“De waardering van de klant, dat vind ik het allermooist!”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“De waardering van de klant, dat vind ik het allermooist!”

Ondernemer: Antunes Fernandes (1971), Sanfer Elektrotechniek, sinds 1 oktober 2008.
Achtergrond: Technicus Sterkstroom Installaties, 22 jaar in elektrotechniek.
Doet: Elektra-/installatietechniek en keuringen voor bedrijven en woningen.
Medewerkers: Werkt alleen.

Dromen

“Als kind droomde ik van carrière in de nieuwswereld, liefst als nieuwslezer voor het journaal. Maar zoals het gaat in het leven, soms ga je een andere kant op. In 1993 verhuisde ik van Kaapverdië naar Nederland en verdween de journalistiek naar de achtergrond. Toen heb ik een tijdje gedacht aan boekhouden, maar bij het arbeidsbureau zeiden ze dat er veel meer werk was in de techniek. En eerlijk gezegd, ik was al best handig, dus elektrotechniek leek me wel wat. Ik ben toen begonnen met mijn opleiding Technicus Sterkstroom Installaties en ging daarna in dienst bij een groot installatiebedrijf. Daarnaast had ik nog een andere droom: een eigen bedrijf. Dat gebeurde in 2008: zelf alles regelen, geen baas meer, lekker onder de mensen. En: elektrotechniek is echt overal nodig!”

Denken

“Het is ongelooflijk hoe snel de ontwikkelingen gaan op technologisch gebied, zeker in mijn vakgebied. Innovatie vind ik prachtig en ik probeer zo goed mogelijk bij te blijven. Helemaal nu duurzaamheid zo’n belangrijke rol speelt en we steeds meer overstappen van gas naar elektra. Dat heeft nogal wat invloed op de installaties die we gebruiken. Als het enigszins kan, volg ik trainingen en workshops via Techniek Nederland. Bijblijven is echt van belang, zeker omdat ik als Erkend Installateur ook veiligheidskeuringen aan installaties mag uitvoeren. Daarvoor moet ik niet alleen in gereedschap investeren, zoals meetapparatuur, maar ook in kennis. Daarbij is ook creatief nadenken belangrijk. Het is de uitdaging om voor ieder probleem een passende oplossing te bedenken. Zo is mijn dag nooit saai.”

Doen

“Als zelfstandig ondernemer doe ik eigenlijk niets anders dan ‘doen’! Ik leg installaties aan, regel de elektra bij woningverbouwingen en de installatie van badkamers en keukens en doe onderhoud. Ook pas ik elektrotechnische installaties in kantoren aan, of regel ik uitbreidingen in kleine bedrijfspanden, los ik storingen op en voer ik veiligheidskeuringen bij bedrijven en projecten uit voor verzekeraars en huisbazen. Eigenlijk heb ik het nooit rustig gehad. Dat ligt aan de markt, maar ik merk ook dat klanten graag bij me terugkomen. Persoonlijk haal ik dáár het meeste plezier uit: de waardering van mijn klanten. Als je begint aan een klus, is er meestal een probleem. De klant heeft die kennis niet; daardoor zijn ze extra blij en dankbaar als ik ze help. Die waardering, het contact met mensen, technisch werk – die combinatie past heel goed bij me. Ik ga nog lang niet met pensioen!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!