Solardak-Amerikahaven-Amsterdam

De 7 best gelezen artikelen van 2019

De Makers van Morgen/De 7 best gelezen artikelen van 2019

De Techniek achter Nederland, een initiatief van ondernemersorganisatie Techniek Nederland, bracht ook in 2019 weer volop spraakmakende en vernieuwende projecten die Nederland een stukje mooier en beter maken. De 7 best gelezen artikelen van 2019 op een rij.

2019 ligt inmiddels achter ons, het was een jaar waar we als Techniek Nederland met gepaste trots op terug kijken. In de afgelopen 12 maanden publiceerden we 55 artikelen op de website van De Techniek achter Nederland. Hieronder een overzicht van de 7 best gelezen artikelen.

1. ZorgMedia-app

Het verplegend en verzorgend personeel ontlasten en tegelijk de patiënt meer grip op zijn situatie geven, dat maakt multitechnisch dienstverlener SPIE mogelijk voor ziekenhuizen.

SPIE-zorgmedia-app-met-Eric-Schiltmans

Eric Schiltmans is accountmanager Business Development Zorgmedia bij SPIE. Hij vertelt over de mogelijkheden die bij verschillende ziekenhuizen zijn gerealiseerd.

2. De lantaarnpaal van de toekomst

In Nederland staan 3,5 miljoen lichtmasten in de openbare ruimte. Bij een storing of kapotte lamp moet de beheerder dat tijdens een inspectie opmerken of het moet worden gemeld door een burger.

Slimme-lantaarnpaal-is-er-al

Dat, en meer, kan slimmer. Naast automatische storingsmelding zou straatverlichting ook kunnen reageren op de aanwezigheid van verkeer en daar de lichtsterkte op aanpassen. Zelfs de monitoring van de luchtkwaliteit kan een taak van de straatlantaarn zijn.

3. Delta 21

Wat begon als een plan om de waterveiligheid in de buurt van de tweede Maasvlakte en Goeree-Overflakkee te vergroten, mondde uit in een ruimtelijk plan dat 3 relevante vraagstukken integraal oplost: energie, natuur en bescherming tegen overstromingen.

Delta21-Valmeer-kust

Het ruimtelijk plan Delta21 integreert de herintreding van een uniek ecosysteem, watermanagement en de opslag en opwekking van energie.

4. Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis

Bouwconsortium FourCare droeg, na 3 jaar bouwen, op 4 juni 2019 de sleutel van de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda over aan de Raad van Bestuur.

Amphia_Technische-ruimte-op-gehele-bovenste-verdieping 2019

Tot de opening, eind november 2019, werkte het ziekenhuis aan de inrichting en aan de training van het personeel op de nieuwe, patiëntgerichte werkwijzen. Sindsdien is Nederland een duurzaam en hightech ziekenhuis rijker.

5. PowerNEST

Utrecht kreeg in de zomer van 2017 het prototype, Rotterdam in maart 2019 de eerste commerciële versie van PowerNEST. PowerNEST is een prefab zonne- en windenergieturbine waarvan 1 exemplaar jaarlijks genoeg energie opwekt voor 7 appartementen.

PowerNEST-dak-overzicht 2019

Het Rotterdamse PowerNEST is gekocht door Rabobank die het uitleent aan, en liet plaatsen op het dak van Zadkine – Techniek College Rotterdam.

6. Solardak Amerikahaven

In de Amerikahaven werd eind november 2018 een van de grootste zonnestroomprojecten van de regio Amsterdam opgeleverd.

Solardak-Amerikahaven-Amsterdam 2019

Het solardak van bijna 30.000 m2 – wat gelijk staat aan zo’n 7 voetbalvelden – zorgt voor 2,7 MWp aan groene stroom. Er wordt zo een jaarlijkse uitstoot van maar liefst 13.524 ton CO2 voorkomen.

7. Royal FloraHolland

Royal FloraHolland is met ruim 100.000 transacties per dag dé internationale marktplaats voor bloemen en planten. Door de digitalisering van de markt neemt het veilen op locatie van Royal FloraHolland af en verandert het bedrijf steeds meer in een digitale marktplaats.

FloraHolland-openingsfoto 2019

Om op deze verandering te kunnen inspelen wordt een nieuwe, open werkomgeving gecreëerd voor de kantoormedewerkers in Aalsmeer.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!