Floriworld-verlichting-met-roltrap-en-planten

Het hele jaar rond tussen de bloemen in themapark FloriWorld

De Makers van Morgen/Het hele jaar rond tussen de bloemen in themapark FloriWorld

Naast de bloemenveiling in Aalsmeer is op 1 juli de nieuwe attractie FloriWorld geopend. In dit interactieve experience center kunnen bezoekers het hele jaar rond genieten van groeiers en bloeiers. Via shows, films en ruimtes komt de echte en de virtuele bloemenpracht op allerlei manieren voorbij. Behalve bloemen en planten, staat ook duurzaamheid bij dit project hoog in het vaandel.

De nieuwe attractie FloriWorld in Aalsmeer heeft een vloeroppervlak van 3.000 m2, verdeeld over meerdere verdiepingen. Als een bezoeker binnenkomt, stelt die zijn voorkeuren in waarmee veel shows zijn te personaliseren. Houdt hij of zij het meest van gele bloemen, of misschien liever rood? Die ingestelde voorkeur duikt tijdens het bezoek overal op.

Bloemenprojectie vloer

In het interactieve experience center zijn prachtige creaties te bekijken van topfloristen, 5.000 bloemen glijden over een rails door de hele attractie en aan het eind van de route kunnen bezoekers in de veilingruimte bieden op een bos bloemen. Verder is er van alles te ontdekken over de betekenis van bloemen en planten in ons dagelijks leven. Zo is er een attractie waarbij bezoekers een bloemenveld zien door de ogen van een bij.

Meeting rooms en congrescentrum

Hoofdaannemer Boele & van Eesteren, die de opdracht kreeg van Kondor Wessels Projecten, schakelde HOMIJ Technische Installaties in voor de E- en W-installaties en het uitvoeringsontwerp daarvan. Voor de aanleg van een gesloten wko-systeem met warmtepompen is Dubotechniek ingeschakeld.

Buitenzijde-Floriworld

‘We hebben gezorgd voor de luchtbehandelingskasten, de krachtinstallatie, meet- en regeltechniek, koeling en verwarming en alle databekabeling’, zegt projectmanager Bayram Kirbiz van HOMIJ. ‘Verder maakten we alle watertapjes naar de planten en zorgden we voor de belichting’.

Het gebouw bestaat uit 2 delen: een entree met meeting rooms, sky lounge en congrescentrum, en het attractiegedeelte waar bezoekers door alle zalen zwermen. De luchtbehandeling is berekend voor 500 bezoekers per uur in het attractiegedeelte, en nog eens 400 mensen in de entree.

FloriWorld: focus op bloemen en planten

De lat lag hoog, want de opdrachtgever wilde het liefst helemaal niets zien van alle techniek. ‘Het liefst nog geen kabelgoot’, zegt Kirbiz. ‘Daarom hebben we alles in overleg zo veel als mogelijk weggewerkt. De ruimtes zijn 4 m hoog, dus we konden veel techniek heel hoog installeren waardoor het niet in het zicht hangt.’

‘Daarna hebben we het zwart gespoten en het licht anders geaccentueerd, waardoor alle techniek nog minder opvalt. Het is logisch dat het oog van de bezoeker naar de visuals, bloemen en planten moet gaan, niet naar bekabeling en leidingen. Bovendien móesten sommige wanden vrij blijven, omdat ze onderdeel zijn van de attractie en er beelden op worden geprojecteerd.’

Tijdens gebruikersoverleggen heeft HOMIJ, samen met de andere partners, alle wensen telkens besproken. Kirbiz: ‘Op die manier was het meer een bouwteam, en niet simpelweg een bestek dat we volgden.’ Dat alle partijen in een BIM werkten hielp daarbij erg, vertelt hij. ‘Daardoor konden we bijvoorbeeld ook de attractiebouwers laten zien hoe de ruimte eruit zou gaan zien. We konden er digitaal doorheen lopen.’

WKO-installatie met regeneratievoorziening

Ook aan duurzaamheid is goed gedacht bij het project in Aalsmeer. De toegepaste meet- en regeltechniek is van Priva. Het gebouwbeheersysteem waarover FloriWorld beschikt, is volautomatisch en volledig communicatief. Verder zijn alle lampen led, en de luchtbehandelingskasten zijn voorzien van warmteterugwinning. ‘Samen met Dubotechniek hebben we een gesloten plug&play wko-installatie inclusief mono-bronsysteem en regeneratievoorziening aangesloten.’

Kunstige-bloemen

In een tank van 6,5 m3 die in de technische ruimte staat opgesteld wordt het regenwater opgevangen. Alleen in uitzonderlijke situaties, als die tank leeg is, wordt voor de beregening van de planten en bloemen overgeschakeld naar leidingwater. En hoewel er in FloriWorld veel bloemen te zien zijn, is het aantal planten in het themapark veel groter. Die hebben namelijk een veel langere levensduur.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!