“Handige technici heeft de samenleving héél hard nodig!”

De Makers van Morgen/Spraakmakers/“Handige technici heeft de samenleving héél hard nodig!”

Vanwege de crisis gaan hier en daar grote nieuwe projecten on hold. Ook bij DWT Groep, totaalinstallateur in Zuidwest-Nederland. Toch is directeur Mark-Jan Koldijk optimistisch: zijn bedrijf is flink gegroeid en scoort goed met prefab. Zorgen maakt hij zich vooral over één ding: “De uitstroom van monteurs naar zzp-schap. Daardoor vervlakt de kennis in de sector.”

Met 185 medewerkers en een jaaromzet van circa € 45 miljoen heeft Mark-Jan Koldijk van het Zeeuwse installatiebedrijf DWT Groep uit Goes veel op zijn bord. Koldijk is de derde generatie directeur van het familiebedrijf. Als totaalinstallateur doet DWT Groep allerlei projecten: bedrijfspanden, kantoren, horeca, gezondheidszorg en woningbouw. Daarnaast doet het transformaties, bijvoorbeeld van kantoorgebouwen naar woningen, en technisch beheer/onderhoud. Dat laatste maakt inmiddels zo’n 25% uit van de omzet.

Koldijk zag al vroeg de potentie van prefab en digitalisering. In hun werkplaatsen bouwen ze sinds 2017 complete prefab skids en units – inmiddels zo’n 2000 per jaar. Een mooi visitekaartje daarvan was de techniekruimte voor de Torenflat in Gorinchem, een woontoren van 24 verdiepingen. Daarvoor bouwde DWT Groep in de werkplaats een volledige, montageklaar ingerichte techniekruimte. Met een hoge kraan werd het gevaarte ter grootte van een zeecontainer naar het dak getild op 55 meter hoogte. Het plaatsen en aansluiten duurde nog geen 30 minuten.

Nieuwsgierig hoe de techniekruimte op de Torenflat in Gorinchem werd geplaatst? Kijk dan onderstaande video! 

Loopt alles zo soepel bij DWT?

“Ik mopper niet. Vorig jaar was een goed jaar met een mooi resultaat. We hebben Brabant Installatie Techniek overgenomen om onze ambitie op het gebied van prefabricage en data-gedreven bouwen nog sneller te verwezenlijken. We moeten groeien en professionaliseren. Dat was een forse stap, van € 30 miljoen naar € 45 miljoen. Beide bedrijven blijven zelfstandig maar maken optimaal gebruik van elkaars krachten.”

Ben je zelf handig?

“Een beetje. Wat de jongens maken, is tien keer mooier dan wat ik kan. Zelf ben ik vooral graag bezig met innovaties. Op onze afdeling Prefab bijvoorbeeld. Het aanjagen van veranderingen, en spotten van veranderingen in de markt. Zoals BIM, al zo’n 10 jaar geleden. Toen nog extreem duur, maar wel de toekomst – dat zie je nu.”

Wat voor directeur ben je?

“Enthousiast. Ik probeer inspirerend te zijn op visie en innovatie. Ik ben veel bezig met luisteren naar onze klanten en dat vertalen naar actuele doelen: wat vraagt de klant van ons? In lijn met de lean-filosofie: Wat kan er vandaag beter dan gisteren?”

Worden je medewerkers daar wel eens gek van?

“Ik denk het wel. Soms zie je ze kijken van ‘Daar heb je hem weer’. Maar ze weten dat onze aanpak werkt en zorgt voor tevreden klanten.”

Wat is jullie bedrijfscultuur?

“Onze kernwaarden zijn eerlijkheid, discipline, commitment, plezier, loyaliteit en nieuwsgierigheid. Allemaal belangrijk. Je kan ze op papier zetten, maar we zijn het ook echt. Ze zijn ook onderdeel van het selectieproces.”

Wat vind je ’t mooist van jullie business?

“Ik heb een enorme passie voor modulair bouwen. Dat hebben we nu doorontwikkeld. Inmiddels gaan we als volgende stap naar de data-gedreven bouwplaats. Met prefab is alles vooraf goed doordacht. Daardoor werkt het op de data-gedreven bouwplaats zoveel sneller. Dat is een gouden combinatie.”

Modulair bouwen scheelt enorm op je faalkosten. Die worden zeker gehalveerd.

Is dat echt allemaal hosanna?

“Natuurlijk kom je op locatie soms nog wel eens wat tegen. Maar modulair bouwen scheelt enorm op je faalkosten. Soms waren die in de sector wel 10% of meer. Dat wordt zeker gehalveerd. Digitalisering helpt ook: vroeger was het bijhouden en delen van alle wijzigingen voor projectleiders een dagtaak, nu heeft iedereen op elke locatie altijd de actuele informatie. Zelfs materialen bestellen we vanuit BIM. Vooral werkvoorbereiders zijn er blij mee: dat was nooit hun hobby maar kostte wel vaak 20% van hun tijd. Dit scheelt enorm.”

Mooi, want tevreden medewerkers lopen minder snel weg…

“Onze grootste zorg is niet of mensen gaan lopen. Er zijn wel eens goudzoekers, maar die passen dan toch niet bij onze kernwaarden. Wat we wel zien, zijn jongens in de buitendienst die goud aan de horizon zien en voor zichzelf willen beginnen. Als ze morgen een busje kopen, kunnen ze overmorgen aan het werk…”

OVER MARK-JAN KOLDIJK
De 41-jarige Koldijk combineert gevoel voor techniek met economisch inzicht en een ondernemende aard. Hij hielp al vanaf zijn veertiende in het bedrijf van zijn ouders. Na de MTS studeerde hij HEAO Small Business Commerciële Economie, haalde zijn technicuspapieren en draaide mee in weekend servicediensten in het familiebedrijf (“Mooie extra inkomsten; ik kan het elke student aanraden”). Na diverse interne functies, van tekenaar tot projectleider, trekt hij sinds 2006 de kar als algemeen directeur.

Zuur. Heb jij daar als werkgever begrip voor?

“Deels. Wat ze niet zien, is wat ze dan allemaal óók zelf moeten doen, wat wij nu voor ze doen: acquisitie, pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, administratie, opleidingen. Die jongens denken lang leve de lol en zien alle bijkomende kosten en taken en risico’s niet. Dat zet ons als serieuze werkgever, die investeert in zijn mensen en in opleidingen, wel eens op achterstand ten opzichte van de snelle succesverhalen over voor jezelf beginnen.”

Je klinkt als een bezorgde vader.

“Nou, ik maak me oprecht wel zorgen over de risico’s die ze nemen. Als werkgever zorg ik graag goed voor onze mensen. Wij vinden innovatie belangrijk en steken veel tijd en geld in opleidingen, ook voor de energietransitie. Als zzp’er kost alles opeens je eigen tijd en geld, en daarom schiet dat er vaak bij in. Terwijl wij het kennisniveau van onze mensen naar een steeds hoger plan trekken, zie je dat bij die groep snel afvlakken.”

Uitstroom vanuit mensen naar zzp-schap leidt tot afvlakking van kennis in de sector – een gevaarlijke ontwikkeling.

Hoe groot is jullie verloop?

“Zo’n 4 tot 5% per jaar. Een klein deel stopt vanwege leeftijd, een klein deel gaat naar een concurrent maar veruit de grootste groep – zo’n 80% – begint voor zichzelf. Die uitstroom vanuit grotere installatiebedrijven naar zzp-schap leidt naar mijn mening tot afvlakking van kennis in de sector. Een gevaarlijke ontwikkeling, zeker in deze tijden waarin we veel deskundige mensen nodig hebben.”

DWT Group als kweekvijver voor zzp-monteurs. Pijnlijk?

“We hebben daar vaak in de aanloop wel gesprekken over als mensen die stap overwegen. Dat doen we bewust, om ze een eerlijk plaatje te schetsen en ze te helpen. Mensen die echt alles meerekenen, zie je vaak besluiten om toch bij ons te blijven. Dat snap ik wel; zzp’en of ondernemer worden is ook wel heel iets anders dan als vakman of -vrouw in loondienst werken. Lang niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd.”

Huren jullie zulke uitvliegers dan ook weer in?

“Sommige komen via de achterdeur weer binnen. Niet iedereen, alleen de goeie waarbij je weet wat je aan ze hebt. Die kun je dan inzetten in hun kracht. Wij werken sowieso veel met zzp’ers. Bij veel projecten kunnen we ook niet anders.”

De flexibele schil als onmisbaar onderdeel?

“Het gaat erom dat je een systeem creëert met kennis en expertise binnen je eigen bedrijf en een flexibele schil als organisch onderdeel daarvan. Je organisatie, procedures én IT moeten daarop zijn ingericht. Inclusief de mate van financieel inzicht, gebruikersrechten, openheid, privacy, AVG-bescherming en ga zo maar door. Inclusief een draaiboek ‘interne medewerker’ voor eigen mensen én zzp’ers.”

Mark-Jan Koldijk: “Ik heb een enorme passie voor modulair bouwen. Dat hebben we nu doorontwikkeld. Inmiddels gaan we als volgende stap naar de data-gedreven bouwplaats.”

Hoe kijk jij naar alle chaos en onzekerheid van dit moment?

“De generaties voor ons hadden minder last van de onzekerheden; vroeger waren de conjunctuurschommelingen minder heftig en de markt veel stabieler. De afgelopen 15 jaar zijn er meer externe uitdagingen op ons pad gekomen. Corona, materiaaltekorten, PFAS, klimaatcrisis, stikstofcrisis, oorlog in Oekraïne, energiecrisis, inflatiecrisis… Het is een continu bewegende puzzel.”

Waar loop je het hardst tegenaan?

“De onzekerheid bij klanten door alle onrust in de energietransitie. Klanten willen opeens nú van het gas af, maar dat gaat niet zomaar. Dat moet je ze continu uitleggen. Ook politici kunnen de veranderingen niet bijhouden. We missen een duidelijke visie. Al die vragen en veranderingen kunnen verlammend werken.”

Vind jij dat de politiek iets aan moet doen?

“Ja, een Masterplan neerleggen. De verplichting van hybride warmtepompen per 2026 is een mooi voorbeeld: zo’n keuze geeft richting. Zo is er een breder plan nodig. Waterstof bijvoorbeeld: iedereen praat erover en er zijn allerlei opties. Maar hoe gaan we het dóen?”

Preworxs werkt ook voor onze eigen projecten, maar inmiddels is 60% werk voor anderen.

Over doen gesproken: welke grote projecten hebben jullie lopen?

“Een prachtig project in voorbereiding is de herbouw van het 5-sterren Grand Hotel Britannia in Vlissingen. Op de plaats van het gelijknamige oude hotel: een fenomeen, vergelijkbaar met het Kurhaus in Scheveningen, dat in de Tweede Wereldoorlog werd platgebombardeerd. Op die plek verrijst een nieuw hotel met 205 kamers en dezelfde prestige, waarvoor wij al het installatiewerk mogen doen. Verder zijn we bezig met gebouwen voor gezondheidszorg en de ombouw van campings naar luxe vakantieparken. Recreatie is belangrijk hier in Zeeland.”

En dan hebben jullie Preworxs. Wat is dat?

“Dat is een nieuw bedrijf dat we zijn begonnen, waar we modulaire installaties maken voor de bouw en installatiesector. In modulair bouwen willen we fors groeien. Preworxs maakt prefab-installaties: van skids en ventilatie-units tot complete meterkasten, aircosystemen en riolering; voor alle disciplines een oplossing. ‘Van bouwplaats naar montageplaats’ is de missie. Preworxs werkt ook voor onze eigen projecten, maar inmiddels komt al 60% van de omzet uit werk voor anderen.”

Lopen jullie voorop in prefab?

“De markt zegt het. Eerlijk gezegd: we zijn ook wel voorvechters voor standaardisatie. We zullen wel moeten, als we 70.000 huizen per jaar willen bouwen. Daarom vragen we actief aan architecten: teken bij grote woonprojecten behalve je trapopgangen en toiletgroepen ook je meterkasten en andere energiemodules standaard. Nu wijkt dat nog vaak nét even af. Terwijl als eenheidsworst érgens kan, dan is het wel in de meterkast!”

Jullie claimen dat jullie de toekomst van bouw en installatie veranderen. Tikje ambitieus?

“Ja, dat is 100% mijn missie, en prefab is daar een onderdeel van. Mede daardoor is het imago al enorm verbeterd. Als je tegenwoordig zegt dat je bij een installateur werkt, krijg je alleen maar positieve reacties en waardering voor het vak.”

Hoe maken jullie het werk voor technici beter dan?

“Door ze alleen te laten doen waar ze goed in zijn en wat ze het liefst doen. Al het andere moet je er omheen afpellen. Lopen jouw technici leeg op administratie of financiën? Laat dat werk doen door mensen die daar wél energie van krijgen. Dan kan je techneut doen wat hij het liefste doet: vakwerk leveren met zijn hoofd en zijn handen!”

Waarvan heb je voor het laatst wakker gelegen?

“Toen de onzekerheden begonnen over prijsstijgingen. Als opdrachtgevers of financiers gaan twijfelen, vergt dat in korte tijd heel veel denkwerk. Kunnen we de risico’s voor de klant beperken? Kunnen we mee-investeren? In korte tijd kan er heel veel verschuiven. Dat is spannend, maar ook prachtig.”

Wij zijn er om oplossingen te brengen, ook in moeilijke tijden. We noemen onszelf niet voor niks De Makers van Morgen!

Baart je dat zorgen?

“Nee, het is prima als projecten met grotere risico’s even on hold gaan. Die moet je niet koste wat kost doordrukken. Als er op een project een belegger de stekker eruit trekt, probeer ik wel altijd in mijn netwerk een oplossing te vinden. Da’s intensief werk, maar ik vind het heerlijk om mensen bij elkaar te brengen. Zeker als het dan lukt om een doorstart te realiseren. Dat zijn hectische dagen, maar geeft ook energie. Wij zijn er om oplossingen te brengen, ook in moeilijke tijden. Dat is wat mensen van ons techniekbedrijven verwachten. We noemen onszelf niet voor niks De Makers van Morgen! De dag dat ik dáár moe van word, moet ik stoppen.”

Wat is volgens jou ultiem het belang van de technieksector?

“We hebben een nieuwe payoff: Samen techniek inzetten voor de volgende generaties. De toekomst, vooruitkijken, volgende generaties – dáár gaat het ons om. Techniek is de sleutel voor verduurzaming, energietransitie en circulariteit. De toekomst kan niet zonder!”

Wat is jouw carrièretip voor jongeren?

“Als je klussen leuk vindt, ga dan niet doordeweeks op een suf kantoor zitten, maar maak van techniek je wérk. Als we een vergezicht maken van onze sector liggen hier zoveel kansen. Handige technici heeft de samenleving straks héél hard nodig.”

MARK-JAN PERSOONLIJK

Werkt per week: “Ongeveer 60 uur.”
Blijft fit met: “Wielrennen. Lekker door de polder en langs het water in Zeeland.”
Favoriete podcast: “De Ben Tiggelaar podcast van BNR. Het zijn vaak korte inspirerende verhalen die je aan het denken zetten.”
Belangrijkste les voor het werkende leven: “Doseer je energie zodat je ook op laatste deel van de dag of week kan presteren. Dat heb ik geleerd tijdens een vakantiebaan als havenmeester in Port Zélande van mijn toenmalige baas.”
Inspirator: “Wim van der Leegte van VDL Groep. Die heeft een heel mooi en gezond familiebedrijf neergezet.”
Zou graag nog eens spreken met: “Diezelfde Wim van der Leegte, om van hem te leren hoe hij in zijn enorm grote bedrijf verbinding houdt met zijn mensen en klanten.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!