Sjors Kemna is accountmanager bij BTR trainingen, dat vaktaaltrainingen biedt voor arbeidsmigranten. Die gaan verder dan de basis taalkennis.
Sjors, waarom vinden jullie praktische vaktaaltrainingen nodig?
“Omdat we in de praktijk zien dat de standaard taalcursussen voor arbeidsmigranten – van bijvoorbeeld het UWV of andere instanties – in de praktijk niet werken. Deelnemers leren daar vaak hoe ze een broodje of iets dergelijks moeten bestellen, maar niet de vaktermen die je in de werkplaats of op locatie bij een klant of project moet kennen om soepel met elkaar samen te werken.”
Hoe belangrijk zijn die specifieke vaktermen?
“Heel belangrijk. Want op de werkplaats hoor je allerlei verschillende woorden die je in een basis taalles niet leert. Denk aan ‘waterpomptang’ of ‘schroevendraaier’ of de namen van allerlei specifieke apparaten. Maar ook belangrijke uitroepen zoals ‘Pas op!’ of ‘Gevaarlijk!’ of ‘Achter je!’. Al dat soort taal en uitdrukkingen moet je direct kunnen begrijpen om soepel en veilig samen te kunnen werken. Bij onze cursus gaan we daar heel praktisch mee aan de slag.”
Klinkt logisch. Is het moeilijk om zo’n taalcursus te ontwikkelen?
“Ja, omdat het vaak maatwerk is. We moeten van tevoren natuurlijk kijken naar het niveau van de deelnemers, maar ook naar hun wensdoelen en leerdoelen – en die van hun werkgever. Het belangrijkste is dat je het van tevoren goed afstemt op de deelnemers. Dan sluit de training het best aan op de praktijk.”
Is die vaktaaltraining al beschikbaar, of zijn jullie die nog aan het ontwikkelen?
“Deze training is er nu: ‘Nederlands voor anderstaligen in de techniek’ en wordt op diverse locaties in het land gegeven. Een echte basistechniek taalles, waarin je ook leert wat een schroevendraaier is. Daarbij is in de les veel oefenstof verwerkt voor het VCA-diploma.”
Hebben jullie al succesverhalen?
“Zeker. Onlangs hadden we een Syrische jongen die deelnam aan de taalcursus en die werkte altijd op de werkplaats. Omdat hij de taal beter onder de knie kreeg, mocht hij ook bij klanten op bezoek gaan. Dat zijn toch mooie stappen voor zo’n jongen!”
Meer over de BTR vaktaaltraining voor anderstaligen lees je hier.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!