Faculteitsgebouw Aeres wint eerste ‘BIPV Award’

De Makers van Morgen/Faculteitsgebouw Aeres wint eerste ‘BIPV Award’

De nieuwbouw van Faculteit Food, Nature en Urban Green van Aeres Hogeschool in Almere heeft de eerste BIPV Award gewonnen. Hermans Techniglaz uit Bergschenhoek kreeg de onderscheiding voor het slimme Building IntegratedPV-systeem.

Het duurzame faculteitsgebouw is een ontwerp van BDG Architecten, waarbij HOMIJ Technische Installaties tekende voor het installatiewerk. In het pand zijn binnen en buiten duurzame en natuurlijke materialen toegepast. Planten in het interieur en aan de gevels zorgen voor CO2-opslag en waterbeheer en zonnepanelen voor schone stroom.

In opdracht van HOMIJ ontwierp pv-specialist Hermans Techniglaz een systeem met 712 pv-panelen op dak en gevels met een vermogen van 156 kilowattpiek. Dankzij slimme plaatsing op zuiden en westen leveren die door de dag heen vele uren lang schone stroom. Hermans paste overal hetzelfde type panelen toe; waar het kon plaatste het die dicht bij elkaar en voor raampartijen – waar doorzicht belangrijk is – juist verder uit elkaar.

Mede-eigenaar Rik van Ogtrop en collega Bart Kik van Hermans Techniglaz namen medio februari de trofee in ontvangst uit handen van BIPV Nederland-voorzitter Ruud Derks. Volgens de jury hebben zij in ontwerp en uitvoering optimaal gebruikgemaakt van de technische mogelijkheden en is het resultaat ook esthetisch bijzonder. Derks: “Ze zijn er geweldig in geslaagd om de zonnepanelen volledig in het gebouw te integreren.”

Next step: doorzichtige zonnepanelen

De lichtdoorlaatbaarheid van met name de zonnepanelen voor de raampartijen noopte bij dit ontwerp nog tot compromissen. Dat is binnenkort voorbij, belooft Van Ogtrop: “We werken aan volledig transparante pv-panelen. Dat is tamelijk uniek en zeker interessant voor architecten.”

Meer weten? Lees het artikel op SolarMagazine.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!