AFAS Experience Center buitenzijde 2

AFAS Experience Center: duurzaam tot in de kleinste details

De Makers van Morgen/AFAS Experience Center: duurzaam tot in de kleinste details

Het AFAS Experience Center is na een bouwtijd van 24 maanden opgeleverd. Familiebedrijf AFAS ruilde eind 2020 het hoofdkantoor aan de Philipsstraat in voor een nieuw en duurzaam hoofdkantoor aan de Inspiratielaan in Leusden. ‘Ons nieuwe clubhuis staat centraal voor de toekomst van werk’, aldus CEO Bas van der Veldt.

Het nieuwe AFAS Experience Center staat letterlijk op steenworpafstand van het oude hoofdkantoor en heeft een unieke uitstraling. Slechts 20 procent van het pand is bestemd voor de medewerkers en hun werkplekken. De rest van het pand bestaat uit demoruimte, sportcomplex, evenementenlocatie, restaurant, binnentuin, atrium en auditoria waar AFAS klanten en relaties wil ontvangen, verbinden en inspireren.

De blikvanger van het ontwerp is het AFAS Theater, met in de grote zaal ruim 800 zitplaatsen. Het theater is bedoeld voor eigen presentaties en bijeenkomsten, maar ook voor langlopende producties.

Een integraal bouwteam met Dura Vermeer, HOMIJ en AFAS was verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe AFAS-hoofdkantoor in Leusden, inclusief de planning op dagbasis, doorontwikkeling tijdens de uitvoering én kwaliteitscontrole richting de oplevering.

 

Duurzaamheid sleutelrol

Waar Dura Vermeer verantwoordelijk was voor de bouwkundige werkzaamheden in het nieuwe AFAS Experience Center, realiseerde HOMIJ Technische Installaties een grote diversiteit aan werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, inclusief bijbehorende regeltechnieken. Duurzaamheid speelde hierin een sleutelrol.

De nieuwbouw is zo goed als energieneutraal, bijvoorbeeld dankzij de toegepaste zonwerende beglazing, zeer energiezuinige en dimbare ledverlichting en een duurzame en energiezuinige klimaatinstallatie.

 

Plug&play voor nieuw AFAS-kantoor

Aan de basis van de klimaatinstallatie in het nieuwe AFAS Experience Center ligt een plug&play wko-installatie van Dubotechniek. Deze heeft een totale opstelling van maar liefst 1.200 kW.

In de installatie zijn 2 warmtepompen geïntegreerd met een vermogen van 600 kW. Voor de piekvraag is bovendien een elektrische cv-ketel bijgeplaatst met een vermogen van 180 kW. De schakelvaten hebben een inhoud van 2.100 liter.

 

Warmte en koude uit de bodem

De wko-installatie is gekoppeld aan een doublet (warme en koude bron), met een capaciteit van 136 m3/h.  Vanaf de installatie is een warmte- en koude-distributiesysteem aangelegd naar het inpandige HOMIJ DLS-gebouwinstallatiesysteem. Dit is een integraal installatieconcept op basis van prefab installatiecomponenten.

Binnenzijde nieuwe kantoorpand Leusden

Voor de plafonds in de kantoren heeft AFAS gekozen voor een 100% recyclebaar open plafondsysteem van vilt, met bovenliggend afgiftesysteem van meanders. De overige ruimtes zijn voorzien van geactiveerde klimaatplafonds, aangevuld met (lage-temperatuur)vloerverwarming en vloerkoeling.

 

Smart building-concept met sensoren

Een Smart building-concept met sensoren maakt in het nieuwe AFAS Experience Center een intelligente klimaat- en verlichtingssturing mogelijk. In bijna elke ruimte is een zogeheten multisensor aan het plafond bevestigd.

Hier meet de multisensor verschillende grootheden, zoals ruimtetemperatuur, relatieve vochtigheid, lichtintensiteit, CO2– en geluidsniveau. Op basis hiervan wordt de ruimte geklimatiseerd.

Medewerkers die dit wensen, kunnen de basisinstellingen eenvoudig naar boven of beneden bijstellen en de verlichting controleren. Dit kan via een app op hun smartphone of tablet. Hierdoor wordt een optimaal werk- klimaat voor iedere medewerker geborgd.

De officiële opening van het nieuwe kantoorpand zal plaatsvinden in 2021.

Dit artikel verscheen eerder in het HOMIJ HomeMade-magazine.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!