Grote ‘power bank’ als energiebuffer op Zeeburg

De Makers van Morgen/Grote ‘power bank’ als energiebuffer op Zeeburg

Energietransitie? Techniekbedrijven maken het mogelijk! Mooi voorbeeld: op de P+R op Zeeburgereiland in Amsterdam kunnen vanaf vandaag zestien elektrische auto’s tegelijk opladen dankzij een enorme batterij in een container.

De nieuwe batterij is geplaatst door de gemeente Amsterdam, Vattenfall en Heijmans om het lokale energienetwerk te ondersteunen. Dankzij de batterij en de acht laadpalen kunnen zestien elektrische auto’s tegelijk opladen; zonder de batterij waren dat er maar zes. Bovendien wordt het elektriciteitsnetwerk minder zwaar belast. Het is voor het eerst dat Vattenfall op deze manier een batterij met acht laadpalen inzet, die samen voldoen aan de openbare oplaadbehoeften. Heijmans verzorgt het beheer en onderhoud van de installatie.

De zogeheten ‘oplaadhub’ heeft een opslagcapaciteit van 336 kWh, dit is vergelijkbaar met de opslag van zo’n acht elektrische auto’s. Slimme software die Vattenfall hiervoor ontwikkelde, stemt vraag en aanbod op elkaar af door energie van het net op te slaan in de batterij, totdat deze nodig is om de elektrische voertuigen op te laden. Hierdoor is het mogelijk om sneller te laden in gebieden waar het elektriciteitsnetwerk een hoge piekbelasting niet of onvoldoende aankan. Op deze manier zou verzwaring van het elektriciteitsnet niet direct nodig zijn.

Test van vijf jaar

De plaatsing van de batterij met de acht laadpalen is een test van vijf jaar om te zien of een batterij een positief effect kan hebben op netontlasting. De druk op het elektriciteitsnetwerk wordt steeds groter vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit; onder andere door de toename van het aantal elektrische auto’s en de grotere accu’s.

De komende vijf jaar verzamelen Vattenfall, Heijmans en de gemeente Amsterdam data uit de oplaadhub. Dit is nodig om zicht te krijgen op hoe je opgeslagen elektriciteit op het juiste moment op de juiste oplaadplek kunt krijgen. Op deze manier wordt duidelijk hoe een batterij zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet. Als de test succesvol is, kan zo’n batterij ook op andere plekken worden gebruikt, bijvoorbeeld waar veel elektrische auto’s tegelijk laden of waar veel zonneopwekking is.

Overgaan op elektrisch vervoer is echter een essentiële stap om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Vervoer is goed voor 18% van de totale energiegerelateerde CO2-uitstoot in Amsterdam.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!