HALIX-buitenzijde-in-vogelvlucht

Nieuwbouw HALIX: techniek vormt het kloppende hart

De Makers van Morgen/Nieuwbouw HALIX: techniek vormt het kloppende hart

Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX eind november de opening van haar nieuwe productiefaciliteit op het Leiden Bioscience Park. Kuijpers realiseerde hier onder andere geavanceerde cleanrooms voor de toekomstige productie van geneesmiddelen.

Technisch dienstverlener Kuijpers realiseerde op het Bio Science Park in Leiden een nieuwe productiefaciliteit voor biofarmaceutisch bedrijf HALIX. Deze onderneming neemt hier eind 2019 haar splinternieuwe cleanrooms in gebruik.

HALIX-opening
Alex Huybens (Managing Director HALIX) en Aukje Kuypers (algemeen directeur Kuijpers) tijdens de opening op 21 november.

De opening op 21 november markeert een belangrijke mijlpaal in het bouwproces en vormt de basis voor de groei- en uitbreidingsstrategie van HALIX. Dit stelt de organisatie in staat klanten te ondersteunen bij de productie van eiwitgebaseerde producten, de belangrijkste technologie voor de toekomstige productie van geneesmiddelen, en virusgebaseerde producten met geavanceerde technologieën.

Cleanrooms en technische installaties

HALIX, onderdeel van HAL Allergy, verstrekte Kuijpers begin 2018 de opdracht om de productiefaciliteit te ontwerpen en realiseren, compleet met cleanrooms en bijbehorende technische installaties.

HALIX-onderzoeksruimte

Kuijpers heeft als hoofdaannemer samen met zijn partners Du Prie (bouwkundig aannemer), Cleanroom Combination Group (cleanrooms), EGM (architect) en IMD (constructeursbureau) de nieuwbouw met een omvang van zo’n 6.680 m2 gerealiseerd.

‘De techniek is het kloppende hart van deze productiefaciliteit. Het proces bepaalde uiteindelijk het ontwerp en hoe het pand is ingedeeld’, vertelt projectmanager William Dirks van Kuijpers. ‘Vandaar dat HALIX ons selecteerde om de kar te trekken. De bouwkundige jas zijn we er vervolgens met de partners omheen gaan bouwen.’

HALIX: cleanroom op elke verdieping

Het gebouw bestaat uit 4 productieverdiepingen, een technische ruimte op het dak en een kantooromgeving op de begane grond. Kuijpers verzorgde het hele palet aan technische oplossingen, van meet- en regeltechniek en gebouwautomatisering tot de stroomvoorziening en ventilatie-installaties voor goedwerkende processen en comfortabele werkomstandigheden voor medewerkers.

HALIX-cleanroom-nieuwbouw

De meest complexe facetten uit het project zitten in de bouw van een cleanroom op elke productieverdieping. Kuijpers realiseerde deze volgens het box-in-box-principe, waarbij de cleanrooms hun eigen bouwconstructie en ventilatiesystemen hebben.

Drukcascades zorgen ervoor dat er geen stoffen of dampen kunnen ontsnappen, of dat stofdeeltjes, vezels of micro-organismen de ruimtes binnendringen.

Goed voorbereid op de toekomst

In eerste instantie neemt HALIX 2 van de 4 productievloeren in gebruik. Zodra uitbreiding van de business zich aandient, is HALIX met 2 hoogwaardig afgewerkte verdiepingen hierop helemaal voorbereid.

HALIX-technische-ruimte

De voortvarende bouw is te danken aan het teamwerk en de korte lijnen tussen alle partijen, inclusief opdrachtgever HALIX. Na nog geen jaar van bouwen werd op 7 mei 2019 het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt.

Alles functioneert conform de normen, GMP-richtlijnen en afgesproken kwaliteitsstandaarden. Hiervoor voerde Kuijpers als sluitstuk van het project in opdracht van HALIX de vereiste commissioning en kwalificatie uit.

Fotografie: Erika Gallegos, luchtfoto Kuijpers. 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!