“De ontwikkelingen gaan razendsnel, ik leer continu bij”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“De ontwikkelingen gaan razendsnel, ik leer continu bij”

Ondernemer: Jacco van Haperen (35) van Jacco van Haperen Elektroservice in Hulst, sinds 2008
Achtergrond: BBL-opleiding elektrotechniek, diverse trainingen en cursussen
Doet: Elektrotechnische installaties, gas en water, specialist in domotica
Medewerkers: Eenmanszaak, werkt vaak samen met andere zzp’ers 

Een succesvol bedrijf runnen betekent niet alleen ploeteren en uren maken, maar vooral ook heel goed weten waar je goed in bent en waar je klanten zitten. Jacco van Haperen is een geboren installateur die dat heel goed door heeft. “Mijn klanten weten vaak dat ik verder ga dan de meeste andere installateurs. Voor alles is een oplossing.”

Dromen

Ik ben bijna letterlijk geboren met een schroevendraaier in mijn hand. Mijn vader was ook installateur en mijn hele kindertijd deed ik niets liever dan knutselen en mijn vader helpen met klusjes. Ik heb eigenlijk nooit een ander vak interessant gevonden. Elektrotechniek, installaties maken, ik zag al van jongs af aan dat dit een mooi vak was. Maar om te komen waar ik nu ben heb ik wel een aardige weg afgelegd. Ik ben begonnen met een BBL-opleiding en na het behalen van mijn assistent-monteur en daarna monteurspapieren ben ik aan het werk gegaan in de elektrotechniek voor een werkgever, waar ik doorgroeide tot projectmanager. Daarnaast ben ik in 2008 in de avonduren voor mezelf begonnen en toen het bedrijf  door een buitenlandse firma werd overgenomen uiteindelijk fulltime zelfstandig gaan werken.”

Denken

“Oplossingen bedenken en uitvoeren, altijd verder nadenken. Dát maakt mijn vak zo mooi. Uiteindelijk moeten je hersens bedenken wat je met je handen in elkaar zet. Maar ik ontdekte al gauw dat jezelf blijven ontwikkelen belangrijk is, zeker in dit vak. De ontwikkelingen gaan razendsnel en kennis is essentieel, dus leer ik continu bij. Zo zijn er regelmatig cursussen van fabrikanten en zijn de juiste papieren nodig om met installaties te kunnen werken. Je NEN 1010-certificering, cursussen veilig werken, trainingen van fabrikanten om aan installaties te mogen werken… Ieder jaar ben ik flink wat dagen kwijt met bijleren. Over warmtepompen, klimaatsystemen, beveiligingssystemen, domotica… Alles met elkaar laten samenwerken is vaak een uitdaging. Mijn klanten weten dat inmiddels; via mond-tot-mond reclame komen mensen bij mij die écht op zoek zijn naar het neusje van de zalm. Dat mag vaak wat kosten, dat is ook prettig werken. Mijn mooiste klus? Vorige week heb ik nog alle domotica op een directiekantoor vervangen. Digitale schermen, zonwering, klimaat, de complete aansturing van het netwerk, dan is het fijn dat zo’n klant niet op een uurtje kijkt, maar net als ik gaat voor het maximale resultaat. Dan ben ik echt helemaal in mijn element.”

Doen

“Een Porsche kopen, dát heb ik gewoon gedaan. Ik houd enorm van auto’s en ik ga er ook mee naar klanten. Na jaren van knallen ben ik nu op het niveau dat ik niet meer álles hoef beet te pakken. Noem het een kantelpunt: inmiddels ben ik ook wat aan het investeren in vastgoed, want ik ben niet alleen installateur maar ook ondernemer. Toch zal het installatiewerk altijd bovenaan staan. Het vak is gewoon te mooi en iedere dag is anders. De ene dag sta ik in een betonfabriek, daarna in de chemische industrie en de dag later in een miljoenenvilla. Of ik zit een dag te programmeren aan een nieuw beveiligingssysteem. Saai wordt het nooit en in de toekomst wordt het alleen maar interessanter. Hoe ‘smart’ kun je een woning maken? Hoe maak je een netwerk zodat je zelf je energie kunt opslaan en gebruiken, in combinatie met je elektrische auto ? Alles wordt smart, dus moet je zelf ook smart zijn om bij te blijven. De combinatie van schroevendraaier én toetsenbord. Er valt nog heel veel te beleven als installateur!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!