Nieuwe-entree-AMC-buitenzijde

Entreegebied Amsterdam UMC, locatie AMC verandert in groene oase

De Makers van Morgen/Entreegebied Amsterdam UMC, locatie AMC verandert in groene oase

Een groen, parkachtig landschap waar patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten en buurtbewoners zich op hun gemak voelen. Zo gaat het nieuwe entreegebied van Amsterdam UMC, locatie AMC in Amsterdam Zuidoost er uit zien. Inclusief een prachtig paviljoen als hoofdingang. MedicomZes, HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport & Cultuurtechniek (allen ondernemingen van VolkerWessels) maken het mogelijk.

Begin juni gaat de eerste schop in de grond voor de aanleg van het nieuwe entreegebied. Locatie AMC krijgt een frisse, open uitstraling door onder andere een nieuwe hoofdingang: een centrale ontvangsthal in de vorm van een glazen paviljoen.

Ontwerpers Temp.architecture, studio Nuy van Noort en studio BLAD gebruiken volop hout in het paviljoen. Dat zorgt voor een vriendelijke en warme sfeer. Daarnaast wordt het toegangsgebied vanaf station Holendrecht tot aan de ingang van het ziekenhuis omgetoverd in een groene oase. Hierdoor ontstaat een groen, parkachtig landschap, waar patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten en buurtbewoners zich prettig voelen. Het project is naar verwachting het vierde kwartaal van 2021 gereed. 

Ervaring met opdrachtgevers in de zorg

Het ziekenhuis gunde de bouw aan MedicomZes, HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport & Cultuurtechniek, alle drie VolkerWessels-ondernemingen. MedicomZes en HOMIJ hebben volop ervaring met opdrachtgevers uit de zorg.

Projectleider Ulco Hendriks van HOMIJ benadrukt hoe belangrijk dat is. ‘De huidige hoofdingang ligt vlak naast de toegang voor de spoedeisende hulp en de inritten voor ambulances. Bij de sloop en de nieuwbouw moeten deze locaties goed bereikbaar blijven, ondanks onze werkzaamheden. Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van het nabijgelegen Ronald McDonald Huis. Verder houden we de overlast voor de rest van het Amsterdam UMC ziekenhuis natuurlijk zo beperkt mogelijk. Dat betekent heel goed en strak plannen.’

Hendriks is al vanaf 2018 betrokken bij de raamovereenkomst voor het complete verbouwings- en renovatieprogramma van het AMC. De nieuwe ingang en de herinrichting van het entreegebied maken daar deel van uit. ‘We kennen de opdrachtgever dus al langer en zijn op de hoogte van alle interne procedures en werkplannen.’

Nieuwe-entree-AMC-binnenzijde-Amsterdam-UMC

Installatietechniek

De bouwkundige werkzaamheden zullen uitgevoerd worden door MedicomZes. De aanleg van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties gebeurt door HOMIJ. Zo verzorgt HOMIJ de aanleg van de luchtbehandelingsinstallatie en de vloerverwarming en -koeling in het entreegebouw, de verlichtingsinstallatie, het systeem voor de elektriciteitsdistributie, de krachtinstallatie en de installaties voor brandmelding en ontruiming.

Ook komen er 2 roltrappen en 2 liften en plaatst de installateur 90 zonnepanelen op het dak. Samen met Van Kessel Sport & Cultuurtechniek voorziet HOMIJ het entreegebied van terreinverlichting voor de paden en parkeerplaatsen. Kortom, een mooie opdracht in deze bijzondere tijd.

Rekening houden met corona

De maatregelen vanwege de uitbraak van het coronavirus hebben wel invloed op het project. Zo werden de contracten niet tijdens een feestelijke bijeenkomst ondertekend, maar reed een koerier met de papieren langs alle betrokken partijen om handtekeningen te verzamelen. Ook tijdens de bouw wordt rekening gehouden met het coronavirus. De richtlijnen op de bouwplaats volgen de algemene regels die door de overheid zijn gesteld: bij koorts en verkoudheid niet werken, regelmatig handen wassen en anderhalve meter afstand houden.

‘We hebben 2 locaties voor het schaften en met een roulatiesysteem zorgen we ervoor dat er niet te veel mensen in de schaftkeet zitten. Medewerkers mogen alleen hun eigen gereedschap gebruiken. De maatregelen vergen soms wat denkwerk, maar omdat we bij een ziekenhuis werken, zien we met eigen ogen wat ervoor nodig is om mensen met COVID-19 te verplaatsen en hoe voorzichtig iedereen daarbij te werk gaat. Dat maakt het makkelijker om je aan de richtlijnen te houden. Ook het online overleggen went snel. Het is gewoon even niet anders.’

Artist impressions: Temp.architecture & studio Nuy van Noort i.s.m. studio Blad.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!