heb al eens eerder gezegd: een Max Verstappen mag je meer betalen.”

De Makers van Morgen/“Ik heb al eens eerder gezegd: een Max Verstappen mag je meer betalen.”

Ruud van Zijl is statutair directeur van VolkerWessels-dochterbedrijf Homij. Volgens Ruud is het tekort aan technisch personeel voorlopig nog niet opgelost. Hij kijkt liever naar verrassende manieren om met dezelfde bezetting méér te doen.

Ruud, we hebben het in deze podcast over meer doen met hetzelfde aantal mensen, of minder zelfs. Dan draait alles om efficiëntie en productiviteit. Is automatisering en robotisering dan een oplossing?
“Ja, wij maken zelf ook gebruik van boorrobots. Ook dat kan enorm helpen in de efficiency. Daarbij moet je wel goed opletten. Want als er iets fout gaat, of fout staat ingesteld, en je grijpt niet op tijd in, dan gaat er gelijk heel véél fout.”

Zijn robots dan nog niet het antwoord of moet er procesmatig meer gebeuren?
“Ja, we moeten meer gaan standaardiseren. Een techneut moet elke keer een unieke oplossing verzinnen voor steeds hetzelfde probleem. We moeten naar een systeem toegaan waarbij je meer dezelfde oplossing hebt voor problemen.” ‘

Zoals met jullie concept MorgenWonen?
“Inderdaad. MorgenWonen is een concept voor geïndustrialiseerd bouwen waarbij je veel minder mensen nodig hebt. We produceren alle bouwelementen voor complete woningen in de werkplaats en kunnen die op de bouwplaats in één dag helemaal assembleren en opleveren. Dat scheelt op een heel project ongeveer de helft van het aantal manuren.”

Toch geloof jij dat dit niet dé oplossing is voor het personeelstekort?
“Nee, we moeten gewoon dealen met personeelstekorten. Technische mensen zijn er gewoon tekort op dit moment.”

Waar halen jullie toch mensen vandaan?
“Wij kijken al heel breed naar zij-instromers. Kijk niet alleen naar de mensen met een technische opleiding, maar kijk ook naar niet-techneuten. Knip functies op.”

Hoe bedoel je dat?
“Nou, een projectleider heeft idealiter verstand van het bouwkundige en het juridische aspect. Maar als die projectleider er niet is, dan kun je de functie ook opknippen en iemand aannemen voor het juridische aspect plus iemand voor het bouwkundige aspect.”

Ook geef je in de podcast aan dat je goede mensen graag behoudt; hoe doen jullie dat?
“Wij houden graag de goede mensen vast en dat doen we door het salarishuis los te laten. Ben je goed, dan kun je bij ons meer krijgen. Ik heb al eens vaker gezegd: een Max Verstappen mag je meer betalen.”

Geeft dat geen scheve gezichten?
“Welnee. Je hebt gewoon projectleiders van 25 die ontzettend goed zijn. Ga dan niet de discussie aan dat iemand van 40 jaar per se meer zou moeten verdienen. Als je goed bent, ben je goed. Dat ziet de oudere werknemer ook wel!”

Meer lezen over de visie van Ruud van Zijl? Lees dan zijn interview als Spraakmaker!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!