Testen-met-het-aanmeren

Veilig aanmeren dankzij technische samenwerking

De Makers van Morgen/Veilig aanmeren dankzij technische samenwerking

Ampelmann werkt al enige tijd samen met JB Systems, een Batenburg-onderneming. In nauwe samenwerking bouwt het bedrijf mee aan het besturingsconcept van de verschillende type gangways van Ampelmann, om personeel of materieel veilig te kunnen overzetten van een bewegend schip op een vast platform.

Ampelmann is de grootste speler in de offshore en windindustrie op het gebied van het overzetten van mensen en goederen op zee van schip naar platform via een beweging gecompenseerde loopbrug en een kraansysteem.

Het bewegingscompensatieplatform maakt een gemakkelijke, snelle en veilige toegang mogelijk van een bewegend schip tot offshore constructies, zelfs onder hoge golfomstandigheden.

Altijd veilig aanmeren

De software waar JB Systems aan meewerkt maakt het mogelijk dat de gangway een antibeweging maakt bij het aanmeren. Zo kan in alle situaties, zoals op wild zeewater, altijd veilig aangemeerd worden. Op basis van dit besturingsconcept zijn inmiddels meer dan 50 systemen gerealiseerd.

Ampelmann-aan-het-werk
Van links naar rechts Jan Willem Verloop (Site Engineer), Martijn Krutzen (Senior R&D Engineer Ampelmann) en Max van der Berg (Inspecteur Elektrotechniek).

Meer inzicht

Door innovatie probeert het bedrijf voorop te blijven lopen, de L-type is hier een voorbeeld van.  De L-type wordt 100 % elektrisch gevoed vanuit het boordnet van het schip. Een verstoring op het elektrisch net is daarom een belangrijk aspect.

Om hier meer inzicht in te krijgen, is samen met Batenburg Installatietechniek en Batenburg Mechatronica een meetsessie opgezet om verstoringen te meten aan de L-type. Martijn Krutzer, R&D engineer bij Ampelmann vertelt: ‘We werkten al veel samen met JB Systems. Zij hebben binnen Batenburg de juiste expertise gezocht om de meetsessie op te zetten.’

Ampelmann-aan-het-werk

Fotografie: Sebastiaan Knot. Dit artikel verscheen eerder op de website van Batenburg

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!