Antonio helpt mensen fors energie én geld besparen!

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Antonio helpt mensen fors energie én geld besparen!

Stoken op aardgas? Nederland wil er voor 2050 vanaf. Als Verduurzamingsadviseur helpt Antonio Caddeo (22) mensen flink energie én geld besparen. Daar is hij – terecht – trots op.

Wat doet een Verduurzamingsadviseur?

“Als consumenten met hun woning van het gas af willen, kom ik om de hoek kijken. Ik ga bij de mensen thuis langs, luister naar hun wensen en meet de isolatiewaardes op. Op basis van de metingen maak ik een uitgebreid energieplan op maat, compleet met een warmteverliesberekeningen en offerte. Ze weten zo precies wat er gaat gebeuren en hoeveel energie ze besparen door voor een warmtepomp te kiezen.”

Mooie job!

“Zeker! Ik ben eigenlijk deze baan ingerold. Na een MBO-studie Commercie, startte ik op een makelaarskantoor. Daar maakte ik voor het eerst kennis met het verduurzamen van woningen. Vervolgens verkaste ik naar een airco-installatiebedrijf waar ik verkoper werd. Dat verkopen beviel mij goed en toen mijn huidige functie vrijkwam, maakte ik de overstap naar Woon Duurzaam.”

Wat maakt je werk zo leuk?

“Een paar keer per week kom ik bij mensen thuis. Je ziet dus steeds andere gezichten. En ook steeds andere woningen die om verschillende oplossingen vragen. Dat maakt het werk afwisselend. Onder het genot van een bakkie koffie maak je kennis en ga je in gesprek. Mensen willen verduurzamen, maar ook zeker een lagere energierekening.”

Jij helpt ze daarbij?

“Precies! Als ik dan voorreken hoeveel ze in de maand aan energie en geld besparen door de installatie van een waterpomp, dan heb je gelijk blije gezichten. Het geeft veel voldoening om mensen concreet te helpen, zeker omdat ze vaak nog maar weinig weten over warmtepompen. Je laat ze een compleet nieuwe wereld instappen.”

Het geeft veel voldoening om mensen concreet te helpen. Zeker omdat ze vaak nog maar weinig weten over warmtepompen.

Ben je veel onderweg?

“Dat valt mee. Per week heb ik twee tot drie klantbezoeken. Vooral in het westen en midden van het land. De rest van de tijd besteed ik aan de opzet van het energieplan per klant. Dat is een flinke klus, want elk advies is uitgebreid en voor elke woning anders. Vergis je niet, alleen al op het gebied van warmtepompen heb je zoveel keuze, variërend van lucht-lucht tot lucht-water.”

De techniek innoveert supersnel. Hoe blijf je bij?

“Eigenlijk al mijn kennis heb ik opgedaan door learning on the job. Ik heb geen aparte cursus of studie gevolgd. Ik werk nu 2,5 jaar als verduurzamingsadviseur en in het begin liep ik mee met de monteurs. Vervolgens ging ik met collega verduurzamingsadviseurs op pad. Zo leer je de kneepjes van het vak. Nu blijf ik bij door mijn productkennis steeds te vergroten. Dat betekent: je veel inlezen. Soms komt het voor dat ik iets niet weet, maar dan kan ik sparren met een van mijn sales-collega’s. Die zijn alle drie heel ervaren.”

Werk je veel samen met andere specialisten?

“Jazeker! Bij het uitwerken van de energieplannen heb ik vaak contact met een engineer. Hij zorgt voor de technische uitwerking van het advies. Een andere collega maakt de warmteverliesberekeningen. Maar contact met mensen is er natuurlijk genoeg met zoveel klanten. Je moet in een salesfunctie als de mijne wel graag onder de mensen willen zijn.”

Wat is je ambitie?

“Het is een mooi vak, dus ik wil dit nog wel een tijd blijven doen. Ik zie nog genoeg ruimte om mij te verbeteren, want het verduurzamen van woningen is heel breed. Bovendien staat de techniek niet stil. Je moet je met je kennis en kunde onderscheiden van de cowboys in het vak. Want die heb je helaas ook. En voor de lange termijn? Sales manager lijkt mij wel wat.”

 

Meer weten?

Antonio Caddeo is één van de helden op de campagnesite Jekuntzoveelmeerindetechniek.nl. Daar ontdek je tevens meer over de functie Verduurzamingsadviseur.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!