Zalmhaven-woontoren-Rotterdam-2

Inventief energiesysteem verduurzaamt de hoogste woontoren van Rotterdam

De Makers van Morgen/Inventief energiesysteem verduurzaamt de hoogste woontoren van Rotterdam

De hoogste woontoren van de Benelux staat vanaf 2022 in Rotterdam. BAM bouwt aan de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in het Scheepvaartkwartier aan de 215 m hoge Zalmhaven I. Naast de Zalmhaven I komen 2 woongebouwen van 70 m hoog (Zalmhaven II en III) Met een inventief energiesysteem gaat BAM Energy Systems de appartementen en woningen in deze torens zo duurzaam mogelijk van energie voorzien.

De hoogste woontoren biedt bij oplevering plaats aan 256 appartementen, in de twee lagere torens komen 196 appartementen en 33 eengezinswoningen. Ook komt er 1.380 m² aan kantoren, 950 m² horeca en voorzieningen, waaronder 35 motor-opstelplaatsen en 461 parkeerplaatsen.

Voor de ontwikkeling van dit project hebben gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest zich verenigd in ontwikkelingscombinatie ‘Zalmhaven C.V.’ Deze samenwerkingscombinatie vroeg BAM Energy Systems om een duurzaam concept voor de energievoorziening te creëren.

Duurzame energievoorziening

BAM ontwikkelde daarop een energieconcept met state-of-the-art technologie dat de 3 torens van duurzame warmte en koude voorziet. Het concept bestaat uit een combinatie van warmtepompen en een wko-systeem, met het stadsverwarmingsnet als aanvullende energiebron.

Aanvullend verzorgt BAM Energy Systems ook het beheer en het onderhoud van de energiesystemen. Structurele monitoring met het slimme energiemanagementsysteem BAM Building Analytics zorgt voor een optimale werking van de energie-installaties.

Duurzame keuzes

Het warmte- en koude-opslagsysteem (wko-systeem) wordt voor verwarming en koeling gekoppeld aan twee krachtige warmtepompen. Voor een efficiëntere en duurzamere werking van beide warmtepompen, gebruikt BAM ook warmte die het terugwint uit de afzuiging van de parkeerventilatie.

Om piekmomenten in de energievraag op te vangen, sluit de onderneming de 3 woontorens ook aan op de Rotterdamse stadsverwarming. BAM Energy Systems richt een Energy Service company op die eigenaar wordt van alle energie-installaties, zodat het snel en gericht kan handelen wanneer verbeteringen in de energievoorziening nodig zijn.

Bestemmingsplan

De Zalmhaven is onderdeel van het ontwerpbestemmingsplan ‘Gedempte Zalmhaven’, dat past in de binnenstedelijke herontwikkeling van Rotterdam. Op de plek waar de 3 woontorens komen te staan, stond voorheen een verouderde kantoorruimte van circa 30.000 m2. De focus van de gebouwen op deze locatie verschuift daarmee van utiliteit naar wonen.

In de 3 hoge gebouwen zitten, naast de 485 woningen, ook een parkeergarage, twee fietsenstallingen, een grote gedeelde daktuin, een expeditieruimte, 1380 m2 aan kantoorruimte en 950 m2 aan horecavoorzieningen.

Het ontwerpbestemmingsplan sluit goed aan bij de woonfunctie van de Rotterdamse binnenstad. De stijl van de architectuur en het karakter van het gebouw zijn zo ontworpen, dat deze goed aansluiten op de bestaande bebouwing van het gebied. De hoge woontoren werkt bovendien als verbindend element tussen het Scheepvaartkwartier en de Kop van Zuid.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!