“Van Hogere Zeevaartschool naar maatwerk in klimaattechniek”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Van Hogere Zeevaartschool naar maatwerk in klimaattechniek”

Ondernemer: Bram van den Ham (1961), VDH Klimaat, sinds 1 april 2018.
Achtergrond: Hogere Zeevaartschool, 30 jaar installatie- en klimaattechniek.
Doet: Advies en installatie in klimaattechniek.
Medewerkers: Werkt liefst alleen.

Dromen

“Ik droomde vroeger van een leven op zee. Maar na mijn studie aan de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam, begin jaren ‘80, besloot ik dat ik toch niet de koopvaardij in wilde. Na een periode van diverse jobs kwam ik via een relatie in contact met een installatiebedrijf in Epe. Dit bedrijf had dringend mensen nodig, en zo stapte ik in de installatie-klimaattechniek. In de loop der jaren heb ik door scholing, opleiding, trainingen en opfriscursussen veel kennis en ervaring opgedaan binnen dit vakgebied. Bij diverse werkgevers heb ik verschillende functies bekleed: van administratie, planning en logistiek tot monteur, sales engineer, accountmanager en contractbeheerder. Zo ben ik een allround-installateur geworden. Het best kom ik tot mijn recht als zelfstandig ondernemer. In 2000 ben ik mijn eerste klimaat-technisch bedrijf AH Koeltechniek gestart. Dat liep goed, met personeel en projecten door heel Nederland. Door de economische crisis was ik helaas genoodzaakt hiermee te stoppen. In 2018 startte ik mijn tweede klimaat-technische bedrijf, VDH Klimaat. Hier voel ik me als een vis in het water – zo heb ik toch nog wat feeling met water!”

Denken

“Bij goed installatiewerk komt veel denkwerk kijken. Of dit nu warmtepompen of cv-ketels zijn, dat maakt niet uit. Het moet kundig gebeuren en daarbij hoort een degelijk en betrouwbaar advies naar de klant. Achter een verwarmings- of koude-installatie zit een complex leidingensysteem. Wat de klant aan de buitenkant ziet, is maar een deel van de totale installatie. Door ze helder uit te leggen wat een op maat gemaakte installatie hen kan bieden, krijgen ze inzicht en weten ze dat ze gehoord worden. Zo kom je samen met de opdrachtgever tot de juiste oplossing.”

Doen

“In dit vak ben je nooit uitgeleerd en juist door de samenwerking met vakcollega’s leer je van elkaar. Samen ben je sterker en weet je meer, dát maakt het zo waardevol voor mij. Groeien is voor mij geen doel op zich. Waar de essentie voor mij ligt, is het aanbieden van een installatie op maat en deze vervolgens kunnen installeren. Dit hele proces doorlopen geeft mij ontzettend veel voldoening. Ik kom op veel plekken en ontmoet diverse mensen met uiteenlopende wensen. Dat houdt mij ‘wakker’ in dit prachtige vak!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!