De techniek achter gevaarlijk werk

De Makers van Morgen/Podcast/De techniek achter gevaarlijk werk

Onderhoud op een moeilijke plek, installatie op gigantische hoogte, of bewusteloze mensen uit een tunnelsysteem zien te krijgen. Nederland kent heel wat gevaarlijke beroepen. Welke technieken zijn er nodig om risicovol werk veilig uit te voeren? Voor deze podcast kijkt Karlijn Meinders of ze geschikt is voor het uitvoeren van dit soort werk gevaarlijk.

Daarvoor spreekt ze Raymond Keijzer van trainingscentrum Eurosafe Solutions in Zevenbergen; specialist op het gebied van grote hoogten en besloten ruimten. Hier simuleren ze allerlei gevaarlijke situaties om te oefenen gevaarlijk werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Bijvoorbeeld voor werk waar je een 4G-mast in moet klimmen, of bij het verrichten van onderhoud in riolen. 

Zo heeft Eurosafe Solutions een buizenstelsel om te ervaren hoe het is om je in kleine ruimtes te bevinden en een interne ruimte van zestien meter hoog voor het trainen van calamiteiten op hoogte. Voor dat laatste mag Karlijn zelf het harnas in, krijgt ze een helm en veiligheidshandschoenen en worden twee grote klimhaken stevig aan haar tuigje vastgemaakt zodat ze zich te allen tijde goed kan zekeren.

Karlijn Meinders ervaart hoe het is om veilig onder de grond te werken.
Karlijn Meinders ervaart hoe het is om veilig onder de grond te werken. Credit: Raymond Keijzer

Natuurlijk krijgt Karlijn hiervoor de nodige begeleiding, maar Keizer benadrukt dat dit anders is dan een middagje klimmen waarbij je de grenzen juist opzoekt; hier staat veiligheid voorop. 

Met trillende knietjes probeert Karlijn haar hand- en voetcoördinatie onder controle te houden, terwijl Keizer het tempo er goed in houdt. Eenmaal boven is maar weinig tijd om bij te komen, want door brand is Karlijn genoodzaakt naar beneden te springen. Uiteraard met de nodige valbeveiliging.

Even verderop in Barendrecht wordt Karijn ontvangen door Edwin van der Heide van McNetiq. Samen met zijn team heeft hij een magneetsysteem ontwikkeld waarmee je spullen aan een rechte wand kunt bevestigen. Zo kan je veilig een steiger aan een opslagtank bevestigen of een railing aan een scheepsdek vastmaken. 

Benieuwd hoe dit afloopt? Luister de hele podcast! 

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!