“In de installatietechniek zal altijd genoeg werk zijn”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“In de installatietechniek zal altijd genoeg werk zijn”

Ondernemer: Stefan Koot (1984), Installatiegroep Hazerswoude, sinds januari 2021
Opleiding: Elektrotechniek niveau 2, installatietechniek niveau 3
Doet: allround installatiewerk
Medewerkers: heeft bedrijf met 3 compagnons, 3 medewerkers in dienst

Dromen

“Mijn liefste wens als kind was dierenarts worden. Maar daar moet je hard voor studeren. De schoolbanken waren niet helemaal voor mij bedoeld. Ik ging naar de lagere landbouwschool in Boskoop. Daar kwam ik erachter dat ik liever niet buiten werk; dan is ‘hovenier’ niet de beste beroepskeuze. Een vriend van mijn broer deed de opleiding elektrotechniek. Dat leek me wel wat en dus ging ik dat ook doen. Het bedrijf waar ik stage liep, vroeg of ik wilde blijven. In de avonduren deed ik de opleiding installatietechniek. In 2012 ben ik voor mezelf begonnen. Ik zal niet zeggen dat het in de sterren stond, maar het scheelt niet veel. Mijn opa had 42 kleinkinderen en bijna allemaal zijn ze eigen baas geworden. Ook ik heb altijd geweten dat ik vroeg of laat mijn eigen bedrijf zou starten.”

Denken

“Als ik iets wil, dan zorg ik dat het ook gebeurt. Ik werkte met een compagnon in een VOF. Hij stopte ermee. Ik wilde niet weer opnieuw zzp’er worden, dus heb ik vorig jaar een paar vrienden benaderd met de vraag of ze samen met mij een nieuw bedrijf wilden beginnen. Ik gaf een powerpointpresentatie en daarna was het snel rond. Niet te lang nadenken, maar gewoon gaan. Dat is wel kenmerkend voor mij. Ook in het werk. Ik lig dus niet snel wakker van een klus. Het enige wat me uit de slaap kan houden, is werkdruk. Die is echt heel hoog nu. Veel tijd voor een extra opleiding blijft er niet over. Een dagcursus gaat nog wel, maar vijf dagen terug in de schoolbanken zit er niet in. Ook al omdat ik twee jonge kinderen heb. Overigens denk ik dat het rustiger zal worden in onze branche. Met de sterk stijgende prijzen en oplopende hypotheekrente verwacht ik dat het aantal projecten in de bouw gaat afnemen. Voor mijn bedrijf maak ik me daar geen zorgen over. We hebben een goed netwerk van aannemers met wie we veel werken. Er zal altijd genoeg werk zijn.”

Doen

“Doe mij iets voor en ik kan het daarna zelf. Bijna elk probleem is op te lossen. Maar soms wil een klant iets wat gewoon echt niet gaat. Een warmtepomp in een slecht geïsoleerde woning bijvoorbeeld. Zulke klussen neem ik niet aan. Mijn motto is: ik doe het goed of ik doe het niet. Ik sta bekend als een harde werker. Misschien zelfs wel iemand van de oude stempel: niet zeuren maar doen. Dat is bij de jonge generatie wel eens anders. Ik merk ook verschil in mentaliteit tussen stad en platteland. Kijk, ook ik vind smerig werk niet het leukste dat er is. Maar het moet gewoon gebeuren en daar moet je dus niet te moeilijk over doen. Aandachtspuntje binnen ons bedrijf is dat er niet te véél werk komt. Misschien moeten we wat meer personeel aannemen. Dat we het werk over meer mensen kunnen verdelen.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!