Na een grondige restauratie en uitbreiding van 2 jaar is Museum De Lakenhal in Leiden sinds deze zomer weer open voor het publiek. Mét een nieuwe vleugel voor tijdelijke tentoonstellingen en nieuwe installaties voor het 17e-eeuwse stadspaleis. Deze werden volledig geïntegreerd in de architectuur van het pand.
Het Leidse Museum De Lakenhal is sinds 1874 gevestigd in de monumentale Laecken Halle uit 1640. Van oorsprong was dit een keurhal voor het bekende Leidse laken, een wollen stof die wereldwijd verhandeld werd.
Nieuwe vleugel
Na een restauratie en uitbreiding van ruim 2 jaar heeft het museum sinds juni dit jaar een nieuwe vleugel die ruimte biedt aan tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid vanaf de 16e eeuw tot nu is vanaf de opening permanent te zien.
HOMIJ Technische Installaties participeerde als onderaannemer van de VOF Nieuw Laecken (IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg) en realiseerde de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.
Volledig geïntegreerd
Naast de nieuwbouw bestond de renovatie in de Papevleugel uit nieuwe roosters en verlichting, terwijl in de oude lakenhal de installaties volledig zijn vervangen. Projectleider Frank Vierdag: ‘Als installatiebedrijf zijn we gewend onze installaties weg te werken, maar hier ging dat wel enkele gradaties verder.’
‘De installaties zijn volledig geïntegreerd in de architectuur, het interieur en de meubels. Roosters zijn onzichtbaar aanwezig en componenten zijn zoveel mogelijk in kleur van de achtergrond aangebracht.’
Maatwerk
Het vergde het nodige overleg en planning om die volledige integratie tot stand te brengen. Zo kreeg de achterplaats een overkapping waarin de verlichtingsarmaturen en installatie zijn verwerkt.
‘Het idee kwam uit het bestek, van de architect en adviseur’, vertelt Frank. ‘Na het lezen en het bekijken van de tekeningen werd duidelijk dat hier behoefte was aan maatwerk door samenwerking. Daarom kozen we voor vaste partners waar eerder succesvol mee is samengewerkt.’
De partijen zaten regelmatig met elkaar om tafel voor overleg. Ieder werkte vervolgens de eigen onderdelen uit, om die in een volgende bespreking weer bij elkaar te brengen.
Kruipen op zolder
Hoe mooi het ook is om aan zo’n monumentaal pand te werken, veeleisend is het ook. Er zijn geen tekeningen beschikbaar die de complete installatie goed in beeld brengen. Een 3D-model is geen optie. Er zit niets anders op dan ter plekke alles te bekijken, soms letterlijk kruipend, om te zien hoe kanalen en leidinggoten moeten passen.
‘Dit vroeg veel van de partners. Iedereen heeft meegedacht en zich proactief opgesteld, waardoor we terug kunnen kijken op een geslaagd project’, besluit Frank.
Openingsfoto: Ronald Tilleman.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!