“Wij nemen het liefst geen 40-plussers meer aan”

De Makers van Morgen/“Wij nemen het liefst geen 40-plussers meer aan”

In deze tijd van tekorten aan goed personeel is iedereen welkom, zou je denken. Toch niet, vindt Desiree Kon, mede-eigenaar van Installatiebedrijf Kon en voorzitter van Jong Techniek Nederland. Zij houdt er een andere filosofie op na.

Desiree, veel technische bedrijven kampen met personeelstekorten. Toch zijn jullie heel selectief, leg eens uit.
“Dat klopt, wij nemen liever geen personen meer aan die ouder zijn dan 40 jaar.”

Waarom niet? Wat is er mis met 40-plussers?
“Wij merken dat het vak op hoog tempo digitaliseert en dat het voor oudere medewerkers lastig is om daar in mee te komen.”

Wat bedoel je concreet?
“Nou, we zien dat veel technische installaties zoals een warmtepomp of zonnepanelen werken aan de hand van een app. Jongeren hebben dat met de paplepel binnengekregen en voor hen is zo’n installatie dan ook een koud kunstje. Maar we zien dat medewerkers van 40+ of 50+ daar een stuk meer moeite mee hebben. Daarom gaan wij voor generatie Z.”

Maar werken met uitsluitend mensen van die generatie kan ook problemen opleveren, nietwaar?
“We zien dat er inderdaad ook wat nadelen aan kleven. Generatie Z is over het algemeen wat minder goed in de communicatie en in de soft skills. Ook laat de werkhouding soms te wensen over.”

Hoe dealen jullie daar mee dan?
“We zijn een professionaliseringstraject ingegaan: hoe ga je om met elkaar, met de klant en met de veiligheid? Anders wordt na een werkdag het gereedschap onder de rommel in de busjes gekieperd. Wees zuinig op de spullen; je bus is het visitekaartje naar de klant! Met een externe coach zijn we in gesprek over de soft skills. Hij spreekt de medewerkers procesmatig aan op hun gedrag.”

En gaat dat altijd goed?
“Nee, nog niet altijd. De jongeren kunnen vaak niet goed tegen kritiek en ze zijn zich niet altijd bewust van hun gedrag. Maar zelfs mijn man is zich vaak niet bewust van zijn gedrag. Dus we moeten aan de bak!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!