“Ik wil de Koning zien loodgieten: dat hij zijn eigen wastafel aansluit”

De Makers van Morgen/“Ik wil de Koning zien loodgieten: dat hij zijn eigen wastafel aansluit”

Anouar Otmane is wereldberoemd als de vloggende loodgieter. Op YouTube heeft zijn Loodgieter Den Haag Stad ruim 65.000 volgers en zijn DIY Plumbing Anouar zelfs 111k. Ook op LinkedIn en TikTok volgen tienduizenden fans zijn vrolijke no-nonsense filmpjes over zijn werk. Een betere ambassadeur voor het vak is nauwelijks denkbaar. Na de opnames van onze podcast: ‘Aan de bak!’ spreken wij hem over nog méér leuke ideeën.

Veel kinderen vinden techniek heel leuk. Maar als ze wat ouder worden en een studie moeten kiezen, haken ze toch af. Hoe komt dat denk je?
“Dat heeft te maken met beeldvorming, we moeten het vak meer promoten.”

Want? Hoe staat het vak nu te boek?
“Het staat nu te boek als een zwaar vak, maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn! Ook denken mensen van loodgieters vaak dat ze dom zijn. Maar dat is echt totaal niet waar. Als loodgieter en installateur moet je juist heel slim zijn. Je moet heel veel weten en snappen. En creatief kunnen oplossen.”

Hoe denk jij dat we dat beeld het best kunnen oppoetsen?
“Bijvoorbeeld door een andere naam te bedenken. Het woord ‘loodgieter’ dekt totaal niet meer de lading. Het is tijden geleden dat ik met lood heb gewerkt. Je bent tegenwoordig een stuk meer allround. Je moet verstand hebben van gas aanleggen, van riolering, soms ga ik nog wel eens het dak op. Het is zo ontzettend veelzijdig!”

Hoe zou je dat willen promoten?
“Zoals ik voor een deel al doe: door het gewoon te laten zien in de praktijk, via sociale media. Heel veel amateurklussers en collega’s vinden het super leuk om te zien. Maar ik krijg ook reacties van jongeren die door mijn filmpjes interesse krijgen in het werk. En ik denk dat het helpt als bekende Nederlanders gaan loodgieten op sociale media.”

Zoals?
“Je kan van alles verzinnen. Ik ga graag heel ver. Ik zou bijvoorbeeld de koning wel willen zien loodgieten! Dat hij zijn eigen wastafel ophangt en aansluit in zijn paleis. Dat lijkt me prachtig!”

Haha, helpt dat denk je?
“Zeker weten! En het is nodig ook. Ontzettend nodig, want de samenleving kán niet zonder loodgieters. De eerste die je belt als jij met je natte voeten in de badkamer staat vanwege een lekkage is toch de loodgieter!”

Meer weten over de visie van Anouar? Lees zijn interview als Spraakmaker!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!