vergaderzaal nieuw depot

‘Groen’ archiefdepot in Amsterdam Noord

De Makers van Morgen/‘Groen’ archiefdepot in Amsterdam Noord

Burgemeester Femke Halsema opent op 21 november het nieuwe archiefdepot van de gemeente Amsterdam. Duurzaamheid vormde bij het ontwerp en de bouw het uitgangspunt. De archiefbewaarplaats is energieneutraal en het gebouw zal jaarlijks minimaal evenveel energie opwekken als gebruiken.

In Amsterdam werd op 7 september 2018 door wethouder Touria Meliani de eerste paal geslagen voor het nieuwe archiefdepot van de gemeente.

45 km aan archief

De volledig energieneutrale archiefbewaarplaats in Amsterdam Noord vormt een uitbreiding van de depotruimtes van het Stadsarchief Amsterdam in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Daar blijft het publiek welkom voor onderzoek, tentoonstellingen, evenementen en cursussen.archiefdepot-overzichtsfoto

De nieuwe bewaarplaats is getekend door architectenbureau cepezed en ontwikkeld, gebouwd en in onderhoud bij BAM Bouw en Techniek – Regio Noordwest. Het biedt met een vloeroppervlakte van 2.665 m2 ruimte aan 45 strekkende km aan archief

Zonnepanelen en warmtewisselaars

In aansluiting op de ambities van de gemeente Amsterdam hebben architectenbureau cepezed uit Delft en bouwer BAM Bouw en Techniek duurzaamheid als uitgangspunt genomen bij het ontwerp en de bouw van het depot.
zaal-nieuw-depot

Materiaalgebruik is geminimaliseerd en het beheer en onderhoud zijn uiterst efficiënt. De archiefbewaarplaats is energieneutraal, het gebouw zal jaarlijks minimaal evenveel energie opwekken als gebruiken, onder meer door de toepassing van zonnepanelen en warmtewisselaars.

Beschermd tegen de elementen

In het nieuwe depot zijn alle archieven van Amsterdam van na 1811 opgeslagen, waaronder het bevolkingsregister. Met de bouw is een aantal zaken geoptimaliseerd. Zo leidt de gelijksoortigheid van de opgeslagen archieven tot een efficiënte inrichting.Nieuw-archiefdepot-in-en-uitladen

Dankzij een truckdock kan het laden en lossen binnen plaatsvinden, veilig en beschermd tegen de elementen. Met het inrichten van het depot is bovendien een nieuwe wijze van het registreren van vindplaatsen geïntroduceerd. Barcodes maken het mogelijk om snel en foutloos de archiefdozen, en daarmee hun inhoud, aan hun nieuwe vindplaats te koppelen.

Fotografie: Alphons Nieuwenhuis. 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!