“Ik zou zeggen: geen gesodemieter, word loodgieter!”

De Makers van Morgen/Spraakmakers/“Ik zou zeggen: geen gesodemieter, word loodgieter!”

Mo Talbi uit Gouda is een bijzonder type. Met Loodgieter-Randstad BV biedt hij 24/7 noodservice bij acute problemen. Da’s goede business: hij kwam er zelfs mee bij Tegenlicht en in de Tweede Kamer. “Ik werk altijd voor spoedtarief. Als het water uit je plafond loopt, wil je nú een loodgieter – niet morgen.”

Fotografie: Alek.

Wilde je al jong de techniek in?

“Het had altijd al mijn interesse. Ik wist niet wat ik wilde worden, maar wilde wel iets met mijn handen doen. Mijn citoscore was niet heel hoog, dus ging ik naar de technische school. Daar kwam van alles voorbij: schilderen, elektro, installatietechniek… Het loodgietersvak sprak me als eerste aan. Daar heb ik me verder in gespecialiseerd.”

Je kon meteen aan de slag?

“Ja, heel makkelijk. Ik ging voor een stage naar de eerste de beste loodgieter en werd meteen aangenomen. Bedrijven hadden toen al door dat je iemand met een beetje wil en talent ook goed moet betalen, zodat die graag bij je blijft. Dus waar stagiairs in andere sectoren na afloop een boekenbon kregen, kreeg ik een envelop met 200 gulden – elke week! Dat was echt bizar. Dat heeft me aangemoedigd om daar nog een keer stage te lopen waarna ik in vaste dienst mocht komen.”

Waar stagiairs in andere sectoren een boekenbon kregen, kreeg ik een envelop met 200 gulden – elke week!

En toen, een eigen bedrijf…?

“Ik ben een type die maximaal twee jaar hetzelfde wil doen; dan moet het weer anders, beter, hoger. Als je je rijbewijs haalt, krijg je een prachtige bus vol mooi gereedschap. Je krijgt meer verantwoordelijkheid en belangrijke klanten. Maar ergens stopt het. Na mijn stage heb ik bij twee bedrijven gewerkt: Installatiebedrijf Vonk en later Vermeulen Loodgietersbedrijf, allebei in Gouda. In 2005 ben ik voor mezelf begonnen. Ik was toen 21.”

Hoe ging dat? Je moet toch je eigen klanten zien te vinden…

“Heel simpel. Ik ging naar mijn chef toe en vertelde hem over mijn ambities. Het eerste wat hij zei was: ‘Prima als je voor jezelf begint, maar dan krijg je van mij wel eerst een project voor de komende twee jaar’. Daar zei ik geen nee op. Want het was voor mij echt nog wel spannend in het begin, want hoe moest ik aan klanten komen? Dit was voor mij de perfecte start.”

Geen last van concurrentie?

“Nee joh, dat is er echt niet. Concurrentie bestaat niet onder loodgieters. Dat zijn gewoon collega’s onder elkaar. Die bellen elkaar als er problemen zijn. Als ik een paar handjes tekortkom, bel ik gewoon een paar bedrijven of ze willen helpen. En andersom ook.”

Eigenlijk ben ik een soort Uber, maar dan voor loodgieters.

Waar ben je naartoe ontwikkeld met je bedrijf?

“Met Loodgieter-Randstad doe ik 24-uurs spoedhulp. Niet alleen, maar met een team van zo’n 25 man. Allemaal zzp’ers met een eigen bus die klussen voor mij rijden door heel de Randstad. Eigenlijk ben ik een soort Uber, maar dan voor loodgieters.”

Een Uber voor loodgieters? 

“Nou kijk, de meeste loodgieters kunnen goed met hun handen werken, maar vraag ze niet om acquisitie te doen. Ik kan dat wel, ik combineer vakmanschap en commercie. Zelfstandige loodgieters kunnen zich bij mij aanmelden en dan voorzie ik ze van klussen in hun regio, in overvloed. Per klus krijg ik een vergoeding. Dat loopt goed. Mijn droom is door heel de Benelux te gaan: één grote organisatie met allemaal dezelfde herkenbare autootjes. Maar eerst gaan we landelijk. Dat is geen droom, dat gaat binnenkort gebeuren.”

Wij doen alleen acute spoedklussen, als het water uit het plafond loopt.

Je bent dus super selectief in het aannemen van werk?

“Ja. Ik neem alleen klussen aan die goed bij ons passen. Onze klanten zijn mensen die in een noodsituatie zitten, die we ad hoc kunnen helpen: binnen een uur staat er iemand. Er zijn ook mensen die mij bellen voor een complete verbouwing of een dakkapel. Maar dat is niet onze specialiteit; te langdurig, veel te veel plannen.”

Jij werkt dus altijd voor spoedtarief…

“Precies. Als je bereid bent om 24/7 te helpen, kun je echt goed verdienen. Ik reken 65 euro voorrijkosten plus een variabel spoedtarief, afhankelijk van de tijd van de dag. Mijn hoogste uurtarief reken ik op de zondag na tien uur ‘s avonds: 150 euro per uur. Als je dan twee uur bezig bent, en dat een paar keer per dag – reken maar uit wat dat oplevert. Daar gaat alleen de belasting vanaf, de rest steek je in je zak. Ik denk dat je in weinig andere vakken zoveel kunt verdienen.”

Honderden euro’s per klus. Pittig!

“Mensen zijn bereid dat te betalen. Als het water uit je plafond loopt, wil je nú een loodgieter – niet morgen. En vind maar eens een ander. We krijgen zo’n 30, 40 meldingen per dag. Vooral in het weekend is het echt gekkenhuis. Dan gaan mensen klussen, boren ze dwars door een leiding heen – en dan bellen ze ons. Op Google staan wij in de top 3 in Zuid-Holland en de Randstad, dan krijg je veel telefoontjes.” 

Ik hoorde dat je ooit een advocaat een factuur stuurde van € 159 voor een kwartiertje werk?

“Tuurlijk. Hij zat met een acute lekkage en wilde direct geholpen worden. Ik had hem netjes vooraf mijn voorrijkosten en het spoedtarief voor het eerste uur laten weten. Die lekkage was snel verholpen, ongeveer een kwartiertje werk, maar uurprijs is uurprijs. Waarom zou een advocaat wél zulke bedragen mogen rekenen en een installateur niet? Wij leveren vakwerk en helpen mensen écht uit de brand.”

Toch wil je zulke discussies niet. Doe jij vooraf een prijsopgave?

“Altijd. Ik zet altijd mijn tarieven of een specifieke offerte op Whatsapp; mensen weten vooraf waar ze ja tegen zeggen, en dat ze meteen na afloop een tikkie of betaalverzoek krijgen. Ik ben manager geweest bij een groot installatiebedrijf en doe dit werk al 22 jaar; je hoeft mij niet uit te leggen hoe belangrijk het is om dingen vooraf zwart op wit te hebben. Hier, ik zal het je laten zien. (Toont appjes van chats met klanten.) Wij gaan pas rijden als de klant schriftelijk akkoord heeft gegeven.”

Schrikken mensen wel eens van zulke bedragen?

“Valt mee. Zo’n 70 procent zegt meteen ja. En van die andere 30 procent komt een deel later alsnog terug omdat ze geen andere oplossing kunnen vinden. Soms zijn er mensen die ‘t niet ineens kunnen betalen, bijvoorbeeld omdat hun salaris nog moet komen. Dan schat ik in of het eerlijke types zijn en kan het soms ook in termijnen.”

Ik wil graag laten zien dat je ook als loodgieter goed kunt verdienen.

Doe je ook aan nieuwe technologieën en verduurzaming?

“Nee, dat laat ik voor anderen. Nu zijn het warmtepompen, straks is het weer wat anders. Ik doe gewoon spoedmeldingen: de gesprongen waterleiding, de kapotte afvoer… Dáár ligt voor mij de toekomst. De loodgieter zal nooit vervangen worden. Een leiding maak je ook nog steeds op dezelfde manier als 35 jaar geleden. En als er een dakpan kapot is, komt er echt geen robot die repareren. Dat is er niet en gaat ook nooit komen.”

Op social media laat je graag zien dat je van het leven geniet…

“Klopt. Ik ben een lifestyle-man en vind het leuk om mijn succes te showen. Waarom niet? Nederlandse mensen zeggen vaak: ‘Doe maar normaal, dan ben je gek genoeg’. Ik niet. Ik wil graag laten zien dat je ook als loodgieter goed kunt verdienen. Als ik dat kan uitstralen, en jongeren die het verkeerde pad op dreigen te gaan kan inspireren om ook voor dit vak te kiezen, dan zie ik dat als winst.”

Wat zeg jij tegen mensen die neerkijken op techniekwerk en ‘vieze handen’?

“Vieze handen kun je wassen en dan zijn ze schoon. Je hebt in de techniek over het algemeen veel betere arbeidsvoorwaarden dan in andere sectoren, een betere toekomstvisie. Hier heb je geen last van reorganisaties door digitalisering en hoef je niet te stressen of je dan mag blijven of niet. Mensen moeten niet neerbuigend over ons zijn, ze moeten juist trots zijn. Want wat wij kunnen, kunnen zij niet.”

Dus jij kan het iedereen aanraden?

“Ik wil echt een oproep doen aan jongeren: kies hiervoor! Het is heel dankbaar werk. Ik maak regelmatig mee dat mensen raar staan te kijken als er een Marokkaan binnenkomt om hun lekkage te repareren, maar ze zijn superblij als de kraan is gemaakt. Discriminatie bestaat niet in ons vak. Als je als jongere niet weet wat je wilt, maar wel wilt werken is dit super. Het is eerlijk werk waar je niet achter je rug om hoeft te kijken. Dus geen gesodemieter: word loodgieter!”

Mohammed Talbi (1983)

…studeerde installatietechniek op het Delta College in Gouda en werkte na zijn stage voor diverse loodgietersbedrijven. Na zes jaar lonkte de droom naar vrijheid en in 2005 zette hij de stap zijn eigen loodgietersbedrijf te beginnen wat zich specialiseert in de particuliere markt en woningcorporaties op het gebied van beheer en onderhoud. 

In oktober 2013 begon hij de samenwerking met diverse aannemers onder de naam De Combinatie BV, dat in 2018 failliet ging, waarna hij Loodgieter-Randstad BV startte, zijn ‘Uber voor loodgieters’.

Mo maakt zelfs furore op televisie: afgelopen oktober was hij naast Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra te zien in de aflevering ‘De Nieuwe Elite’ van VPRO Tegenlicht en werd daarna zelfs in de Tweede Kamer genoemd in een debat over opleidingen en kansen op de arbeidsmarkt.

In zijn vrije tijd brengt Mo het liefst tijd door met zijn familie en gaat hij als mister good life zo veel mogelijk uit eten – het liefst sushi. Auto’s zijn z’n grootste hobby. Hij reed eerder een knalrode lease-Ferrari en stapte recent over in een dikke ‘full options’ Mercedes AMG. 

Tot zijn spijt werkt Mo naar eigen zeggen nog altijd meer dan hij zou willen. Daardoor moet hij zijn nevenbedrijf in sport en voeding voor hulp bij afvallen al een tijdje laten voor wat het is. Hij woont samen met zijn vrouw en vier kinderen in Gouda.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!