Drachten Donker Veenstra

“We willen duurzaamheid gemeengoed maken – voor iedereen!”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“We willen duurzaamheid gemeengoed maken – voor iedereen!”

Ondernemers: Klaas Veenstra (1982, links) en Reint Donker (1971), DonkerVeenstra Drachten, sinds 2018.
Achtergrond: Mbo installatietechniek, zwembadtechniek.
Doen: Duurzame techniek allround.
Medewerkers: 35.

Dromen

“Reint en ik begonnen ons eigen bedrijf omdat we rigoureus voor een duurzame koers naar de toekomst willen kiezen. We willen duurzaamheid voor iedereen gemeengoed maken én toegankelijk maken, en we denken dat we dat beter kunnen dan de rest. We willen met onze medewerkers collectief duurzaamheid omarmen en uitdragen, en onze CO2-footprint reduceren en daarmee ook inspireren. Er is zo veel mogelijk als je echt wilt. We proberen dat ook bij onze relaties en contacten uit te zoeken: wat zou je eigenlijk willen en klopt wel wat je daarvan haalbaar acht? Er is meestal zoveel meer mogelijk dan je denkt. Bijna altijd kan het wél.”

Denken

“Elke kleine stap helpt al. Van een duurzamer kerstpakket tot de installaties thuis. We willen naar 65 medewerkers groeien om de grotere projecten goed te kunnen uitvoeren, maar niet meer, want dan wordt het te onpersoonlijk. Maar als al die medewerkers duurzamere keuzes maken en hun kinderen ook, kijk wat je dan in meerdere generaties teweeg brengt. We besteden er veel aandacht aan of in ons bedrijf iedereen op de juiste positie zit. Weet iedereen wat we willen en kan iedereen werken zoals we voor ogen hebben? We zeggen nooit nee als iemand een opleiding wil, en we denken goed na hoe we jonge mensen aan ons en onze missie kunnen binden, bijvoorbeeld met gastlessen op ROC’s en het verwelkomen van schoolexcursies.”

Doen

“We hebben in 2018 een bestaand duurzaam bedrijf van 11 mensen overgenomen en gefocust op utiliteit, want dat is waar we met kop en schouders bovenuit steken. Van labs tot agrarische omgevingen. We hebben relaties in de markt gevraagd wat ze zouden willen en waar ze tegenaan lopen, en laten zien wat we kunnen. Ook hebben we de bedrijfsvoering ingericht op de groei. We zijn aanpakkers en zeggen niet graag nee, maar zijn ook realistisch als een project nu nog te groot is. We willen de mensen voor onze groei goed kunnen opleiden en de projecten kiezen waar we onze duurzame kwaliteit goed kunnen laten zien. Nu vervullen Reint en ik nog veel functies in de projecten zelf. Wat geweldig is hoor, want er zijn zoveel mooie nieuwe technieken: het gaat met rasse schreden.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!